Connect with us

Vijesti

Znanstvenici otkrili novi kemijski element!

Objavljeno

on

Međunarodni tim istraživača, koji predvode fizičari švedskog Sveučilišta Lund, potvrdili su ranija mjerenja istraživačkih skupina u Rusiji.

Međunarodni tim istraživača, koji predvode fizičari švedskog Sveučilišta Lund, potvrdili su postojanje novog elementa s atomskim brojem 115 u pogonu za istraživanje u Njemačkoj, potvrdivši ranija mjerenja istraživačkih skupina u Rusiji.

Bombardiranjem tankog sloja americija ionima kalcija, istraživački tim uspio je izmjeriti fotone povezane s alfa-propadanjem novog elementa. Određene energije fotona odgovarale su očekivanoj energiji radijacije X-zraka, što je “otisak prsta” danog elementa.

Novi superrobusni element tek bi trebao biti nazvan, a privremeno mu je ime ununpentium (Uup). Odbor, sastavljen od članova međunarodnih udruženja čiste i primijenjene fizike i kemije, pregledat će nove spoznaje kako bi odlučili hoće li preporučiti daljnje eksperimente prije nego što otkriće novog elementa bude priznato.

Osim promatranja novog kemijskog elementa, znanstvenici su dobili pristup podacima koji im daju dublji uvid u strukturu i svojstva superteških atomskih jezgara.

– Ovo je bio vrlo uspješan eksperiment te jedan od najvažnijih u području posljednjih nekoliko godina – rekao je Dirk Rudolph, profesor na Katedri za atomsku fiziku na Sveučilištu Lund.

Novi dokazi za kemijski element s atomskim brojem 115 bit će predstavljeni u The Physical Review Letters.

VLM

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari