Connect with us

Intervju

Zoran Milanović: Nećemo izgubiti izbore, od oporbe smo bolji za klasu

Objavljeno

-

Linić je nečime opsjednut i igračka je u rukama HDZ-a – kazao je Milanović.

Premijer Zoran Milanović izjavio je večeras kako su vladajući u iduća dva mjeseca spremni promijeniti izborni sustav kako bi birači već na idućim parlamentarnim izborima zastupnike mogli birati i preferencijski, kao što je slučaj za europske izbore, a vjeruje da je na isto spreman i HDZ, za čije je vlasti i donesen zakon o izborima za Europski parlament.

“To su minimalne izmjene i to u segmentu preferencijskog glasovanja u deset izbornih jedinica. Isto kao za Europski parlament, samo je tamo jedna izborna lista, a ovdje deset, to je sve. A koliko sam čuo, a mislim da sam dobro čuo, HDZ se s tim slaže. A drugo, HDZ je i donio zakon o izborima zastupnika u Europski parlament. Prema tome, ne mogu biti protiv”, izjavio je Milanović u Dnevniku Nove TV.

S obzirom da se izborno zakonodavstvo ne mijenja zadnjih godinu dana pred izbore, premijer je kazao kako Sabor ima nekoliko mjeseci da uvede preferencijalno glasovanje u izborni zakon, iako to, naglasio je, nije ni blizu najvažnija tema za Hrvatsku. “Ja bi izborni sustav mijenjao temeljito, ali u dogovoru s oporbom u ovom slučaju, tako je bilo i 1999. godine. Prema tome, sada kada je manje-više očito da ova referendumska inicijativa nije uspjela – ne znam možda Ustavni sud utvrdi da je skupljeno dovoljno potpisa, ali znamo da je stav Ustavnog suda da je to 450 tisuća, a to nije skupljeno – sada kada nema pritiska mogu reći da protiv preferencijskog glasovanja zaista nemam ništa. Imamo ga na europskim izborima, prebacit ćemo ga i na izbore za Hrvatski sabor i to je to”, poručio je.

Upitan namjerava li o toj Vladinoj namjeri razgovarati s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, odgovorio je kako nema potrebe za takvim razgovorima jer je “njihova suglasnost očita, dakle oni se slažu s tom promjenom”. Naglasio je kako Vlada ne želi izborni sustav mijenjati ni na koji način koji bi mogao imati ikakav utjecaj na izborne rezultate. “Izmjene izbornih jedinica… to ne. Za to je potreban jedan duži razgovor, a to će se dogoditi u nekom drugom saborskom mandatu”, kazao je premijer.

“Većinu imamo. HDZ je rekao da oni nemaju nikakvih problema s tim da se preferencijski sustav glasovanja kakav postoji na izborima za Europski parlyment primjenjuje i na izborima za Hrvatski sabor na postojećem modelu izbora za Hrvatski sabor. Dakle, to je to i to je jedina izmjena koja je u ovom trenutku moguća, koja je dobra, koja neće promijeniti ništa bitno. Ali, ako imate to na izborima za Europski parlament, a nemate na izborima za Hrvatski sabnor, to je, kako da kažem, neuvjerljivo”, dodao je.

Upitan hoće li Vlada predsjedničke izbore raspisati za prosinac ove ili siječanj iduće godine, Milanović je odgovorio kako će se sve dogovoriti u idućih par tjedana te da se o tome hoće li biti u prosincu ili siječnju radi o tjedan dana razlike.

Na pitanje novinara kako vidii izborno zakonodavstvo, premijer  naglašava kako se  ono ne mijenja u zadnjih godinu dana prije izbora. Sada kada je manje više očito da ova referendumska inicijativa nije uspjela. skupiti 450 tisuća potpisa .Ja protiv preferencijskog glasovanja nemam ništa – kazao je Milanović ali o tome neću  razgovarati s Tomislavom Karamarkom jer se HDZ slaže sa preferencijskim glasovanjem. HDZ je rekao da nemaju nikakvih problema da se preferencijski sustav glasova s europskih izbora primjenjuje i na izborima za Sabor – rekao je Milanović.

Na upit što misli o bivšem ministaru Liniću, Milanović odgovara kako je bivši ministar nečime opsjednut i igračka je u rukama HDZ-a .

Na komentar novinara kako će na predstojećim izborima najvjerovatnije izgubiti izbore, premijer odgovara; Nećemo izgubiti izbore. Nema predaje. Kad sam se natjecao za predsjednika stranke rejting mi je bio jednaki kao sada. U ovoj krizi najveći teret nosi predsjednik Vlade i ministri. Smatram da smo od onoga što se nudi kao alternativa u Hrvatskoj bolji  ne za klasu nego za dvije klase. Ima pravde, ljudi bi rekli ima i Boga. Sve optužbe protiv nas su komične. Ne predajem se, borim se do kraja. Nećemo izgubiti izbore, a do njih je još više od godinu dana – kazao je Milanović.

izvor:  Politika plus

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari