Connect with us

Vijesti

Zoran Milanović o HOS-ovoj ploči: To treba maknuti, baciti negdje

Objavljeno

-

foto HINA

Polaganjem vijenca i cvijeća državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u srijedu su podno spomenika “Kameni cvijet” položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

Zajednički vijenac tako su podno “Kamenog cvijeta” položili predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U izaslanstvu Sabora su i potpredsjednik Sabora SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, a u izaslanstvu Vlade ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Također na komemoraciji je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Po cvijet su u spomen na žrtve položili predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Franjo Habulin.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako se u Jasenovac stigli da obilježe sjećanje na Dan proboja logoraša i da još jednom izraze pijetet prema žrtvama logora.

“Da osudimo strahote koje su se događale tijekom drugog svjetskog rata ovdje. Vlada i ja osobno ovdje smo već četvrtu godinu upravo na službeni dan komemoracije. Na taj način kontinuirano pokazujemo naš pijetet prema žrtvama. Ove godine je bila velika obljetnica Auschwitza i tada smo vrlo jasno osudili nacističke zločine. Još jednom treba ponoviti koliko je važno da mlade generacije budu svjesne najvećih strahota koje su se dogodile tijekom 2. svjetskog rata pa i ovdje u Jasenovcu”, istaknuo je Plenković.

Zamoljen da komentira izjavu Ognjena Krausa, premijer Andrej Plenković je rekao: “Pitanje dijaloga s predstavnicima žrtava je kontinuirano i u mandatu ove vlade je puno učinjeno. Politika koju vodimo i izjave koje dajemo su čvrste i jasne”.

Na pitanje o financiranju udruga koje istražuju rad logora Jasenovac nakon sloma ustaškog režima, a koje navodno financira Ministarstvo branitelja, Plenković odgovara.

“Ova vlada nema nikakvog sluha za revizionizam, što se tiče konkretnih projekata ja ću to vidjeti s nadležnim ministrom”, rekao je Plenković.

Predsjednik Republike Zoran Milanović o zajedničkoj je komemoraciji kazao: “Teško je govoriti na ovakvom mjestu da ti je zbog nečega drago jer samo je mjesto krajnje turobno i teško. Reći ću da mi je drago što smo nakon puno vremena došli ovdje u ovom sastavu”.

“Dakle tri predstavnika izvršno-predstavničke vlasti i predstavnici žrtva i to je dobro. I dobro je da je na komemoraciji konačno izbjegnuta govorancija. Što se tiče nekih ogranaka vlasti, ja nisam ta vlast i mislim da znam na što oni misle kad to govore. Što se tiče sudova, na to nemam utjecaja”, rekao je Milanović.

Kazao je da se osobno angažirao da se zajedno pojave ovdje.

Za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku, rekao je: “To treba maknut, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom”, ističe.

“Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom”, kazao je predsjednik.

“Republika Hrvatske je priznata u siječnju 1992., tad je počela ta serija priznanja. “Mi smo i u socijalzimu imali najveći broj državnih atributa. Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo ih na ljude koji ih budu potencirali gledati s podsmijehom, a ne s prijezirom”, dodao je.

Što se komemoracije za žrtve Bleiburga koja će održati na Mirogoju tiče, Milanović je kazao: “Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat”, piše N1.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari