Connect with us

Politika

Milanović o Bradleyjima: Tako dobre ponude neće biti dok Plenković ne bude papa

Objavljeno

-

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u srijedu da ponuda Vlade SAD-a za opremanje HV-a borbenim vozilima pješaštva Bradley ima za Hrvatsku i strateški politički značaj, ustvrdivši da je Vlada mogla i morala odluku donijeti ranije, ne čekati do zadnjeg časa.

“Ova ponuda za Hrvatsku ima i strateški politički značaj. Ona bi omogućila nastavak vrlo uspješne obrambene suradnju sa zemljom koja ima jednu od najjačih oružanih snaga i najveću vojnu industriju u svijetu”, rekao je Milanović na konferenciji za novinare na temu modernizacije i opremanja Hrvatske kopnene vojske. Kaže da  Nacionalna garda Minesote koristi isti model Bradleya koji je ponuđen Hrvatskoj.

Milanović je ustvrdio da je Vlada mogla i morala odluku donijeti ranije, ne čekati do zadnjeg časa. Pri tome, kaže, trebalo je uvažiti mišljenja vojske i biti odlučniji. Sada Vlada mora odlučiti do kraja siječnja jer nakon toga ponuda više ne vrijedi, dodao je. “Ako se ta ponuda ne ostvari tražit ću odgovornost na verbalnoj razini ljudi koji su za to krivi”, dodao je.

Milanović je rekao i kako ponašanje Vlade i premijera Andreja Plenkovića u ovom slučaju šalje poruku i svim budućim potencijalnim partnerima, pa i ulagateljima, da se bez premijerovog  osobnog angažmana ne može donijeti niti jedna važna odluka. “To nije dobra poruka”, ustvrdio je.

Drži i da preispitivanje američke ponude u zadnji čas, kao što radi premijer, narušava partnerske odnose sa SAD-om jer se, kaže Milanović, stvara dojam da  nas  Amerikanci žele prevariti i uvaliti nam nešto loše, staro željezo. Smatra kako je ‘dojam ove priče je da nas žele nasamariti’. “Nas koji smo njima došli, a ne oni nama. Čudim im se na strpljenju sve ove mjesece”, izjavio je predsjednik Milanović.

“Dosadašnja suradnja sa SAD-om na području obrane pokazuje da možemo opravdano imati povjerenje u Amerikance. Imamo preko 25 godina iskustva u obrambenoj suradnji koja je uglavnom bila usmjerena da se OSRH razviju u sposobnu silu kako bi RH doprinijela euroatlantskoj i regionalnoj sigurnosti, a ne da bi bila teret”, dodao je.

Da su Amerikanci ozbiljan partner, rekao je Milanović, pokazuje i činjenica da je Vlada SAD-a osigurala Hrvatskoj i dodatnu financijsku pomoć u sklopu ove ponude, i to 45 milijuna dolara koje je i američki Kongres odobrio.

Uz to, dodao je, u dopisu ministru obrane, 23. prosinca 2021. američko Ministarstvo obrane naglašava kako je moguće osigurati dodatnih 11 milijuna dolara. “Dakle, ukupno 56 milijuna dolara financijske donacije”, naglasio je Milanović.

Bradley M2A2 ODS zadovoljava potrebe OSRH

Navevši kako je borbeno vozilo Bradley dokazano kao uspješna platforma za vođenje protuoklopne borbe dokazanoj u borbi, kazao je i da varijanta Bradley M2A2 ODS zadovoljava potrebe OSRH i rješava problem opremanja Hrvatske kopnene vojske, jer na vidiku nema drugo rješenja. “Ovo rješenje nas zadovoljava slijedećih barem 10 godina a vjerojatno i duže. Za 150 milijuna dolara plus PDV”, kazao je.

Predsjednik Milanović smatra da je ponuda povoljna jer bi nabava novih vozila drugog proizvođača mogla biti znatno skuplja, pa čak oko pet do osam puta skuplja po vozilu. Uz to, angažiranje tvrtke Đuro Đaković je dodatna motivacija koja koristi hrvatskoj industriji. “Prihvaćanje ponude osigurava nastavak dokazane i za Hrvatsku vrlo uspješne i korisne suradnje sa SAD-om, strateškim partnerom u području obrane”, rekao je Milanović.

Upitan za komentar izjave ministra obrane Maria Banožića da se američka ponuda odnosi na stariju verziju oklopnog vozila, M2A2 ODS, a to nije vozilo koje koristi  američka vojska, M2A3, i o kojem se početno od 2017. razgovaralo, predsjednik Milanović je odgovorio da – kada mi budemo država sa 330 milijuna stanovnika i BDP-om od 70.000 dolara – onda ćemo se drugačije razgovarati.

Od početka je netko imao fantaziju da ćemo dobiti ono što trenutno koriste Amerikanci

Milanović je rekao i da je laž Banožićeva izjava kako se ta američka ponuda promijenila. “Ne razgovaram s njim, nije točno – to je laž…Od početka je netko imao fantaziju da ćemo dobiti ono što trenutno koriste Amerikanci; i oni su nam vrlo rano rekli da to nije realno i da to uopće nije na stolu”, kazao je.

Milanović je kazao kako ne može shvatiti tko pruža otpor da se hrvatska obrambena moć umanjuje, odnosno da se ne pruži pomoć. “Ovo je pružanje pomoći, Hrvatskoj vojsci se nudi pomoć”, rekao je.

Milanović smatra i kako netko u ovom slučaju namjerava Hrvatskoj nanijeti štetu da ne dobijemo nešto što što nas najmanje deset godina zadovoljava i to dobivamo skoro odmah.

Na pitanje koliki su troškovi modernizacije Bradleya, odgovorio je kako će sve skupa koštati 150 milijuna dolara plus PDV. “Ministar (Banožić) laže cijelo vrijeme”, kazao je. “Radi se o tako malom iznosu za tako važnu stvar da je ovo zapravo zona sumraka”, poručio je.

Milanović je rekao da je u svemu ovome njegov interes da Hrvatska bude jača a ne slabija. “Za 150 milijuna dolara naspram 1,2 milijardi dolara dobijemo nešto što nemamo. Za što nema alternative ni u prostoru, vremenu ni u industriji. Ne postoji”, dodao je. (Hina)

Ministar Banožić: Odluka o kupnji Bradleya kada budemo imali sve informacije

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari