Connect with us

Politika

Zoran Milanović: Ja sam tu da branim demokraciju

Objavljeno

-

Predsjednik Republike Zoran Milanović ustvrdio je u ponedjeljak da se u izvanrednom stanju  zbog epidemije koronavirusa donose izvanredne mjere za što je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti.

U ekskluzivnom intervjuu koji je u ponedjeljak dao za Večernji tv predsjednik Milanović osvrnuo se na više aktalnih unutarnjopolitičkih tema, ali i na pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima koju je ponovno pozdravio u kontekstu razvoja odnosa s Europskom unijom, Hrvatskom te Bosnom i Hercegovinom.

Milanović je ocijenio kako je stanje u zdravstvu i s epidemijom koronavirusa teško, a smatra da ćemo se suočiti s još jednim valom epidemije.

“Ovo nije gotovo, ove stvari dolaze u dva do tri vala. Nismo pobijedili koronu kao što se hvastao predsjednik Vlade ljetos. Ona se vratila, tu je i s tim se ne živi normalno”, rekao je Milanović.

Ustvrdio je da smo “u izvanrednom stanju u kojemu se donose izvanredne, neuobičajene mjere i za to je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti nacije, države i državnog aparata i Sabora”.

Tu sam da branim demokraciju

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na pitanje održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon napada na Markovom trgu, kao i na prijepore oko sazivanja te sjednice nazvavši ih ‘smiješnom igricom’.

Milanović je rekao i da ga je Plenković “u jednom sluđenom ispadu optužio da zbog nekakve izjave iz 2016. snosi odgovornost”. To je, rekao je, najluđi napad koji je pamtim u hrvatskoj politici u zadnjih 20 godina.

Iako, kako je dalje rekao, “premijer najavljuje pozive preko medija ” Milanović je ustvrdio da “‘nije dobio ništa”, te da “vrlo smišljeno i u skladu sa zakonom postupa cijelo vrijeme”.

Na pitanje hoće li on reći to da Plenković želi mimo njega uređivati pitanja od nacionalne sigurnosti odgovorio je: ‘Apsolutno. Zar to nije očito’.

“Ali to ne može tako, ja sam tu da branim demokraciju”,  rekao je. Kazao je i kako je apsolutno važno da se održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Govoreći o ‘sukobima’ Pantovčaka i Banskih dvora rekao je kako je ovo što on radi ‘nužna obrana’ i da je to ‘daleko od prekoračenja’.

“Što se tiče prepucavanja, nikakav dopis Andreja Plenkovića meni, po uzoru na ono kako sam se ja obratio njemu, formalno nije došao. Sljedeće preko kotlovnice neka pošalje dopis ovdje i kantu ugljena”, rekao je predsjednik.

Na obljetnicu pada Vukovara se dolazi, organizacija u nadležnosti Vlade

Jedna od tema opsežnoga intervjua bila je i obilježavanje skora obljetnica pada Vukovara. Uz ocjenu da se “na obljetnicu pada Vukovara dolazi”, predsjednik Milanović ustvrdio je da se na “tu obljetnicu dolazi”.

S tim u vezi, rekao je da je donio detaljan plan programa od vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave, ali ne i od vlade koja je, istaknuo je, nadležna za organizaciju toga događaja. Uporedio je to s organzacijom obilježavanja pada Škabrnje koja je u nadležnosti načelnika općine te izvijestio da je dobio detaljan plan toga obilježavanja koji uključuje sve mjere vezane za sadašnju epidemiološku situaciju.

Smatra da se to mora primjeniti i na organizaciju obilježavanja u Vukovaru gdje bi se, kako je rekao, u koloni sjećanja trebale naći tisuće ljudi.

S tim u vezi, spomenuo je i nedavno obilježavanje otvaranja Vodotrornja u Vukovaru koje je, bilo prilagođeno sadašnjoj epidemiološkoj situaciji.

Ustvrdio je kako obilježavanje Dana sjećanje na žrtvu Vukovara “ne smije biti poligon za obračunavanje između HDZ-a i bivšega HDZ-ovca”.

Predsjednik je ponovio i svoje stajalište kako je nužno mijenjati Zakon o kaznenom postupku. (Hina)

Govorio je i o izborima u SAD-u, a prisjetio se i da je primio Joa Bidena 2016. godine u Vladi, kao premijer.

– Zadržao se sat vremena duže, kasnio je ovdje (Pantovčak), nikad ne bih rekao da će biti predsjednik Amerike. Ne zbog pameti koja je velika. Pričali smo o svemu, razgovarali o duljini trajanja pravnih škola u Americi. Taj detalj pamtim– kazao je Milanović koji je jedan od rijetkih koji je Bidena podržao već u kampanji.

Štoviše, to su uz Milanovića napravili jedino finski predsjednik, argentinski predsjednik i predsjednik Palestinske samouprave. – Drago mi je zbog toga– komentirao je predsjednik. Za Bidena je kazao da je čovjek koji je 90-ih godina govorio vrlo argumentirano, otvoreno istinu vezano za agresiju Miloševića na ovim prostorima.

– Sad vidim nervozu da je on neprijatelj Srba. Kladim se da nije. prvi sam put za njega saznao 90-ih, kad sam bio diplomat i pratio što govori. On je bio na strani istine i činjenica, a tek onda na strani Hrvatske – kazao je Milanović. Na pitanje koliko njegova pobjeda može značiti za Hrvatsku rekao je da ona znači za svijet.

– Mi smo stabilni, i to ne pacijent nego zemlja, sa svojim problemima. U okviru EU puno je toga zadanom, nije tu Amerika presudno bitna. Drago mi je da je pobijedila ta jedna razumna struja koja se ponaša na način da kažeš sve što ti padne na pamet. I ja često kažem što mi padne na pamet, ali ne vrijeđaš posebno sustavno invalide, manjine– kazao je Milanović. Kako bi mogao završiti Donald Trump, kakva je njegova budućnost? Milanović je rekao kako bi Trump mogao završiti ‘tamo gdje je i došao, u polusvijetu’. – Bogati polusvijet, ali polusvijet – rekao je i dodao da ne očekuje nerede.

– Vrijeđa vas, ruga vam se. Radi budale od vas. Promotor je događaja koji su za svakog kršćanina od vjere s one strane morala… tuče se s onim hrvačima po ringu u 60. godini života – rekao je. Rekao je da ne zna zašto je slovenski predsjednik Janez Janša čestitao Trumpu na pobjedi odmah nakon izbora, ali da je on ‘ok’ u odnosima s Hrvatskom.

– Da Hrvat ili Hrvatica uz Bidena može biti za Trumpa. To ne mogu shvatiti. A posebno ne one koji su deklarirani vjernici i ljudi pijeteta. Pa kako možeš glasati za tog čovjeka i kako možeš biti protiv Bidena koji se u najtežim trenucima Hrvatske povijesti ponašao onako kako nama odgovara – rekao je. (VL)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari