Connect with us

Pregled

Zoran Milanović počeo posjet Njemačkoj susretom s iseljeničkim udrugama

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović doputovao je u četvrtak u dvodnevni službeni posjet Njemačkoj gdje će se, između ostalog, susresti s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, a posjet je počeo susretom s predstavnicima hrvatskih udruga.

“Profil naših iseljenika je drugačiji nego prije pedeset godina, raznovrsniji i šarolikiji. Danas imamo više ljudi koji su visoko obrazovani”, rekao je Milanović nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih udruga u četvrtak navečer.

Istaknuo je da je s predstavnicima iseljeničkih udruga imao “zanimljiv i dinamičan razgovor” u kojemu se, između ostalog, govorilo i o boljoj organizaciji nastave na hrvatskom jeziku u Njemačkoj.

Službeni program hrvatski predsjednik nastavlja u petak ujutro kada bi se trebao sastati s njemačkim kolegom po dužnosti Frank-Walterom Steinmeierom.

Teme razgovora trebale bi biti bilateralni odnosi, politička situacija u jugoistočnoj Europi kao i funkcioniranje institucija Europske unije u izvanrednim uvjetima korona krize.

“Frank-Walter Steinmeier i ja se znamo već dulje vrijeme, a posljednjih mjeseci smo u više navrata i telefonirali u vrijeme korona-krize”, rekao je Milanović.

Naglasio je da će s njemačkim kolegom razgovarati i o statusu Bosne i Hercegovine.

“Razgovarat ćemo i o statusu Bosne i Hercegovina gdje je Njemačka jako aktivna, ali nisam baš siguran da njemačka službena politika tu gleda na stvari kao i mi. Možda neke stvari najbolje ne razumije”, rekao je hrvatski predsjednik.

Nakon susreta s njemačkim predsjednikom Milanovića očekuje sastanak s predsjednikom njemačkog parlamenta Bundestaga Wolfgangom Schaeubleom.

Dvodnevni posjet završava sastankom s predsjednikom Njemačke udruge srednjih poduzetnika Mariom Ohovenom. Tom prilikom trebala bi biti potpisana i pisma o suradnji između Hrvatske udruge poslodavaca i Kluba izvoznika Hrvatske te Njemačke udruge srednjih poduzetnika.

Najavljujući susret s gospodarstvenicima Milanović je istaknuo da pitanje uloga političkih dužnosnika i lobiranje treba u Hrvatskoj jasnije definirati.

“Ponašamo se po krajnje neutvrđenim pravilima tamo gdje pravila mora biti. Dakle što predsjednik smije, u čije ime govori i koga zagovara. Radi se o novcu, radi se o financijskim interesima”, zaključio je Milanović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari