Connect with us

Politika

Zoran Milanović: Ustavni sud nije sud, on je kao DDR, kumska radna zadruga

Objavljeno

on

Dan nakon što je Ustavni sud donio odluku da predsjednik Republike za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo kandidata koji se javio na poziv, predsjednik Zoran Milanović zastupnicima Hrvatskog sabora poslao je pismo. Predsjednik je u posjetu Cresu, gdje je komentirao odluku, ali i reakcije.

– Ustavni sud je političko tijelo. Ako se sud tako misli ponašati, kao obični političari, kao treća ruka vlade, kao gornji dom parlamenta koji potvrđuje sve, to je kao DDR. Demokratska njemačka republika koja je samo njemačka i koja nije demokratska i koja nije baš republika.

Sud je nažalost političko tijelo, to sam predvidio, no mene je iznenadila manična brzina kojom se cijela stvar gurnula pod tepih. To više ne ide. Jedno je kad džepariš, a drugo kad mažnjavaš na glavnom trgu. To se dogodilo i to je politička odluka.

Ustavni sud nije sud. On se zove sud, kao što se DDR zvao demokratska republika. On je sastavljen uglavnom od političara, većim dijelom isluženih HDZ-ovih političara ili onih koji su ušli u sud zahvaljujući HDZ-u. Šeksov kum ne razumije javne natječaje i javne pozive. Ustavni suci su birani u vrsti iluzorne operacije. Jednom kada uđu žele vjerovati da su uši u kvaliteti, a dogovoreni su u postupku, rekao je Milanović.

To je kumska radna zadruga i vertikala HDZ-a i to treba shvatiti kao dio političke borbe, dodao je.

Rekao je kako je predsjednik Sabora sam sebi uz podršku jednog dijela ljudi odlučio da je to što je napravio ispravno.

– To je vrlo opasan presedan, ne dao Bog da se ponovi. To je uvođenje diktature jedne stranke u parlamentu. Ta stranka se zove HDZ, rekao je predsjednik Milanović o postupku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

– Imaju problem na neki način sa mnom jer sam osobno sudjelovao u pisanju tih dijelova Ustava. Onaj koji ima više ruku, privremeno ima iluziju nekog dobitka. Morat će se očitovati o kandidatu, ne zato što je to moja želja, već zato što je ustavna obveza da se o tome očituju, dodao je.

Milanović: ‘Jandroković nema pravo spriječavati raspravu i glasanje o prijedlogu Predsjednika’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari