Connect with us

BiH

Zovko: Uniji je potrebna nova retorika o politici proširenja

Objavljeno

-

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je na poziv Zaklade Konrad Adenauer Europa iz Bruxellesa kao glavna govornica na okruglom stolu o Albaniji i njenom putu prema europskim integracijama, s nadbiskupom albanskim, msgr. Frendom.

Zovko je kao zamjenica koordinatora u Odboru za vanjske poslove i članica Radne skupine za Zapadni Balkan i Radne skupine za vanjske financijske instrumente govorila o svom iskustvu i o najnovijim razvojima iz perspektive Europske unije.

Zovko je u svom obraćanju pozvala Albaniju da nastavi provoditi reforme na tragu vizije o europskoj budućnosti. Također je pozvala Europsku uniju da zauzme stav o Zapadnom Balkanu, jer želimo li da se Albanija priključi europskoj obitelji, obje strane moraju postići napredak.

Nadalje, Zovko je ukazala da je Uniji potrebna nova retorika. Naime, Unija mora naučiti određene lekcije na osnovu iskustva iz prošlosti, kako bi se izbjeglo daljnje prekomjerno trošenje sredstava na neučinkovite programe. Kazala je da se raduje revidiranju metodologije proširenja, koju će danas, 5. veljače, u Europskom parlamentu predstaviti povjerenik Varhelyi. Zovko je također naglasila da će kao suizvjestiteljica za Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) raditi na jačanju uloge Europskog parlamenta u Europskoj politici o Zapadnom Balkanu.

U nastavku obraćanja Zovko je ukazala na snažnu potrebu za poboljšanjem diplomatskog pristupa EU-a tako da se fokusira i na međuvjerski dijalog. Po njenom mišljenju, sve razine društva moraju biti uključene u proces europske integracije.

„Bez obzira na činjenicu da se velike reforme pripremaju i provode na političkoj razini, nužno je raditi na odnosu s građanima.“ Vjerske institucije često su bolje povezane s lokalnim stanovništvom, te bolje razumiju njihove probleme. Navela je obnovu tri vjerska objekta u Bosni i Hercegovini:  katoličkog samostana u Plehanu, džamije Ferhadija u Banja Luci i pravoslavne crkve u Mostaru u sklopu rada na pomirbi kao jasan primjer takvog međuvjerskog pristupa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari