Pratite nas

Vijesti

Zoran Milanović kao bijesno dijete kojem ništa ne uspijeva

Objavljeno

na

“SAZVAO sam ovu presicu na izričito protivljenje svojih stručnjaka za odnose s javnošću, no ja ne vjerujem u takve stvari!”, naglasio je premijer Zoran Milanović prije tri dana na početku konferencije za novinare u kojoj se obrušio na gotovo sve. Sipao je svoj bijes prema oporbi, građanima kritičarima pa sve do medija. Pravo je pitanje zašto je premijer Milanović toliko izgubio živce da se teško više može kontrolirati u javnim nastupima?
Odgovor na to mogao bi se kriti u događajima koji su se odvijali u posljednjih mjesec dana. U tom su razdoblju stigle negativne vijesti kao direktna posljedica loših odluka ove Vlade i krivih prognoza, a u aktualnim situacijama ministri se jednostavno nisu snalazili.
Kada se zbroje svi događaji u posljednjih mjesec dana rezultat su nerad i nesposobnost Vlade te izostanak bilo kakve vizije izlaska iz krize. Pa krenimo redom.
Sukobi interesa ministra Jakovine
Vladu je prije mjesec dana pritisnula afera s mlijekom u kojoj se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije dobro snašao. Više od dvadeset dana trebalo je Ministarstvu poljoprivrede da krene u akciju sanacije nakon što su prvi nalazi iz Bosne i Hercegovine ukazivali na povećanu razinu aflatoksina. Ministar Jakovina našao se i na udaru i dvostruke prijave Povjerenstva za sukob interesa jer osim što je vodio svoju tvrtku u vrijeme dok je bio ministar pokazalo se i da je njegova pomoćnica Gantner Kuterovac zapravo supruga Krešimira Kuterovca, izvršnog direktora Agrokora za sektor poljoprivrede. Inače Gantner Kuterovac u Ministarstvu poljoprivrede  vodi Upravu poljoprivredne i prehrambene industrije.
Podatak za Jakovininu pomoćnicu samo je rasplamsao polemike kako će i ova Vlada preko Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaplesati po tonovima Ivice Todorića.
Kako je Milanović pred Svjetskom bankom ispao  – nebitan
U posljednjih mjesec dana naučili smo da je premijer Milanović nebitan faktor u Vladi kada treba pričati o gospodarstvu. Naime, premijer Milanović javno je rekao da je gotovo s bolnim rezovima. No, svega tjedan dana nakon te njegove izjave uslijedio je hladan tuš.
Ministri Slavko Linić i Branko Grčić izvijestili su novu direktoricu Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Mamtu Murthi da će biti rezova. Murthi je mišljenje Milanovićevih ministra javno ponovila pred zagrebačkim novinarima, a Milanović se po toj temi više nije javljao.
Potpuno pogrešne procjene najjačih ministara Linića i Grčića 
U posljednjih mjesec dana stigao je i podatak Državnog zavoda za statistiku. Naime, tromjesečni bruto domaći proizvod u četvrtom tromjesečju 2012. realno je manji za 2,3 posto u odnosu na isto tromjesečje 2011, a u odnosu na 2011. BDP je, prema prvoj procjeni, realno manji za 2 posto.
Podsjetimo kako je ministar Slavko Linić sredinom prošle godine javno napadao “analitičare” koji se nisu slagali s njegovom procjenom da će BDP biti u plusu. Istu procjenu imao je i ministar Grčić. Službeni podaci pokazali su koliko su dva najjača Milanovićeva ministra bili potpuno u krivu.
Nezaposlenost se neće riješiti u mandatu ove Vlade
Milanovićevoj Vladi nedavno je postalo sasvim jasno kako neće moći ništa napraviti po pitanju nezaposlenosti. Tako je objavljeno da će se značajni pad broja nezaposlenih početi događati kada BDP naraste iznad 2 posto. Prošle je godine za toliko pao, a za ovu godinu Vlada je projekciju gospodarskog rasta, skromnim rebalansom proračuna s optimističnih 1,8 smanjila na 0,7 posto.
Kako sada stvari stoje značajan pad nezaposlenosti neće se dogoditi u mandatu ove Vlade.
Milanoviću ne vjeruje ni prijatelj guverner Vujčić 
Milanovićev prijatelj guverner HNB-a Boris Vujčić izašao je s tvrdnjom kako neće biti skorog izlaska iz krize. Tako je prije dvadesetak dana objavljena analiza HNB-a prema kojoj bi se oporavak  hrvatskog gospodarstva  mogao dogoditi kasnije nego što se očekivalo.
HNB je objavio da se očekuje daljnji rast nezaposlenosti i smanjivanje realnih plaća što će dodatno negativno utjecati na godišnju stopu rasta u 2013. godini. HNB predviđa  da će u ovoj godini pad osobne potrošnje biti još izraženiji, a novi rebalans proračuna dovest će do dodatnog smanjenja kapitalnih ulaganja.
Linić mijenja procjene, odluke i mišljenja kao čarape
Milanoviću ne ide u prilog ni odlazak ministra Slavka Linića u SAD. Prije samo tri mjeseca upravo ovaj ministar objašnjavao je hrvatskoj javnosti na sve tri nacionalne televizije da se Hrvatska neće zaduživati na inozemnim tržištima nego će tražiti pozajmice na domaćem tržištu kapitala. Tada je rekao kako će se s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) još vidjeti kako sanirati vlastite obveze.
Linić je tako prije dva dana otputovao u SAD dogovoriti prodaju državnih obveznica u vrijednosti nešto manjoj od dvije milijarde američkih dolara.
Odlazak Ostojića 
Nije to bio kraj loših vijesti za Milanovićevu Vladu s obzirom na ostavku ministra turizma Veljka Ostojića. Nakon što je na HRT-u izašla istraživačka priča o ministru turizma i njegovom zemljištu u Balama, Ostojićevi dani bili su odbrojani. Ostojić koji je bio protiv golfa na Srđu naslijedio je promotor tog kontroverznog projekta Darko Lorencin.
Premijeru je već tada bila “puna kapa medija” kada je na konferenciji za novinare zabranio pitanja o tri stambena kredita novog ministra. Pristranost Lorencina kada je riječ o golfu u Dubrovniku, premijer ni ne spominje.
Pokazali da ne znaju voditi vlastite knjige 
Vlada je u prvi plan gurala da su “pošteni”, ali sve se više propituje koliko su zapravo sposobni. Naime, pokazalo se da SDP nije u stanju voditi ni vlastite financijske knjige kada je otkriveno da su zakasnili s predajom financijskog izvješća za 2012. godinu. Ispalo je da su u toj aferi i lagali da su obavijestili Državni ured za reviziju pa se sve češće spominje i pitanje vjerodostojnosti.
Dok su se “krpale” rupe neozbiljnog SDP-a,  govor Ingrid Antičević Marinović na engleskom bio je povod za masovno ismijavanje cijelog SDP-a.
Milanovićev kiks sa Zagrebom
Milanovićev loš mjesec dodatno su pokvarile i ankete za izbor gradonačelnika Zagreba. Osobni izbor premijera Milanovića ministar zdravlja Ostojić stoji dosta loše. Puno bolje bi, tvrde analitičari, stajao Davor Bernardić kojeg je Milanović u posljednji trenutak povukao. Ostojićev poraz bit će i osobni poraz Milanovića.
Osim što su Milanoviću došle na naplatu sve njegove loše odluke iz ranijih razdoblja te nesnalaženje u aktualnim situacijama, tu je i konstantan sukob s HNS-om oko poreza za nekretnine.
Podilaženje dnevnim novinama  
Prije desetak dana postalo je jasno kako Milanović pred lokalne i euroizbore ide istim stopama kao njegov nekadašnji uzor Ivo Sanader. Najavljeno je kako će se samo za dnevne novine smanjiti stopa PDV-a za pet posto. Obrazloženje – spašavanje izdavaštva. No pritom su i Milanović, a i Linić zanemarili preporuke dijela stručne javnosti da se smanjenje PDV-a uvjete kako se ne bi ponovio slučaj iz 2007. godine kada su nakon Sanaderova smanjenja PDV-a dnevnici povisili cijenu novina, a vlasnici se bacili na nekretninski biznis. Nema sumnje kako je ova vlast takvom odlukom kupila naklonost dnevnih medija, a još jučer su ugasili državni Vjesnik zbog tržišne utakmice.
Milanovićevu Vladu bez rezultata tek čeka u Saboru težak posao kada budu objašnjavali rebalans proračuna koji dolazi krajem ožujka, a tu je i bivša ministrica Mirela Holy koja sada na dnevnoj bazi podsjeća da Plan 21 zapravo ne postoji, a da i ne govorimo o nadolazećim prosvjedima sindikalista.
Kao bijesno dijete 
Nakon ovakvih događaja premijer Milanović više nije bio u stanju poentirati na neprofesionalnom rezanju svoje izjave o Finskoj, o divljačkom napadu u Kistanjama i slučaju Mamić-Jovanović. Umjesto priopćenja i demantija redakcijama koje su skratile njegovu izjavu i dali suprotan kontekst Milanović je odlučio izaći pred novinare i obrušiti se na sve medije,  a usput i na sve one koji ga kritiziraju i pobrati par političkih poena pljucajući na sve koji nisu u SDP-u.
Umjesto pozivanja na pravnu državu za slučaj u Kistanjama osuo je paljbu na oporbu i njihovu retoriku iako je jučer priznao da je među njima bilo i djece SDP-ovaca.
Totalni promašaj! Umjesto jasnih poruka protiv ovakvih događaja izašle su van sve Milanovićeve frustracije iz kojih se mogla iščitati njegova nemoć. Milanović je loš premijer i očajni vođa skupine bez rezultata, a sada su krivi svi ostali.
Obijesno dijete kojem ništa nije uspjelo bijesni nad svojim igračkama i razbija stvari. Isti dojam, na žalost danas ostavlja uvrijeđeni Milanović.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari