Connect with us

Politika

Milanović: Skidanje zastave s veleposlanstva u Zagrebu se ne bi moglo dogoditi

Objavljeno

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u petak skidanje hrvatske zastave s rezidencije veleposlanika u Beogradu ustvrdivši kako se to u Zagrebu ne bi moglo dogoditi, te prozvao premijera Andreja Plenkovića za opstrukciju državnih poslova i nekomunikaciju.

“Mislio sam da je rezidencija veleposlanika čuvani objekt, u Hrvatskoj je to tako. Tako da mislim da se to u Zagrebu ne bi dogodilo, da bi hrvatski organi to spriječili”, rekao je Milanović zamoljen za komentar skidanja hrvatske zastave s rezidencije veleposlanika Hrvatske u Beogradu.

Za reakciju veleposlanika Hrvatske u Srbiji Hidajeta Biščevića, koji je upozorio na ozbiljnost tog incidenta u kontekstu atmosfere mržnje u dijelu beogradskih medija i javnosti, Milanović je kazao kako je riječ o iskusnome čovjeku “i nadam se da zna što radi”.

Ustvrdio je kako Hrvatska sa Srbijom ima nekoliko otvorenih pitanja, ali ih je uglavnom spremna gurnuti sa strane, “osim jednoga – a to su nestali”.

U obraćanju novinarima nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca, predsjednik Republike Milanović prozvao je premijera Andreja Plenkovića zbog statusa quo po pitanju imenovanja hrvatskog diplomatskog osoblja, a koji, ističe, traje već osam mjeseci, nakon što je predsjednik vlade odbio prihvatiti njegov prijedlog diplomata, unatoč tome što takav sistem imenovanja – 50/50 – na isti način funkcionira odavno.

“Tako je bilo dok je on još jeo kroasane u Bruxellesu, odnosno, u Parizu. To je tako radio Mesić, Sanader, Jadranka Kosor, zato što boljeg načina nema”, ustvrdio je Milanović, ocijenivši ponašanje Plenkovića “pomalo sadističkim” prema dužnosnicima i njihovim obiteljima, koji čitavo to vrijeme čekaju rasplet situacije.

Također, kako je rekao, kako bi na aktivan način kontrolirao kadrovsku politiku u vrhu hrvatske diplomacije, on ne želi prihvatiti HDZ-ov prijedlog, već inzistira na razgovoru i dogovoru, “u duhu dosadašnje 20-godišnje prakse i nekakvih odluka koje smo poštivali cijelo ovo vrijeme”.

“To nisu nogometni transferi, to su uglavnom ljudi službe. Ali neće baš HDZ sve određivati. Nema popisa, popis ne postoji, ne može biti popisa i nitko ne može biti predložen na bilo koje mjesto dok se prije toga ne sjedne i ne razgovara”, rekao je Milanović.

S ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, istaknuo je, ne komunicira uopće, a trenutno nema ni komunikaciju s premijerom, s kojim se ne sjeća kad se čuo zadnji put – “prošlo je previše vremena”.

Plenković izbjegava zajednička obilježavanja, cijepljeni smo- gdje je problem?

Plenkovića je također prozvao da izbjegava zajednička obilježavanja, upozorivši da se treba pripremiti “na cirkus u Okučanima”. “I tu će biti svakakvog veselja i radosti”, rekao je, navodeći i kako je predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin odbio simboličnu šetnju s njim zbog, kako tvrdi, straha “da će mu Plenković uskratiti ono što mu je obećao na sastanku prije dva tjedna, ali ako bude pristojan”.

Zbog svega toga, smatra Milanović, trpe državni poslovi, “ali ne zbog našeg (odnosa), nego zbog njegovog”. “Nisam ja taj koji je odbio zajedničko obilježavanje u Jasenovcu, niti na Plitvicama, izmotavajući se nekakvim epidemiološkim razlozima. On je cijepljen, ja sam cijepljen, gdje je problem?”, kazao je predsjednik koji tome, kako je kazao, ne vidi kraja, te smatra kako to “ne vodi nigdje”. “Vlada vodi zemlju, a ja dajem sve od sebe. Ne mogu ja to kontrolirati”, rekao je.

Milanović se dotaknuo i pitanja Zlate Đurđević kao kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda, ocijenivši kako je riječ o “jednoj izvrsnoj kandidatkinji koju su pokušali difamirati na osobnoj razini lažima oko uloge u lexu Perkoviću”.

Izrazio je revoltiranost time što Hrvatska, kao posljedica lexa Perkovića “već osam godina izručuje svoje državljane šakom i kapom”. “Dakle, ljude koje ne bi trebalo izručiti, za nekakva djela koja su u zastari, ne ubojice. To su naši državljani, mi ih izručujemo. I nitko drugi u Europi. Hrvatski ljudi, možda ne najuzorniji građani, kao zadnji tanki ćumur iz Bosne idu u vagonima, a drugi nama odbijaju. Osam godina to traje da bi se štitila stražnjica nekolicine sudaca koji su u toj zavjeri sudjelovali. Dosta je, ukinite to više! Država koja ne štiti svoje građane, pa i barabe, nije država”, ustvrdio je predsjednik Republike.

Na pitanje kada bi se moglo razgovarati o Đurđević u Saboru, Milanović je kazao da će to biti “kada uzurpator ovlasti Sabora, gospodin Jandroković – poznatiji kao ‘civilizirani’ – to odluči”. “S obzirom da su mu dali da radi što hoće, to će sigurno biti nakon lokalnih izbora. Ali vratit ćemo se na tu temu”, poručio je.

Komentirao je i status Bunjevaca u Vojvodini, ustvrdivši da hrvatska država ima prostora promijeniti svoj odnos prema njima.

“Provjerite koliko hrvatska država godišnje izdvaja za potrebe hrvatske manjine u Vojvodini. To su zapanjujuće mali iznosi. I onda govorimo o tome da smo zahvalni Aleksandru Vučiću za nekakav stan koji je dao Hrvatima?? Pobogu, pa što smo mi? Hrvatska država ne može kupit stan?! Hrvatska država kupi pola Knez Mihajlove ako hoće! Dakle, hrvatska država i Hrvati u Vojvodini ovise o Aleksandru Vučiću i radikalima u tome hoće li Hrvati dobit stan u Beogradu?! Što smo mi, Bijafra?”, upitao je. (Hina)

Milanović u Jasenovcu: Jasno je da Josip Broz nije ovdje nikad dolazio, jer je ovo mjesto kontroverzi

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari