Pratite nas

Naši u svijetu

Zoran Vukman – Vrhunac beščašća

Objavljeno

na

Smoke and fire from an Israeli bomb rises into the air ove Gaza CityPolitički i medijski „mainstream” u Hrvatskoj bijedno šuti o velikom zločinu koji se događa u Gazi: izraelska artiljerija masakrira palestinske civile. Na svakoj raketi i granati Obamin je potpis. I cijelog zapadnog svijeta, zemalja EU i SAD. A u tom društvu, jednako tako i potpis V. Pusić, Milanovića, Josipovića…Izrael je granatirao sklonište UN-a u Gazi, stradala su djeca, na televiziji smo mogli vidjeti okrvavljene bebe, očajne majke i ustravljene i uplakane dječake. Glasnogovornik izraelske vojske kaže da nisu namjerno gađali! Ubio dijete, ali sorry, nije namjerno!? Obama je poručivao da minimaliziraju civilne žrtve. Što to znači dobitniče Nobela za mir? Nemojte ubiti baš dvadeset beba nego nekoliko. Nemojte ubiti tisuću djece nego tristo! Kakav cinizam, kakva amoralnost, kakva gadost! Gdje ste sada drugovi komentatori Jutarnjeg i ostalih medija, gdje su sada vaši ogorčeni tekstovi u obranu golih života nedužnih i njihovih prava? Pustimo sada priče o filosemitizmu i antisemitizmu. Onkraj svega toga, vidimo novorođenčad oblivenu krvlju. Čujemo plač nedužnih. Središnji dnevnik HRT-a u srijedu uvečer nije čak ni u najavi vijesti na početku imao informaciju o sramotnom pokolju djece u Gazi! Stidljiva izvješća govore o „nasilju u Gazi”, ne govore o „prekomjernom granatiranju”, ne govore o agresiji na civilno stanovništvo, o etničkom čišćenju i ostalo!

Gdje ste sada vi konfidenti Haaga koji ste izbrojali nekoliko žrtava u Kninu „prekomjernog granatiranja” zbog kojeg su general Gotovina i cijela braniteljska Hrvatska bili na optuženičkoj klupi! Ima li granica ova besramnost i vrijeđanje zdravog razuma? Zar nije logično da sada EU pozove na sankcije protiv Izraela i da se pozove na istragu protiv odgovornih u izraelskom vojnom i političkom vrhu za besraman pokolj palestinske djece? Tko će od njih u Haag? Nitko u Hrvatskoj ne povlači sada analogiju između „prava na samoobranu” Izraela i Hrvatske prije dvadeset godina. Zbog nekoliko stotina ubijenih srpskih civila bili smo kolektivno taoci Haaga petnaest godina, cijeli Tuđmanov državni i vojni vrh bio je inkriminiran, a što ćemo sada? Da, Obama i ekipa imaju sada važnijeg posla: provođenje sankcija protiv Rusije čije će posljedice opet osjetiti glupi Europljani, koji su pristali biti taoci američkog predatorskog ekspanzionizma koji po cijenu novog svjetskog rata želi Rusiju pokoriti i natjerati da se pokloni Novom svjetskom poretku. Nema sada zgražanja u hrvatskim novinama nad ratnim zločinima u Gazi, nema čitavih naslovnicima koje su tome posvećene, ali je sada glavni problem Rusija i njezina ekonomska moć koju treba skršiti. O tomu se piše, Jutarnji samo još što nije objavio tjeralicu za Vladimirom Putinom….zgađen sam nad tim bešćašćem i moralnom bijedom cijelog političkog Zapada. Uostalom, zar nismo taj Zapad dobro upoznali 1991., ali mnogi su u ovom narodu kratkog pamćenja. Jedan HDZ-ov političar nedavno je izjavio da ga situacija u Ukrajini podsjeća na onu u Hrvatskoj 1991. godine. Zar smo mi 1991. imali tada iza sebe SAD, EZ i UN kao što ih danas ima Ukrajina? Jesmo li mi tada imali Kerryja koji lobira za nas kao što to čini za Ukrajinu ili Bakera koji je došao u Beograd i dao Beogradu zeleno svjetlo za početak rata?

velecasnisudac.com

facebook komentari

Naši u svijetu

Windsor Canada – Predstavljena 134-ta braniteljska predstava

Objavljeno

na

Objavio

Topli dani su iza nas, jesen nam je opet zakucala na vrata. U jesen se čini da Bog zaodijeva zemlju u mnoštvo boja. Nažalost, za nas Hrvate, jesen
prikazuje crnu boju, i stare rane od 90-tih godina. Tada se prisjećamo najveće tragedije Hrvata modernoga vremena: Domovinski rat i pad grada Vukovara. I ove godine, kao i svih proteklih godina, smo zapalili svijeće za sve žrtve domovinskog rata. Po 134-ti put, produkcija filma “Bitka za Vukovar” se  održala u našim župnim prostorijama te izazvala veliku pozornost I oduševljenje publike.

Iz Hrvatske su nam stigli branitelji domovine i grada Vukovara g. Damir Plavšić, g. Damir Markuš i g. Viktorin Juric koji neumorno putuju svijetom da bi is#na o domovinskom ratu bila ispričana. Spektakl “Bitka za Vukovar” u Windsoru je bio jedan od četiri uprizorenja održana u Kanadi koju je turneju organizarala Kanadsko Hrvatska Gospodarska Komora a pogledalo ga je preko 3000 ljudi. Uz branitelje je ovom događaju nazočio i gradonačelnik Vukovara g. Ivan Penava.

Prije Vukovarske večere, održana je sveta misa zadušnica za sve žrtve domovinskog rata, a misno slavlje je predvodio kustos hrvatskih franjevaca u Kanadi i
Americi, naš fra Jozo Grbeš. Vukovarksi branitelj Viktorin Jurić je nosio uskrsnu svijeću kao simbol novoga života i svijetla koja daje nadu i rasvjetljuje tamu u našim srcima.

U tihoj i mračnoj dvorani, gradonačelnik g. Ivan Penava je zapalio svijeću od uskrsnoga svijetla, a potom su od njega zapalili svoje svijeće naši branitelji, a od branitelja i naši uzvanici redom. Iz tišine i mraka, naša tamna dvorana je zasjala i pretvorila se u jedno veliko svijetlo. Dok su svi prisutni palili svijeće, Klapa Kartolina je pjevala Bože čuvaj Hrvatsku.

Iako je bio radni dan, dvorana je bila prepuna. Služila se zajednička večera, a potom je išla glazbeno-scenska produkcija ‘Bitka Za Vukovar”. Cilj predstave
je da se educira naša mladež o domovinskom ratu, jer neznaju gotovo ništa. Tijekom predstave, kombinacijom vizualnih, svijetlosnih, i zvućnih efekata,
imali smo dojam kao da se nalazimo u ratnom Vukovaru. Sudjelovale su sve grupe naše folklorne skupine ‘Kardinal Alojzije Stepinac’ koja nosi ime velikog hrvatskog mučenika. Nažalost, mi smo narod koji ima previše mučenika. Ova manifestacija je održana večer uoči suđenja našoj hercegovačkoj ‘Šestorki’. Tada nismo ni slutili kakvu vijest nam donosi jutro, i da ćemo opet iznova potrnuti u bolnoj spoznaji da se redu hrvatskih mučenika pridružio još jedan …

U sklopu programa predstavljene su dvije knjige koje su napisali branitelji Vukovara. Damir Plavšić u svojoj knjizi ‘Bitka za Vukovar – Ne plaći, moj dobri
anđele’ iznosi 10 priča o događajima na Vukovarskom ratištu. Knjiga “58” HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira
Markuša iznosi događanja od momenta dolaska u Vukovar i Bogdanovce i opisuje svakodnevnicu koja je bila izražena u neprekidnom ratovanju i pogibijama.

Bila je to večer prolijevenih suza ali ponosnih srca, večer sjećanja i prelijepog druženja, pogotovo na kraju kad je naša mladež zapjevala ‘Lijepa li si’ skupa s braniteljima. Branitelj Damir Plavšić te večeri nam je rekao da smo zajedno stvorili Hrvatsku. Branitelji su bili hrabri i snažni, a mi ponosni.
Dijaspora je uvijek stajala iza naših branitelja, i dala podršku u teškim trenucima. Pa tako i ovu večer, pokazali smo našim braniteljima, našim herojima, da ih volimo, poštujemo i cijenimo i da stojima iza njih u ovoj tihoj i nenaoružanoj borbi koja se vodi protiv njih, i protiv svih hrvatskih domoljuba.

Autor: Diana Grbešić

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Treći hrvatski iseljenički kongres održat će se u Osijeku

Objavljeno

na

Objavio

Treći hrvatski iseljenički kongres održat će se u Osijeku od 29. lipnja do 1. srpnja iduće godine pod motom “Odlazak-ostanak-povratak”, objavio je Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva.  Predsjednik Programsko-organizacijskog odbora Kongresa dr.sc. Marin Sopta kaže kako su kongres posvetili razlozima odselidbe i neatraktivnosti povratka.

– Nastavno na našu inicijativu pokretanja iseljeničkih kongresa sa svrhom propitkivanja najvažnijih područja iseljeničkog iskustva i odnosa s Hrvatskom, Treći hrvatski iseljenički kongres posvetili smo razlozima odselidbe i neatraktivnosti povratka. Potaknut ćemo istraživanja među hrvatskim iseljenicima različitih generacija kako bi se doznalo zašto i kada su napustili domovinu? Kakva su njihova iskustva u novim sredinama? Planiraju li se vratiti u domovinu i pod kojim uvjetima bi se odlučili na taj korak? Jesu li zadovoljni politikom Republike Hrvatske spram hrvatskih iseljenika? Imaju li konkretne primjedbe i prijedloge državnim vlastima u Republici Hrvatskoj za kvalitetniju i učinkovitiju suradnju na relaciji domovina i iseljeništvo – kaže Sopta, piše Fenixmagazin.de

Kao i u slučaju prethodna dva kongresa, i na Treći hrvatski iseljenički kongres organizatori pozivaju znanstvenike i stručnjake koji se bave temom proučavanja hrvatskog iseljeništva iz iseljeništva i domovine, ali i poslovne ljude i povratnike u domovinu da predstave svoje aktivnosti, istraživanja te osobna iskustva pri realizaciji projekata i poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj.

– I ovoga puta organizirat ćemo posebne panele na kojima će nastupiti najuspješniji poslovni ljudi iz Hrvatske koji će svojim primjerima dokazati potencijalnim investitorima i povratnicima iz iseljeništva da bez obzira na ekonomsku krizu kroz koju prolazi Hrvatska postoji veliki potencijal za njihova ulaganja u hrvatsko gospodarstvo – otkriva Sopta.

Rad kongresa planirana je u dva dana tijekom kojih će se na panelima obraditi pitanja i teme o hrvatskim iseljenicima kao potencijalnim pokretačima ekonomske i demografske obnove Hrvatske, potom odnosi između hrvatskih iseljenika, povratnika u domovinu i domaćeg stanovništva u gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i općenito u društvenim procesima razvoja hrvatskog društva.
Bit će govora i o novčanim doprinosima i direktnoj investiciji hrvatskih iseljenika u domovini i osnivanju Hrvatsko iseljeničkog fonda za potrebe iseljeničkih investicija.

Govorit će se i o državnim beneficijama  hrvatskim iseljenicima kao poticaj za razvoj hrvatskog gospodarstva, integracijskim izazovima hrvatskih iseljenika u domovinu, državnoj strategiji  Republike Hrvatske spram iseljenika (analiza dosadašnje politike, iskustva – prijedlozi za unapređenje suradnje između domovinske i iseljene Hrvatske), usvajanju sustava elektronskog glasovanja za iseljenike te većoj zastupljenosti predstavnika iseljeništva u Hrvatskom saboru.

Obradit će i teme mapiranja nužnih pretpostavki za povratak dijela iseljenika (politika, institucije, društvo), kulture  (umjetnost i baština) i potencijali kulturne i kreativne industrije u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske, digitalno okruženje i razvoj IT industrije – mogućnosti nacionalnih i globalnih integracija.

Više o Trećem Hrvatskom iseljeničkom kongresu doznajte na: www. crodiasporaconference.com.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari