Connect with us

Politika

Zoran Milanović od DSV-a traži žurno ponavljanje javnog poziva za Vrhovni sud

Objavljeno

-

Predsjednik RH Zoran Milanović zatražio je u četvrtak od Državnog sudbenog vijeća (DSV) da žurno ponovi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda te ih izvijestio da neće predložiti ni jednog od prijavljenih kandidata s ranijeg natječaja.

Iz Ureda predsjednika izvijestili su da su DSV-u uputili dopis u kojemu ga obavještava kako Milanović neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda ni jednog od prijavljenih kandidata te da predlažu žurno ponavljanje poziva budući da predsjednik „u skladu sa svojom ustavnom obvezom, brine za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti te u tom kontekstu želi osigurati uvjete za bolje i učinkovitije djelovanje sudbene vlasti, ali i osigurati nesmetano djelovanje Državnog izbornog povjerenstva”.

U dopisu navode da Zakon o sudovima, temeljem kojeg postupa DSV ni na koji način ne uređuje komunikaciju predsjednika RH s tim tijelom te da ne uređuje ni situaciju u kojoj predsjednik ne želi predložiti nekog od prijavljenih kandidata, kao niti institut ponavljanja javnog poziva.

Podsjećaju da Ustav predsjednika države obvezuje da se brine „za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti“.

Stoga, „želeći omogućiti funkcioniranje sudbene vlasti te uzimajući u obzir da je predsjednik Vrhovnog suda po funkciji ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva” DSV-u predlažu da se žurno ponoviti javni poziv te da se njegovo trajanje skrati na 15 dana, s obzirom na to da je već jednom upućen javni poziv.

Ističu da tim dopisom Milanović „nema namjeru ni na koji način utjecati na Ustavom i zakonom određenu nadležnost” DSV-a već želi, u „neurednoj i kaotičnoj situaciji stvorenoj izmjenama Zakona o sudovima, doprinijeti što boljem i učinkovitijem funkcioniranju sudbene vlasti te omogućiti funkcioniranje Državnog izbornog povjerenstva nakon isteka mandata sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda”.

Na prvi javni poziv DSV-a javio se aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, kojemu mandat prestaje u srpnju, te odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je u međuvremenu povukla kandidaturu. (Hina)

Ivan Hrstić: Kako je moguće da je prof. Zlata Đurđević pristala ‘staviti glavu na panj’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas