Connect with us

Komentar

Zoran Milanović: Žrtve seksualnog uznemiravanja uopće nisu sve jednake

Objavljeno

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović je u utorak u novom statusu na Facebooku na temu seksualnog uznemiravanja ustvrdio kako žrtve “uopće nisu sve jednake i iste” te da je pitanje spolnog zlostavljanja u stvarnom svijetu, u koji ne spada Hollywood, klasno-statusno uvjetovano.

“Još jednom ću ponoviti ono što velika većina zna, vidi i osjeća: žrtve seksualnog uznemiravanja uopće nisu sve jednake i iste. Dapače, često nisu niti približno iste. Razlike znaju biti ogromne. Od užasa do krajnjeg neukusa. Ćorci kojima nas zadnja dva dana zasipaju militantni kulturni ratnici i ratnice i pravobraniteljice na taster, uobičajeni su”, piše predsjednik u objavi.

Milanović dodaje da je pitanje spolnog zlostavljanja “uvijek bilo i ostat će klasno-statusno uvjetovano”.

“Odozgo prema dolje, nikada obratno. Naravno, ovo se odnosi na tzv. normalan, običan svijet, od pekarne do sveučilišta. Hollywood nije onaj normalan, odnosno stvaran svijet i boli me uho za njihove probleme i ‘žrtve’ na grčevitom putu do gaže od sedam milijuna dolara za sat i po montiranog materijala. Oni i one posve legitimno trguju svojim talentom, seksepilom i privlačnošću. To ima svoju cijenu i svoju premiju. Nije za svakoga. Sve je jasno. Bavimo se radije sobom i svojim problemima, ne tuđim”, poručuje.

Divljački me napala sitna hrvatska falanga

Na kraju objave, koju završava uz dva “plačem od smijeha” emotikona, osvrće se i na reakcije koje su izazvale njegove ranije izjave i objave na tu temu.

“Ostat će zabilježeno da me je, bez da sam ih uopće spomenuo, divljački (da, divljački) napala sitna hrvatska falanga, i to zato što sam dirnuo u vjerodostojnost i, prije svega, relevantnost stanovitih američkih glumica”, stoji u Milanovićevoj objavi u utorak navečer.

To je četvrta Milanovićeva objava na društvenoj mreži u kojoj reagira na one koji su osudili njegov javni istup prošloga petka.

Milanović je tada, odgovarajući na pitanja novinara o optužbama za seksualno zlostavljanje na hrvatskim fakultetima i javnoj televiziji, rekao kako se s time moramo stalno boriti, ali dodao da “kada o tome zapomažu hollywoodske glumice, koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara”, on to ne vidi kao nešto čime bi se trebao zanimati.

Problem je, dodao je, kada se radi o ženama koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, jer se zna kako se u tim sustavima napreduje.

Takvu je izjavu osudila udruga B.a.b.e. ocijenivši da Milanović ponižava žrtve seksualnog nasilja te da nije educiran da bi donio sud o tome kakva bi trebala biti žrtva nasilja. Na to je Milanović predstavnice udruge prozvao “pravobraniteljicama Ume Thurman”, ocijenio kako imaju “neduhovit i glup akronim”, a poručio je i da društvu ne trebaju dogme udruga koje ne dopuštaju razmišljanje koje je drugačije od njihovog.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić je u povodu te polemike između predsjednika Milanovića i udruge B.a.b.e. poručila da se u javnom prostoru ponovno olako spominju i relativiziraju žrtve seksualnog nasilja i njihove traume te, među inim, poručila kako smatra “da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito predsjednika Republike, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja, bez propitkivanja eventualnih manipulacija, ‘prikladnosti’ i suodgovornosti žrtava…”.

Milanović joj je odgovorio nazvavši ju “takozvanom pravobraniteljicom” koja ne radi svoj posao, a njezino priopćenje produhovljenim “poput obrasca za poreznu prijavu”. (Hina)

Puhovski komentirao izjave Zorana Milanovića – ‘On doista veseli desnicu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari