Connect with us

Intervju

Zoran Milanović u Nu2: Nije dobro i kad je dobro, a sad nije dobro, onda je još gore

Published

on

U emisiji Nedjeljom u 2 gostovao je Zoran Milanović. 

Prvo pitanje u emisiji bilo je vezano za nedavno preminulog Milanovićevog oca. “Otac, je kazao je – imao lijepu ulogu u njegovom životu, ali je on svoje odluke donosio sam. U kući se, dodao je – puno pričalo o politici.

– Želja strast i odluka da dam ono što imam, iskustvo, znanje i dobra namjera. Nije dobro da sva jaja i sva perad idu u istu košaru. Nije dobro ni kad je dobro, odgovorio je Milanović na pitanje zašto se odlučio kandidirati za predsjednika države. Smatra da na funkciji predsjednika može pomoći u suprostavljanju nasilju i mržnji te da vezu novca i predsjednika treba prerezati. “Treba birati prijatelje, birati partnere, birati orjentaciju zemlje prema zapadu, ali da se ne srami Balkana”, poručio je.

– Predsjednika treba higijenski, sanitarno odvojiti. Košer, kao u židovskoj kuhinji. Ne smiješ biti u situaciji da nekome moraš vratiti uslugu. Parlamentarna demokracija je najveći doseg liberane zapadne demokracije. Ima smisla govoriti samo o potpunom predsjedničkom sustavu, polupredsjednički sustav je nepošten, kazao je Milanović komentirajući izjavu Miroslava Škore da je parlamentarna demokracija lažna i da će ako pobijedi na izborima povećati ovlasti predsjednika.

Na opasku da mu Miroslav Škoro zamjera što je “cijeli život radio na državnim jaslama i sad se opet želi vratiti” Milanović je odgovorio: “Neka skupi potpise pa ćemo ja i on razgovarati”. Napomenuo je kako nije istina da je njegova obitelj bila među povlaštenima u “crvenoj buržoaziji”. Škori je poručio neka takve potraži u HDZ-u. “To nisu bila djeca Stipe Šuvara koji nisu imali za picu i pivo i morali su vojsku na Kosovu. To su ljudi koji su profitirali i dobili najbolje stanove, ali nisam ih nikad mrzio. To je bilo trulo razdoblje”, kazao je.

– Pustimo Raspudića i lijevo-desno. Ja sam kandidat svoj. Kako to da je biračko tijelo deset godina nakon Tuđmana toleriralo i nagrađivalo partizana kao što je Stipe Mesić, zatim Ivu Josipovića koji je od Kolinde Grabar-Kitarović izgubio za 1200 glasova. Tim je riječima komentirao izjavu Nina Raspudića da “bi pobjeda Milanovića najviše odgovarala vrhu HDZ-a, jer će najlakše mobilizirati biračko tijelo.

Što je radio Milanović protekle tri godine?

– Interesantno, nisu me to pitali kad sam se kandidirao. U zadnje dvije i pol godine nisam radio za javni sektor, državne firme, za Bandića i holding, ni za strane vlade. Ono malo što imamo, oko 600-tinjak tisuća kuna prometa firme čiji sam vlasnik je u Poreznoj upravi. Nećete nikada naći da sam radio za bilo koga tko je vezan za javne jasle. Sve drugo je javno u toj mjeri da netko tko mi želi napakostiti može do pustiti iz podataka Porezne uprave i to objaviti, kazao je Milanović.

Predsjedničko lobiranje i sukob interesa

Javna je tajna da se predsjednici bave lobiranjem i gospodarskom diplomacijom. Na navode da me Mesić namještao poslove Milanović smatra da to nije dobro. “Predsjednik ne može ništa. Predsjednik vodi delegaciju u Turkmenistan. Svaki poduzetnik može naći mjesto u tom avionu, ako sam plati kartu. To je sve. Zato je dobro da predsjednik nema ovlasti”, rekao je Milanović. Dodao je kako je Koilnda Grabar-Kitarović izvela “državni udar u svilenim rukavicama”, i da je 2015. “formirala vladu u sjeni bez znanja onih koji su pregovarali o parlamentarnoj većini”, piše HRT.

O Hrvatima u BiH i Željku Komšiću

– Ja nisam HDZ-ovac iz Mostara ali imam senzibilitet prema tim ljudima i za divljačke napade prema njima.  Od Komšića sam očekivao ono što se u crnogorskoj etimologiji zove ‘čojstvo’. Jači sam, veći sam – pokaži da ti je stalo, zaštiti slabije. Razočarao me, kazao je Milanović. Komšić kad ode to će se pamtiti kao čudan slučaj, dodao je i opet ga pozvao da promijeni stav.

Tko o čemu, Milanović o korupciji

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari