Connect with us

Najave

Znanstveni skup: ‘Zbrinjavanje kozaračke djece i Dječje prihvatilište u Sisku 1942.-1943.’

Published

on

Odjel za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te Odjel za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Sisačke biskupije, organiziraju znanstveni skup posvećen problematici zbrinjavanja kozaračke djece, odnosno znanstvenoj obradi tema vezanih uz postojanje Dječjeg prihvatilišta u Sisku (1942.-1943.).

Temeljni je cilj rada znanstvenog skupa propitkivanje činjenica vezanih uz rad i djelovanje spomenutog dječjeg prihvatilišta, kako bi se na znanstvenim temeljima dao kvalitetan prinos razumijevanju navedene problematike.

Naime, problematika sisačkog prihvatilišta za djecu – često označavanog i terminom „koncentracijski logor“ – ponajviše je obrađivana još za postojanja komunističke/socijalističke Jugoslavije, pa su i rezultati istraživanja često bili podložni uzusima rada koji nisu bili u skladu sa zahtjevima povijesne struke i metodologije znanstvenog rada. Problematika je uglavnom prikazivana i kroz prizmu djelovanja Diane Budisavljević, kao jedine osobe koja je brinula o spomenutoj djeci. Iako je imala značajnu ulogu u spašavanju djece, cilj je skupa i demistifikacija uloge Diane Budisavljević te propitivanje koliko je taj rad bio (ne)odvojiv od rada Katoličke crkve i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, s kojim je izravno surađivala u osiguranju raznih oblika skrbi za ratom ugroženu djecu.

Iako primarno usmjeren na povjesničare, skup ne bi bio lišen multidisciplinarnosti, odnosno temeljna je nakana da u radu skupa osim povjesničara sudjeluju i sociolozi, teolozi i drugi znanstvenici, odnosno stručnjaci kako bi se djelovanje prihvatilišta u Sisku obradilo s više aspekata same problematike.

Stoga Vam Organizacijski odbor, na čelu sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, upućuje poziv za sudjelovanje u radu znanstvenog skupa o Dječjem prihvatilištu u Sisku (1942.-1943.). U svrhu stjecanja što potpunijega i kvalitetnijeg rasvjetljavanja sudbine kozaračke djece i rada Dječjeg prihvatilišta u Sisku – do sada uglavnom politički obojene i ponajprije u službi neznanstvenog etiketiranja Katoličke crkve i njezine uloge za Drugoga svjetskog rata, kao i samog blaženog Alojzija Viktora Stepinca, nadbiskupa Zagrebačkog. Stoga se nadamo se da ćete svojim prilogom doprinijeti znanstvenom skupu.

Organizacijski detalji:
Skup će se održati 30. studenoga 2018. (petak), Sisački biskupski ordinarijat.

Organizacijski odbor:
Izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, mons. Vlado Košić, doc. dr. sc. Ivan Majnarić, prof. dr. sc. Željko Tanjić, doc. dr. sc. Vlatka Vukelić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari