Connect with us

Komentar

Zoran Milanović: Zakone nisam kršio, za predsjednicu ne znam

Objavljeno

-

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirao je u petak tvrdnje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da je bivši ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragan Lozančić bio njegov osobni obavještajac, rekavši da bi tu “neozbiljnu izjavu predsjednica mogla objasniti pred saborskim istražnim povjerenstvom”.

 [ad id=”93788″]

“Neka se ne iznenadi ako je Sabor pozove da objasni svoje navode, jer teret dokaza leži na njoj, a ne na Lozančiću”, rekao je Milanović u izjavi novinarima nakon obilježavanja 20. obljetnice HSU-a.

Neozbiljne i neodgovorne tvrdnje predsjednice Republike

Ocijenio je kako to “nisu teške optužbe u sadržaju, nego su užasno neozbiljne i neodgovorne tvrdnje nekoga tko je predsjednik Republike”, a “mirišu na jeftine špijunske romane, baš one najjeftinije”.

Možemo to pokušati raščistiti na nekom istražnom povjerenstvu u Saboru, poručio je predsjednik SDP-a te istaknuo da “on zakone nije kršio, a ne znam je li to radila predsjednica”. Ako Sabor osnuje povjerenstvo, onda neka predsjednica pred njega izvoli doći i odgovori na pitanje što je mislila reći time da je Lozančić kršio zakon. Sabor je, istaknuo je, iznad predsjednika države i ona je dužna na to se odazvati, ako se tako dogovorimo. Ja ne mogu ništa više reći, rekao je Milanović novinarima nakon što je jutros u Hrvatskom saboru laburist Tomislav Končevski već zatražio osnivanje takvog povjerenstva. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti privatne tužbe protiv predsjednice zbog te izjave ustvrdio je da si tako nešto ne može priuštiti s obzirom na funkcije koje obnaša. “Da sam običan građanin, imao sam za to razloga više puta u zadnjih deset godina, ali ovako stisneš zube i ideš dalje”, rekao je.

Novinare je zanimao i Milanovićev komentar razmimoilaženja HDZ-a i Mosta u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost vezano uz imenovanje Daniela Markića novim ravnateljem SOA-e. 

Ne zna se tko je vlast

“Ovakva situacija dodatno zbunjuje hrvatsku javnost i građane jer se uopće ne zna tko je vlast. Vlast ne smije biti aposlutna, može doći do nesuglasica i trzavica da se ne glasa na isti način, ali to je ovdje pravilo, a ne iznimka. Zato je to ovdje opasno, naročito kada je nacionalna sigurnost u pitanju”, rekao je Milanović.Također je  komentirao najnovije mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, po kojima HDZ-ova koalicija ima i dalje sasvim malu prednost u odnosu na SDP i njegove partnere.  

“SDP je i dalje moćna i jaka stranka, a bit će još jača u vremenu koje dolazi. I to  zato što imamo ideje, prijedloge i živimo za politiku sadržaja. Kod HDZ-a, kada se ispušu prijetnje vanjskim neprijateljima, Srbima i komunistima, nema tu, nažalost, ničega”, rekao je.

U vezi mogućih prijevremenih izbora poručio je kako je SDP spreman u svakom trentku nastaviti posao koji je radio dobro, a upitan za potencijalne koalicijske partnere rekao je da računa na one s kojima je SDP do sada bio “i još neke”. Nije, međutim, želio komentirati izjave Nikole Grmoje (Most) koji je nedavno izjavio da ne isključuje mogućnost suradnje Mosta sa SDP-om.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari