VIDEO: Zoran Milanović za RTL: Krivi su hrvatski branitelji, biskupi i HDZ

13

Premijer Zoran Milanović RTL-u Danas dao je ekskluzivni novogodišnji intervju.

U intervjuu kojeg je dao RTL-u Danas, premijer Zoran Milanović neubičajeno žestoko i nediplomatskim riječima obrušio se na stopostotne invalide Domovinskog rata zbog njihovog prosvjeda u Savskoj, na hrvatske biskupe te na Hrvatsku demokratsku zajednicu, kao i na predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.

9c1cacf58d36fc661e92d854a6ad6e44_gallery_single_viewGovoreći o predsjedničkog kandidatkinji HDZ-a rekao je da je ona osoba koja nije u stanju procijeniti da su njezini najbliži suradnici i mentori nekadašnji kriminalci, a danas mutni ljudi, koji protuzakonito zapošljavaju u tajnoj službi, čije supruge dignu milijunske kredite u jednoj banci pa banka propadne i cijela uprava je na sudu, taj čovjek je bio zamjenik ravnatelja policije, to je duboko nemoralno’, zaključio je Milanović.

S Glogoškim razgovarao dva mjeseca prije prosvjeda

Predsjednik Vlade kazao je kako ga je Đuro Glogoški zajedno sa suprugom posjetio u Banskim dvorima još krajem listopada, nedugo nakon početka braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici. Rekao je da su razgovarali dulje od sat vremena te dodao da ne zna zbog čega branitelji prosvjeduju.

”Ostali su u Savskoj samo da bi s predsjedničkom kandidatkinjom mogli zajedno slaviti Novu godinu”, lakonski je rekao Milanović. Nabiskupe je napao da ne slijede dovoljno put pape Franje, a Vesnu Pusić je opravdao riječima: ‘Grabar Kitarović je letjela više’.

Upitan kakva mu je bila 2014. godina kazao je kako je bila ‘ekonomski teška, ali politički zahtjevna, jer smo se sastali s jednim destruktivnim koktelom HDZ-a, dijela Katoličke crkve, biskupa koji su najnazadniji u Europi, braniteljima koji su zloupotrijebljeni, koji imaju pozornost već mjesecima i traže nešto što već imaju, a dobit će još više. Nismo tu da plačemo i da tražimo milost”.

Na tvrdnju da je prilikom preuzimanja mandata rekao da se neće žaliti na bivšu vlast, a to u zadnje vrijeme često čini, premijer je kazao da je to njegovo pravo i dužnost.

Imamo posla s ljudima koji su beskrupulozni

‘Naročito kada imam posla s ovakvom opozicijom. Ivo Sanader imao je šansu biti sjajan premijer jer je došao u vrijeme konjunktura, sve je raslo. Nisu ništa radili, a još su funkcionirali kao kriminalna organizacija. Za to mi ne treba sudska presuda. To je očito. Imamo posla s ljudima koji su beskrupulozni. Situacija je daleko od beznadne. Situacija nije loša. Izvoz nam raste, kao i industrijska proizvodnja. To su posljednice preslagivanja unutar hrvatskog gospodarstva’, istaknuo je Milanović i dodao  da je na Novu godinu nezaposlenih bilo 40-ak tisuća manje nego godinu dana ranije, ali da je isto tako činjenica da nam pada stopa nezaposlenosti.

Upitan što zamjera Crkvi, naveo je kako nije riječ o Crkvi nego ”o određenim biskupima koji su militantni i koji provociraju i isključivo ih zanima imovina. I tu isto imam svoj stav. Kaptolu ćemo vratiti isključivo tamo gdje se dokaže da je to potrebno. Za mene je to sve hrvatska imovina. Borit ću se do zadnjeg trenutka da to tako i ostane”, objasnio je Milanović i odgovor nadopunio razmišljanjem o ugovorima sa Svetom stolicom.

”Ugovori se mogu tumačiti ovako ili onako. Svaki konkretan predmet je predmet je za sebe. Moj zadatak je da kao premijer zaštitim imovinu hrvatskih građana i radnika, onoga što je u vlasništvu Hrvatske pa čak i što je bilo i prije 1990. To je za mene važnije od imovine Katoličke crkve. Vidim da se sve svodi na to – na pohlepu. Glasnogovornici te pohlepe jesu malobrojni, ali glasni ljudi. Kada budu barem na 50 posto retorikom i akcijom kao sadašnji Sveti Otac, uzet ću ih ozbiljno. Sada ću reći nešto o čemu šutim već dva mjeseca jer štitim dostojanstvo osobe. Vođa ljudi koji prosvjeduju već nekoliko mjeseci na Savskoj cesti Đuro Glogoški i njegova supruga bili su ovdje 30. listopada prije sjednice Vlade. Dakle, 12 dana nakon početka prosvjeda u Savskoj’, ‘, kazao je Milanović.

Zašto to tek sada kažete?, upitao ga je novinar Hrvoje Krešić

‘HDZ zajedno s biskupima brane naš glupi narod’

fd7a1e36470cdaa21ce6a5f54d4d2d28_featured_articleJer me je molio da ne kažem. Htio je razgovarati. Primljen je službeno u Ured predsjednika Vlade. Razgovarali smo više od sat vremena. Rekao sam mu: ”Pomozite mi da vam ugodimo”. Jer nije mi jasno što hoće. Što je bilo dalje, vidjeli ste. To nisu poštene namjere. Nakon što smo povukli dva zakona iz Sabora, samo da im taktički pomognemo, oni su ostali tamo da bi mogli dočekati Novu godinu s HDZ-ovom predsjedničkom kandidatkinjom’, istaknuo je premijer.

Naveo je da on po pitanju prosvjeda ne može ništa napraviti jer on za to nije odgovoran nego HDZ.

‘To je HDZ-ovo maslo. To je sve pozornica. Dakle, oni zajedno s dijelom biskupa brane naš glupi narod koji je izabrao nenarodnu vlast od te iste nenarodne vlasti. I to je sve dio predstave. To je sinopsis i scenarij HDZ-a za predsjedničke izbore. I gledamo rasplet. Ali očekujem da pobijedi Ivo Josipović.

Na pitanje kako komentira  slučaj s ministrice Vesne Pusić i korištenje vladinog aviona kazao je kako je Pusić prije godinu dana dao dozvolu za korištenje tog zrakoplova i da ima proračun za to, a onda je novinaru dodao bunt papira.

”Ovdje je popis koje su institucije i koliko letjele od 2004. godine. Dakle, od 2004. godine, od Vlade u kojoj je Kolinda Grabar Kitarović bila zvijezda i primabalerina, do 2012. godine kada mi dolazim u Banske dvore kada se taj broj smanjio tri puta. Samo u 2004. godini patron gospođe Grabar Kitarović je letio više nego ja u tri godine, a ja imam osjećaj da sam stalno na putu”, zaključio je Milanović.

RTL/

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Znanost napreduje svakodnevno.Izmislili su i avione bez pilota , cigarete bez nikotina ali još nitko ne pronađe vladu bez idiota.

 • EMINƎM

  sbijanac milanče se obrušio na Hrvatsku

 • EMINƎM

  ova vlada je otišla i korak dalje, bolest i idioti

 • tvigi

  Reci narodu da je glup moze samo Milanovic

 • EMINƎM

  podvoljak “Stanee Dolanca” u zorana milanovića najrječitije govori o ovoj “šizici”

 • EMINƎM

  glupi i glasuju za njega , milamče će im i osobno izdati tu potvrdu na ćirili

 • tvigi

  Zahvalnicu na papiru A4 🙂 malo ce takvih u buduce biti

 • EMINƎM

  tko mu može odoleti
  a da mu glas ne udeli
  bel, lep, kokard-yova

 • Ida Galić

  Ova vlada je nešto posebno, jer su u njoj svi do zadnjega idioti i ne možeš naći normalnog čovjeka!