Connect with us

Hrvatska

Milanović: Opasno je prikazivati Hrvatsku u BiH kao neprijatelja muslimana

Objavljeno

-

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović upozorio je u srijedu da neki mediji u Bosni Hercegovini, pišući o postupanju hrvatske policije prema migrantima na granici, sugeriraju da je Hrvatska neprijatelj muslimana te pozvao vlasti u BiH da obrate pažnju na takve tekstove jer mogu biti “potencijalno opasni”.

“Ne sviđa mi se način na koji neki mediji u Bosni i Hercegovini opisuju Hrvatsku i njezin odnos prema ilegalnim migrantima koji pokušavaju preći hrvatsku granicu”, rekao je Milanović i upozorio da se u tim tekstovima netočno sugerira kako je Hrvatska neprijatelj muslimana.

“Ti tekstovi po nekim portalima su intonirani kao da je Hrvatska neprijatelj muslimana. To je vrlo ružno i potencijalno opasno. Tako da ih pozivam da dođu pameti, a one koji imaju na njih utjecaja i vlasti u Bosni Hercegovini da obrate pažnju na to jer od toga nastaju ovakve stvari o kojima sam danas pričao s Van der Bellenom”, rekao je Milanović referirajući se na svoj razgovor s austrijskom predsjednikom povodom terorističkog napada u Beču koji je počinio mladi simpatizer Islamske države.

Milanović je napomenuo da je hrvatska policija dužna štititi granice i onemogućiti ilegalne ulaske migranata.

Migranti “kampiraju tjednima u Bosni i Hercegovini i onda metodom pokušaja i pogrešaka prođu ili ne prođu pa ih hrvatska policija vrati natrag, što ona mora raditi, nadam se na što je mirniji mogući način, ali to mora raditi”, rekao je Milanović.

Predsjednik Zoran Milanović je srijedu izrazio sućut austrijskom kolegi Alexanderu Van der Bellenu i osudio teroristički napad u Beču u kojem je ubijeno četvero ljudi.

U razgovoru s novinarima u Koprivnici, gdje se nalazio povodom obilježavanja dana grada, Milanović je rekao i da je stric dvadesetogodišnjeg napadača iz Beča, državljanina Austrije i Sjeverne Makedonije, živio u Hrvatskoj. “Ljudi su, po onom što znamo, bili krajnje umjereni”, dodao je.

Čestitka Janeza Janše Donaldu Trumpu

Čudi se tome što je Janez Janša već čestitao Donaldu Trumpu. ”Znate tko ima moje simpatije, ali ja bih pričekao da se prebroje glasovi. To što je napravio Janša se ne radi”, rekao je Milanović i dodao da nije pobornik glasanja poštom. Čini se da sve ipak ide Bidenu u prilog, ali ponavlja da treba pričekati. ”Vidim da se Trump žali Vrhovnom sudu koji je nakrcao svojim ljudima. Sretan sam što sam iz Hrvatske jer smo normalna zemlja. Ono što se tamo događa nije normalno”, poručio je.

Kaže da ga ništa ne čudi. ”Simpsoni su još 90-ih imali Trumpa za predsjednika”, podsjetio je.

“Joe Biden nije nikakav baletan i svilenko. To je jedan čovjek koji ima sjajan stav, ali je već zašao u godine”, ističe Milanović.

Dolazak na Kolonu sjećanja u Vukovaru

Osvrnuo se i na to hoće li doći u Kolonu sjećanja u Vukovaru.

“Vrlo rado. Nadam se da neće kontaminirati to sve skupa. I kad sam imao utjecaja nisam nasilnike rastjerivao policije i vodenim topovima”, rekao je.

Za stanje u KB-u Dubrava rekao je da je to odgovornost ministra i da ljude koji rade treba platiti dvostruko. ”Moja prijateljica ne može tamo na pregled, a ima karcinom. Ako ti tata nije liječnik, možeš se ubiti”, rekao je.

Sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

Ponovio je da nema Vijeća za nacionalnu sigurnost jer premijer Plenković ne želi da se održi. Za ministra Banožića rekao je da je potpuni stranac u tom sektoru. ”Robert Hranj je za njega Kissinger, a on ga proziva da ne zna raditi svoj posao. To se tako neće raditi. To tako ne može”, istaknuo je. Rekao je da je problem štoje državni tajnik aktivni general. ”To nije kako bi trebalo biti, ali to je HDZ”, rekao je. Za Koordinaciju za domovinsku sigurnost rekao je da nema ovlasti donijeti mjere, pa one koji su donijeli nije ni pogledao. ”To je kobajagi, magla, crnilo, sipa…”, istaknuo je i dodao da mu se premijer nije javio.

“Sazvana je Koordinacija za nacionalnu sigurnost, ali vi znate koja je važnost te koordinacije. Ona ima važnost kao Dan grada Koprivnice”, kazao je Milanović.

Je li tvrda kohabitacija razlog nesazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“To nije razlog zašto se nije sastalo Vijeće. Razlog je što on to ne dopušta. To je kršenje dužnosti, to je njegova dužnost”.

“Mi dajemo nalog koordinaciji. To piše u Zakonu, to je zakon od 15 članaka gdje je jasno naznačeno da Koordinacija radi ono što Vijeće kaže. Premijer krši zakon. Maltretira svoje suradnike i radi nezakonite radnje”, istaknuo je.

Osvrnuo se na Tomislava Ćorića

Komentirao je i ministra Ćorića.

“Gospodin mađarski potrčko je htio svaliti odgovornost na moju vladu. On je skoro završio u savjetu SDP-a, za to postoji deset svjedoka. Onda je završio u HDZ-u, tamo je dobar”, rekao je Milanović.

Govorio je o odugovlačenju sudskih procesa koje je opisao kao: “Teli mi se krava, krsna mi je slava”.

“Ako je Kovačević kriv, treba odgovarati. Ali ovo što vidim iz medija ne znači ništa. Vidim samo da netko želi izgraditi slučaj u medijima i onda se suditi godinama, e nećeš majke ti. Ako se mene pita”, kaže.

Sudac treba reći: “Dosta je, marš. Ovo je sudnica, a ne kavana”, kazao je  Milanović zaključno. (Hina/N1)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari