Pratite nas

BiH

Zoran Krešič: Komšić je karikaturalni šibicar i politički kriminalac u službi stvaranja jedinstvene bh. nacije

Objavljeno

na

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić za Hrvatski Medijski Servis komentirao je istup drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, koji je kazao da je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nedavnim posjetom Mostaru, Bugojnu i Vitezu unijela destabilizaciju u BiH.

Krešić  kaže da je Komšić, kojega naziva karikaturalnim šibicarom i političkim kriminalcem, uz projekt koji stoji iza njega, ključni problem u BiH, dok je upravo predsjednica RH upozoravala kako one koji potiču nestabilnost, izazivaju međunacionalne krize treba zaustaviti i reći im dosta.

Krešić je, slikovito se izražavajući, Željka Komšića usporedio s lopovom koji se, nakon što ga policija uhiti, izvlači da se slučajno zatekao na mjestu zločina.

“Kada policija uhiti lopova koji je imao pomagače, onda se on obično izvlači s izgovorom kako se tu slučajno zatekao, da ga je policija nezakonito privela, da su prekoračili zakon … a članovi kriminalne skupine pokušavaju prikriti sve tragove. Čak posve pri tome nastoje ignorirati činjenicu da su počinili bilo što loše ne pokušavajući dati bilo kakav odgovor za zločin kojega su počinili. Na identičan način se postavlja Sejdo Komšić, prvi, a ne drugi bošnjački član BiH Predsjedništva, jer je ipak osvojio veći broj glasova od Šefika Džaferovića na zadnjim izborima od tih birača. Taj karikaturalni šibicar posve ignorira činjenicu da su on i projekt koji iza njega stoji ključni problem Bosne i Hercegovine”, rekao je Krešić.

U maniri kriminalca prebacuje lopticu

Novinar Večernjeg lista kaže da se Željko (Sejdo) Komšić, u maniri kriminalca odgovornost prebacuje na “policiju” i lopticu prebacuje na predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović.

“I naravno, kao i kriminalcu koji se izvlači na policiju, tako i Sejdo Komšić (pandan bivšem kosovskom lideru iz Jugoslavije Sejdi Bajramoviću, kojega je nametnuo Slobodan Milošević) upozorava na ‘Kolindu’ kako pak hrvatsku predsjednicu ‘portretiraju’ njegovi medijski glasnogovornici”, ističe Krešić.

Podsjećamo, Željko Komšić, koji je bošnjačkim glasovima Hrvatima nametnuti član Predsjedništva, kazao je kako smo svjedoci aktivnostima dužnosnika iz RH za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine. “Time se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa”, rekao je Komšić komentirajući posjetu predsjednice RH Mostaru, Bugojnu i Vitezu.

Provodi projekt jedinstvene nacije

Sugovornik HMS-a drži da je problem s Komšićem puno dublji od toga što neutemeljeno optužuje predsjednicu Hrvatske jer, kako kaže Krešić, Komšić je politički kriminalac u službi stvaranja jedinstvene nacije u BiH te institucionalne dominacije većinskog naroda.

“A u suštini u BiH je problem u političkom kriminalcu čiji je zločin puno veći. Ustvari on zloporabeći volju Hrvata provodi projekt jedinstvene nacije i dominacije najbrojnijeg naroda što je bio jedan od uzroka posljednjeg rata. I gotovo da sliči onima koji su u Skupštini BiH 1991. prijetili kako će nestati jednoga naroda ako počne rat. Ovoga puta, što je apsurdno, Komšić vodi rat protiv naroda kojemu navodno pripada”, rekao je Krešić naglasivši upravo Grabar-Kitarović upozorava na one koji potiču na nestabilnost.

-Upravo je upozoravala predsjednica Republike Hrvatske upozoravala kako one koji potiču nestabilnost, izazivaju međunacionalne krize treba zaustaviti i reći im Dosta, Kao što se Miloševiću i njegovoj politici poručilo ‘Dosta’ 90-ih prošlog stoljeća, istaknuo je Krešić, piše HMS.ba

 

Šefik Džaferović: Kolinda Grabar-Kitarović vrijeđa Bošnjake i potiče podjele u BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Kiseljak: Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. GB HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

Nemjerljiv je doprinos „Jastrebova“ u obrani hrvatskog naroda u BiH

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem Mati Lučiću Maturici u vojarni u Kiseljaku koja nosi ime ovog jednog od heroja obrane Lepeničke doline, misom zadušnicom u kapelici sv. Martina u krugu vojarne te Svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je danas obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

I ove godine svečanost koju je organizirala 1. pješačka (gardijska) pukovnija, postrojba Oružanih snaga koja baštini tradiciju s HVO-a , okupila je brojne „Jastrebove“ i ratne zapovjednike HVO-a predvođene generalima Stankom Soptom i Ilijom Nakićem, predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata ali i mnoštvo gostiju iz cijele BiH i Hrvatske na čelu s vojnim izaslanikom brigadirom Marinom Gregorovićem.

Svečanostima u povodu 26. obljetnice utemeljenja 3.GB „Jastrebovi“ nazočili su i brojni dužnosnici HDZ BiH na svim razinama vlasti počevši od načelnika Općina Kiseljak i Kreševo Mladena Mišurića Ramljaka i Renata Pejaka do ministara i dužnosnika HDZ BiH u zakonodavnpj i izvšnoj vlasti Županije Središnja Bosna, Federacije BiH i BiH.

Predvodeći misu zadušnicu u prepunoj kapelici sv. Martina u krugu vojarne „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, uz sudjelovanje brojnih svećenika Kreševskog dekanata, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH vjernike je pozvao da svakim danom nadograđuju slobodu za koju se se izborili hrvatski branitelji, među kojima su mnogi pripadnici 3. GB „Jastrebovi“.

Na svečanoj akademiji o okkolnostima nastanka Brigade govorio je bojnik Ilija Miličević, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade. S još tri Gardijske brigade HVO-a, Jastrebovi su bili i okosnica obrane Hrvata u BiH.

Prigodnim govorom okupljenima se na Svečanoj akademiji obratio i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Naglasio je pri tom kako su profesionalnim pristupom u ustroju, pripadnici 3. GB Jastrebovi, postrojbe osnovane u siječnju 1994 godine polučili su blistave rezultate na bojišnicama diljem središnje Bosne ali i u vojno- redatstvenim operacijama Hrvatske vojske i HVO-a tijekom 1994. i 1995, godine, od Maestrala i Južnog Poteza do Bljeska i Oluje.

U ime Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH čestitku bivšim pripadnicima Brigade uputio je i brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH.

Svečanu akademiju nastupom je uveličao Vojni orekstar OS BiH dok je pjesmu posvećenu svim hrvatskim braniteljima odrecitirao njezin autor narednik Goran Totić, pripadnik 2. pješačke bojne.

3. Gradijska motorizirana brigada „Jastrebovi“ istaknuo je i ove godine, utemeljena je u najtežem trenutku kada je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine.

Uz bogato ratno iskustvo i profesionalan pristup, pripadnici Brigade dali su ogroman doprinos obrani i stvaranju BiH. Tradiciju ove postrojbe, ratno iskustvo i profesionalnost bivši pripadnici unijeli su i u potrojbe Oružanih snaga BiH čiji su sastavni dio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović: BiH će imati posebno mjesto tijekom hrvatskog predsjedanja EU

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović smatra da je za BiH preznačajno da je Republika Hrvatska, kao njen prvi susjed i prijatelj, preuzela predsjedanje Europskom unijom.

Vrlo je značajno da to predsjedanje može staviti u fokus upravo BiH. I čini mi se, iz mojih razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem, koje smo vodili u zadnjih nekoliko mjeseci, da će BiH tu imati jedno svoje posebno mjesto. Međutim, mi moramo razumjeti da je do nas. Mi moramo imati inicijativu, usuglašene stavove kroz institucije BiH, kako bi onda te inicijative dobile svoje mjesto – ističe Čović u izjavi za Fenu.

On podsjeća da se u svibnju u Zagrebu planira skup EU o otvaranju pregovaračkog procesa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, te da je jasno kako će se unutar EU već u narednih mjesec ili dva zauzeti stavovi o tomu. – To znači da BiH mora koliko danas kazati da je praktično opredijeljena za europski put bezuvjetno.

Drugim riječima, da sve institucije BiH funkcioniraju i onda imamo šansu, prijatelje koji će to razumjeti. Čini mi se da nam sjednice koje organiziramo u Parlamentarnoj skupštini BiH daju nekog optimizma, jer ubrzano privodimo kraju uspostavu svih povjerenstava i izaslanstava koja nismo imali godinu dana, počinje u punom kapacitetu raditi i Parlament i Vijeće ministara. Ako bismo tako nastavili raditi i stavili na dnevni red sva ona životna pitanja definirana i našom agendom, onda se imamo čemu nadati.

Siguran sam da će Hrvatska biti prijatelj u tom smislu, da će otvoriti i taj dio razgovora oko BiH. Ako mi budemo znali to vrijeme iskoristiti imamo se čemu i nadati – naglašava Čović.

Komentirajući izbor Zorana Milanovića za predsjednika RH, Čović kaže kako personalna promjena uvijek može nešto značiti kada su u pitanju pristupi u načinu rada, ali da se suštinski i strateški ništa neće mijenjati u odnosu službenog Zagreba prema BiH.

Dolaskom predsjednika Milanovića umjesto predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ja vjerujem da će ćemo imati kontinuitet odnosa Hrvatske prema Bosni i Hercegovini kao prijateljskoj zemlji, prvom susjedu i zemlji u kojoj živi hrvatski narod kao konstitutivan narod.

Ustav Republike Hrvatske stvara vidne obveze kada je u pitanju hrvatski narod u BiH za sve predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u RH, tako da očekujem jednu novi dinamiku, ali i kontinuitet – zaključuje predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari