Pratite nas

Najave

Znanstveni skup: ‘Zbrinjavanje kozaračke djece i Dječje prihvatilište u Sisku 1942.-1943.’

Objavljeno

na

Odjel za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te Odjel za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Sisačke biskupije, organiziraju znanstveni skup posvećen problematici zbrinjavanja kozaračke djece, odnosno znanstvenoj obradi tema vezanih uz postojanje Dječjeg prihvatilišta u Sisku (1942.-1943.).

Temeljni je cilj rada znanstvenog skupa propitkivanje činjenica vezanih uz rad i djelovanje spomenutog dječjeg prihvatilišta, kako bi se na znanstvenim temeljima dao kvalitetan prinos razumijevanju navedene problematike.

Naime, problematika sisačkog prihvatilišta za djecu – često označavanog i terminom „koncentracijski logor“ – ponajviše je obrađivana još za postojanja komunističke/socijalističke Jugoslavije, pa su i rezultati istraživanja često bili podložni uzusima rada koji nisu bili u skladu sa zahtjevima povijesne struke i metodologije znanstvenog rada. Problematika je uglavnom prikazivana i kroz prizmu djelovanja Diane Budisavljević, kao jedine osobe koja je brinula o spomenutoj djeci. Iako je imala značajnu ulogu u spašavanju djece, cilj je skupa i demistifikacija uloge Diane Budisavljević te propitivanje koliko je taj rad bio (ne)odvojiv od rada Katoličke crkve i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, s kojim je izravno surađivala u osiguranju raznih oblika skrbi za ratom ugroženu djecu.

Iako primarno usmjeren na povjesničare, skup ne bi bio lišen multidisciplinarnosti, odnosno temeljna je nakana da u radu skupa osim povjesničara sudjeluju i sociolozi, teolozi i drugi znanstvenici, odnosno stručnjaci kako bi se djelovanje prihvatilišta u Sisku obradilo s više aspekata same problematike.

Stoga Vam Organizacijski odbor, na čelu sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, upućuje poziv za sudjelovanje u radu znanstvenog skupa o Dječjem prihvatilištu u Sisku (1942.-1943.). U svrhu stjecanja što potpunijega i kvalitetnijeg rasvjetljavanja sudbine kozaračke djece i rada Dječjeg prihvatilišta u Sisku – do sada uglavnom politički obojene i ponajprije u službi neznanstvenog etiketiranja Katoličke crkve i njezine uloge za Drugoga svjetskog rata, kao i samog blaženog Alojzija Viktora Stepinca, nadbiskupa Zagrebačkog. Stoga se nadamo se da ćete svojim prilogom doprinijeti znanstvenom skupu.

Organizacijski detalji:
Skup će se održati 30. studenoga 2018. (petak), Sisački biskupski ordinarijat.

Organizacijski odbor:
Izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, mons. Vlado Košić, doc. dr. sc. Ivan Majnarić, prof. dr. sc. Željko Tanjić, doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Najava okruglog stola ‘Ovčara – zločin bez kazne’

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara organizira Okrugli stol “Ovčara – zločin bez kazne” koji se održava 12.studenog 2019. (utorak) u dvorani Tomislav Hotela Antunović, Zagrebačka 100a, Zagreb s početkom u 11 sati.

Sudionici Okruglog stola su: Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, Tomislav Josić, predsjednik braniteljskog Savjeta grada Vukovara, Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, prof. dr, sc Josip Jurčević, povjesničar, prof. dr. sc. Nada Šikić, Vilim Karlović, hrvatski branitelj, publicist, jedan od preživjelih stratišta Ovčare, Božo Vučemilović, voditelj Službe ratnih zločina MUP.

Također na Okruglom stolu sudjeluju predstavnici Državnog odvjetništva Zlatko Bučević i Miroslav Dasović iz ŽDO Osijek, te predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Moderatorica Okruglog stola “Ovčara – zločin bez kazne” je Zorica Gregurić.

Cilj Okruglog stola jest potaknuti razgovor vezan uz (ne)procesuiranje ratnog zločina počinjenog na Ovčari od kojeg je prošlo 28 godina. Tako dajemo doprinos temi koja sve više opterećuje hrvatsku javnost.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Kardinal Vinko Puljić na tribini u Dubrovniku govorit će o položaju Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pohodit će sa svojim suradnicima u utorak, 12. studenog 2019. godine Dubrovačko-neretvansku
županiju.

Kardinala Puljića će tom prigodom u uredu župana s početkom u 11:30 sati primiti župan Nikola Dobroslavić, na čiji poziv kardinal Puljić dolazi u grad Dubrovnik.

Nakon sastanka sa županom u Velikoj gradskoj vijećnici s početkom u 13:30 sati kardinal Vinko Puljić održati će tribinu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te će se nakon tribine susresti sa gradonačelnicima i načelnicima, lokalnim gospodarstvenicima, te vijećnicima Županijske skupštine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari