Connect with us

Pregled

Zorislav Lukić: Budimir Lončar je kao načelnik Ozne naredio sudu da se čovjek ubije

Objavljeno

-

U emisiji Markov trg Marka Juriča na Z1 televiziji gostovao je tajnih Matice hrvatske Zorislav Lukić koji je javno objasnio kakav je bio Budimir Lončar, bivši načelnik OZNA-e, nekadašnje obavještajne službe.

[ad id=”68099″]

Lukić je sa sobom donio prepisku dokumenta koji jasno govori kako je Lončar naredio sudu da se neimenovani okrivljenik osudi na smrtnu kaznu. ”Ja nemam sa sobom dokument, ali imam prijepis. I jamčim da se radi o autentičnom prijepisu. Radi se o dokumentu koji je Lončar propisao i uputio 30. lipnja 1945. godine kao načelnik OZNA-e. Okrivljeni je pokazao neprijateljski stav prema narodnoj vlasti kao i namjeru da svim sredstvima radi protiv interesa naroda. Težina krivične odgovornosti zahtijeva najstrožu kaznu izrečenu od suda, napisao je Lončar”, rekao je Lukić.

Istaknuo je kako je Lončar naredio sudu da protiv jednog okrivljenika provede smrtnu kaznu. ”Tu imamo dramatičan i radikalan obračun. Najradikalniji oblik državnog terorizma, gdje se politička tajna policija nameće sudu i nalaže da se čovjek ubije”, nastavio je Lukić te napomenuo kako zbog zaštite obitelji stradalog čovjeka ne bi smio iznositi još podataka.

”Ako taj čovjek i nije strijeljan, sam nalog za to je dovoljan da se brarem raspravi o nekoj moralnoj, ali i kaznenoj odgovornosti Budimira Lončara i da se raspravi o tome može li taj čovjek danas biti javni čimbenik u društvu. Možemo barem raspravljati o tome”, rekao je Lukić.

Osvrnuo se i na to kako je Lončar 1991. godine u jesen pokrenuo raspravu u Vijeću sigurnosti UN-a te predlagao da se donese embargo na uvoz oručja u tadašnju Jugoslaviju i Hrvatsku. ”Što je to značilo u tom trenutku? Hrvatska ima nula zrakoplova, a Srbija više od sto. Hrvatska možda ima 50-ak sklopljenih oklopnih transportera, a Srbija ima više od tisuću tenkova i ozbiljnih oklopnih transportera. Dakle, on tada nameće, odnosno uvjerava Vijeće sigurnosti u to da slabijem sudioniku rada treba sve zabraniti. Naravno da se tada pojavio i šverc, i tko zna tko je sve zaradio na našem slučaju”, ogorčen je Lukić.

Lukić je napomenuo kako je Lončar Vijeću rekao sljedeće: ”Nitko od jugoslavenskih čimbenika nije potpuno čist. Svi su u stanovitoj mjeri zatajili svoju povijesnu odgovornost, tko je prvi započeo u ovom trenutku postaje manje bitno.” Lukić je rekao kako je jasno da se radilo o glasnogovorniku JNA, jer je bilo bitno donijeti embargo i izjednačiti odgovornost te Hrvatsku izručiti na pladnju srpskoj vojsci.

”Tko je njega ovlastio da govori da Hrvatska mora ostati u Jugoslaviji? Hrvatska se prije toga s 94 posto izjasnila da želi živjeti u samostalnoj državi”, rekao je Lukić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari