Connect with us

Politika

Zoran Milanović odgovorio Plenkoviću: Molim da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović aludirao je u četvrtak da premijer Andrej Plenković žrtvuje nacionalne interese radi svoje karijere u Bruxellesu, nastavljajući žestoku raspravu o zaključcima EU-a o Bosni i Hercegovini koje dvojica čelnika različito tumače.

Milanović je kritizirao u utorak usvojene zaključke EU-a o proširenju i prozvao hrvatsku vladu jer ih je podržala s obzirom da po njegovu mišljenju ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Plenković mu je odgovorio da zaključci sadrže sve što je bitno za Hrvate i da bi ih se razumjelo potrebno je imati određeno predznanje, odnosno da ih treba derivirati i dešifrirati.

“Nema se što tu dešifrirati, pročitana je to knjiga, treba djelovati. Ali razumijem ga. Odlučio je on svoj, ionako mizeran utjecaj u Briselu, ne rasipati, računa si, na takvu glupost kao što su temeljni nacionalni interesi Hrvatske i prava Hrvata u BiH”, napisao je Milanović u četvrtak navečer na Facebooku.

“Ok, ako nije želio ugroziti svoju osobnu briselsku karijeru, pitam ga – zašto nisi naložio Grliću Radmanu da stopira usvajanje tako beskorisnih, dapače, štetnih zaključaka?”, dodao je predsjednik.

Ponovio je da su zaključci koje je Plenković “olako prihvatio” dugoročno pogubni za Hrvate u BiH i štetni po nacionalni interes Hrvatske te da trasiraju put prema tome da se bosanskohercegovački Hrvati opet izigraju na izborima iduće godine.

Milanović se osvrnuo i na Plenkovićevu izjavu prilikom posjeta BiH u kojoj ga je neizravno opravdavao nakon spornih Milanovićevih izjava o genocidu u Srebrenici koje su žestoko kritizirali bošnjački političari u BiH.

“Vidim kako je Plenković očekivao i moju zahvalnost što me je, ispada tako, branio u Sarajevu. Molim ga da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata, malobrojnijeg naroda u BiH. Ne pomagaj, izginusmo. Osim toga, zbog čega bi me branio? Zar ne mislimo isto?”, upitao je Milanović. (Hina)

Plenković: Milanovićevo pismo shvaćam kao njegovu ‘osobnu zahvalnost’ za moj stav u Sarajevu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari