Pratite nas

Lifestyle

Znate li koliko je tjelovježba korisna za vaše zdravlje? Osnažite volju,a zatim i tijelo!

Objavljeno

na

Ne postoji čarobni štapić čijim biste jednim potezom mogli smršavjeti, ali jedna taktika skoro uvijek uspijeva: tjelesna aktivnost.

Bez obzira na to izvodite li ju u teretani ili u svome vrtu, odjednom ili u nekoliko kraćih navrata, intenzivnim ili umjerenim tempom, tjelovježba i tjelesna aktivnost troši kalorije, bori se s neosjetljivošću na inzulin i izgrađuje mišiće koji potiču metabolizam.

Usput se izgrađuje još nešto: samopoštovanje.

Poduzimanje tjelesne aktivnosti kao važna sastojka programa mršavljenja može značajno promijeniti krajnji rezultat.

Prema tekućem istraživanju Američkog registra za mršavljenje, među osobama koje se pridržavaju dijete, a koje su uspjele održati 15 kg manju tjelesnu masu najmanje godinu dana, 90% njih je redovito poduzimalo tjelesne aktivnosti.

Jasno je kako tjelesne aktivnosti troše kalorije. One i izgrađuju mišiće, koji zauzimaju manje prostora od masti.

I rezultati su tu: možete ponovo odjenuti svoju staru odjeću. Mišićno tkivo i za samo održavanje zahtijeva više kalorija nego masti. Drugim riječima, što ste mišićaviji, više kalorija trošite i u mirovanju.

Većina nas vježba s određenim ciljem, a to je potrošiti kalorije. Ali sama činjenica što idete na aerobik ili u teretanu dvaput tjedno ne znači kako ćete time potrošiti više kalorija nego obavljajući svakodnevne kućanske poslove, poput pranja kade, vrtlarenja ili pranja prozora.

Istraživači pretilosti sa Sveučilišta Johns Hopkins proučavali su kod ozbiljno predebelih žena baš to pitanje. Neke su od njih pohađale organiziran oblik aerobne tjelovježbe, dok su se ostale bavile umjerenim svakodnevnim aktivnostima. Sve su se pridržavale prehrane siromašne mastima s unosom od 1200 kcal na dan.Tjelovježba produžava čovjekov životni vijek. Dok vježbamo, odstranjujemo toksine iz tijela znojenjem kroz kožu i izdisanjem kroz pluća. Korisno vježbanje podrazumijeva svakodnevno žustro hodanje, joga vježbe – asane, džoging i skakanje na maloj odskočnoj dasci, što utječe na svaku stanicu tijela. Vježbanje usporava proces starenja, jer potiče izlučivanje toksina. Vježbanje smanjuje mogućnost smrti od svih poznati bolesti. To se može pripisati činjenici da je većina glavnih bolesti, poput raka, šećerne bolesti i srčanih bolesti izazvana stresom, a tjelovježba umanjuje stres. Druga značajna uloga vježbanja je da poboljšava čovjekovo duševno zdravlje.

Istraživanja pokazuju da žene koje su umjereno fizičke aktivne, za razliku od žena koje stalno sjede imaju

  • općenito nižu stopu malignih oboljenja i bolje djelovanje imunološkog sustava (više leukocita i povišene koncentracije imunoglobulina)
  • smanjeni rizik nastanka raka dojke
  • očekivani životni vijek je sedam godina duži
  • manje depresija i tjeskobe, te bolje mentalne sposobnosti i brzina
  • više relaksacije, više uvjerljivosti, više spontanosti i entuzijazma, bolji odnos prema sebi samoj i bolje prihvaćanje sebe same
  • jače kosti, pojačanu gustoću kostiju, povećanu koštanu masu i povećanu sposobnost kosti da podnese mehaničke stresove i lomove
  • više odmarajućeg spavanja
  • veće samopoštovanje.

Vježbanje povećava opskrbu stanica kisikom, te raste i mogućnost izazivanja raspada slobodnih radikala. Zbog sprječavanja neželjenih učinaka slobodnih radikala, preporučuje se kombinirati vježbanje s uzimanjem dovoljnih količina antioksidansa, bilo kao sastavni dio prehrane ili kao dodatak prehrani. Kombinirane s tjelesnom aktivnošću, vježbe disanja povećavaju djelovanje limfatičnog prošićavanja. Disanje je pri tome potrebno uskladiti s pokretima ruku i nogu. Pokrećite ruke i noge svaki put kada udišete. Udišite kroz nos, a izdišite kroz nos ili usta.

[ad id=”68099″]

Puna snaga kakvu je netko imao u dvadesetim i tridesetim gotovo se potpuno vraća uz vježbe jačanja pomoću bućica. Postoji mnogo različitih programa vježbanja s bućicama, a među najučinkovitije se ubrajaju “super polagane” vježbe. Bućice se koriste na vrlo, vrlo kontroliran i intenzivan način čime se postiže maksimalan učinak vježbanja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Lifestyle

Nakon osam godina veze vjenčali se Marin Čilić i Kristina Milković

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Marin Čilić danas je oženio Kristinu Milković. Najbolji hrvatski tenisač i lijepa Dubrovčanka Kristina danas su u Dubrovniku izgovorili sudbonosno da, a mladenka je zaista blistala.

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić (29) i njegova izabranice Kristina Milković (25), nakon 8 godina veze danas su se vjenčali u crkvi sv. Nikole u Cavtatu, a slavlje će se nastaviti u tvrđavi Revelin, gdje će goste zabavljati Gibonni i Mate Bulić.

Uzvanici su ovog popodneva stizali u Zvekovicu, naselje u općini Konavle, gdje se nalazi Kristinina kuća, a svatovi su zatim krenuli prema Cavtatu.

Podsjetimo, Marin i lijepa brineta upoznali su se u Dubrovniku još 2008. na Davis Cupu na kojem je Kristina radila kao hostesa, prenosi VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Lifestyle

Andrew Knapp: Hrvatska naj-dog friendly zemlja!

Objavljeno

na

Objavio

Na svom putovanju kroz Europu, poznati kanadski fotograf Andrew Knapp ovog vikenda posjetio je istok Hrvatske, točnije u Osječko-baranjsku županiju.  Njegovo putovanje posebnim čini njegov najbolji prijatelj i suputnik – pas border collie imena Momo. Andrew bira najljepša mjesta u Europi na kojima fotografira Momu.

Ova dva najbolja prijatelja već neko vrijeme putuju kroz Hrvatsku, a Osijek i Baranju posjetili su s prijateljem Zachom na poziv saborskog zastupnika Domagoja Mikulića i  Marine Kostenko koja je kao strastvena ljubiteljica pasa pratila njihova putovanja, i naravno – ostali oduševljeni.

Najljepši dojam na njih ostavio je zalazak sunca na Banovom brdu kao i seosko gospodarstvo Ivica i Marica., dok su za Osijek istakli kako je biser ovog dijela Europe. Andrew je posebno istaknuo da je Hrvatska naj-dog friendly zemlja koju su Momo i on ikad posjetili. Najbolje fotografije i uspomene s ovog dinamičnog putovanja biti će objavljene u knjizi 2019. godine.

„Slušao sam kako kolegica Marina priča o Andrew-u i njegovom suputniku Momi, drago mi je da su se odazvali pozivu i posjetili  Slavoniju i Baranju, te i da smo ih mogli provesti najljepšim dijelovima Osječko-baranjske županije. Korist ovakvih posjeta je obostrana, oni imaju priliku vidjeti predivan dio Hrvatske koji inače vjerojatno ne bi, a naša županija dobije odličnu promociju putem njihovih blogova i profila.“

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati