Connect with us

Pregled

Znanstveni skup: Tuđman je bio mudar i sposoban državnik

Objavljeno

-

Dvodnevni znanstveni skup “Dr. Franjo Tuđman – život i naslijeđe” u prigodi 100. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika završio je u petak u Matici hrvatskoj, a istaknuto je, Tuđman je kao mudar i sposoban državnik utemeljio hrvatsku državu nakon svih naših Scila i Haribda.

Skup su organizirali Hrvatski institut za povijest, Institut Ivo Pilar, Matica hrvatska, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Hrvatski državni arhiv.

Potpredsjednik Matice hrvatske, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest dr. Mario Jareb istaknuo je da je skup bio uspješan po broju izlagača i po temama, a u izlaganjima se čulo puno novoga o Tuđmanovu životu, političkom i intelektualnom djelovanju.

Izlaganja će biti objavljena u zborniku, a organizatori su ponosni na rezultate skupa o jednoj od najvažnijih osoba hrvatske povijesti, rekao je.

Naglasio je kako je Franjo Tuđman utemeljio hrvatsku državu nakon svih naših Scila i Haribda u posljednjim stoljećima. Republika Hrvatska neprekidno traje tri desetljeća i ubrzano se razvija bez obzira na sve kritike, dodao je.

Za sve to, istaknuo je Jareb, temelje je postavio upravo dr. Tuđman koji se u iznimno teškim okolnostima potkraj 80-tih i početkom 90-tih godina 20. stoljeća pokazao kao iznimno mudar i sposoban državnik.

Bio je državnik koji je znao plivati u nepovoljnim okolnostima. Tuđman je živio u realnom svijetu iako je bio svojevrsni zanesenjak, dodao je.

“Uvijek mu je razbor znao prevladati, a zanesenost i idealizam su mu bili dodatni motor koji su ga poticali. Nažalost, prerano je otišao i izgorio u silnoj želji da što više toga učini”, zaključio je Jareb.

U današnjim izlaganjima povjesničarka Tatjana Tomić s Instituta društvenih znanosti dr. Ivo Pilar istaknula je kako je predsjednik Tuđman u procesu nastanka i formiranja hrvatske države podupirao dijalog suradnje u Istri, nasuprot tamošnjim dezintegracijskim procesima koji su bili u suprotnosti s demokratskim valom nastajanja novih država u srednjoj i istočnoj Europi.

Analiza Tuđmanovih govora i izlaganja pokazuje njegovo razumijevanje Istre, njezinih značajka i hrvatskih povijesnih naslijeđa, ocijenila je. No, dodala je, i danas se u političkom diskursu za potrebe političkih kampanja, ponekad koriste netočne teze o navodnom Tuđmanovu odbacivanju Istre.

Povjesničar Velimir Veselinović ocijenio je da odnos predsjednika Tuđmana s političarima pravaške orijentacije ima dvije razvojne faze.

U prvoj je bila radikalna pravaška kritika Franje Tuđmana i njegove vlasti, dok je i dr. Tuđman negativno gledao i osuđivao radikalnu pravašku politiku pod tadašnjim vodstvom Dobroslava Parage. Kritika HDZ-a u drugoj fazi, kada na čelo HSP-a dolazi Anto Đapić, izostaje, a s druge strane Tuđman je prema novom vodstvu i HSP-u bio iznimno tolerantan, ocijenio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari