Connect with us

Hrvatska

Zoran Milanović prima branitelja zbog kojega je napustio Okučane

Objavljeno

on

Predsjednik Zoran Milanović odazvao se pozivu Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora udruga veterana gardijskih brigada pa će primiti i branitelja zbog kojega je lani napustio Okučane, piše u utorak Večernji list.

Sastanak će se održati danas u 11 sati na Pantovčaku, a zanimljivo je da će među četvoricom predstavnika branitelja – uz Željka Dragaševića, Iliju Vučemilovića Šimunovića i Ivicu Vranješa – predsjednik primiti i Zorana Marasa, predsjednika Udruge Specijalne policije, zbog kojeg je lani napustio svečanost obilježavanja obljetnice Bljeska u Okučanima, jer je Maras kao službeni delegat bio odjeven u majicu HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

Javnosti je ostalo nepoznato da se njihov prvi susret dogodio prije desetak dana na Pantovčaku, u prigodi dodjele odličja zaslužnima u akciji Plitvice.

– Kad je riječ o našem sporu zbog majica HOS-a, ako netko smatra da sam učinio nešto nezakonito, neka me privedu, a ako netko smatra da nešto treba mijenjati, neka mijenja u Saboru, kaže Maras.

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana gardijskih brigada u više su navrata, počevši od 1. prosinca prošle godine, slali dopise na adrese premijera i predsjednika, s ciljem održavanja radnog sastanka s četiri teme: potraživanje ratne odštete od Republike Srbije, pitanje nestalih, problematika tužbi hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije i rasprava o obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata.

Do premijera Andreja Plenkovića nisu uspjeli doći, no naposljetku je stigla potvrda s Pantovčaka da se predsjednik Zoran Milanović odazvao njihovu pozivu na sastanak, donosi Večernji list.

“Sastanak je održan s Tomom Medvedom i tamo su bili predstavnici MVP-a i Ministarstva pravosuđa. Smatramo da najodgovornije osobe koje o tim temama trebaju razgovarati su Plenković, Milanović pa i Jandroković. Ne možemo sve navaliti na ministra branitelja. Ako nas Plenković ne primi, neka nam javi zašto neće”, kazao je Maras.

Nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata, niti rehabilitaciju komunističkog antifašizma

“Pripadnici policije, gardijskih postrojbi i HOS-a zajedno su obranili Hrvatsku. Mi nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata, niti rehabilitaciju komunističkog antifašizma niti pojavu četništva. Svi koji hoće to raditi i nametati te teme, štete Hrvatskoj”, rekao je Maras.

Marko Skejo je u Splitu 10.04. na dan osnivanja NDH okupio pripadnike svoje postrojbe, gdje su uzvikivali Za dom spremni. Splitska je policija poručila kako će izvijestiti DORH o prikupljenim saznanjima oko okupljanja kod spomenika 9. bojne HOS-a u ulici Ruđera Boškovića povodom 30. godišnjice osnutka te postrojbe, na kojem su sudionici uzvikivali ustaški poklič ‘za dom spremni’.

Na pitanje je li prihvatljivo da uzvikuju ‘za dom spremni’, Zoran Maras kaže – To je njihov dan.

“Ne vidim zašto ne. To je njihov dan. Tada je osnovana ta postrojba. Što se tiče ZDS – uvijek sam bio domovini vjeran. Uvijek sam bio i za dom i za domovinu spreman i hrvatski narod”, rekao je Maras.

Što se tiče dolaska u Okučane, kazao je kako ne vidi zašto na obilježavanje akcije trebaju doći samo postrojbe koje su sudjelovale u akciji.

“Pitanje ratne štete i logoraša su važnije teme. Branitelji su za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali neke stvari iz novije povijesti moramo riješiti, ako ne bilateralno, onda na sudu. Mi imamo temelj za tužbu, a ako nema suda na kojem se može to riješiti, takav sud se može osnovati”, rekao je Zoran Maras uoči sastanka s Milanovićem. (Hina/N1)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari