Connect with us

Balkan

Zovko: Za Zapadni Balkan više od 14 milijardi eura- važna suradnja s BiH

Objavljeno

-

Zemljama zapadnog Balkana će u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju više od 14 milijardi eura iz europskih fondova kao pretpristupna pomoć za njihovo uključivanje u EU, a ta sredstva će moći koristiti i pogranična područja s BiH, rečeno je u ponedjeljak u na konferenciji “IPA III za povezivanje ljudi unatoč granicama.”

“IPA III bit će najznačajniji instrument Europske unije u njezinoj politici proširenja u sljedećim godinama, S povijesnim proračunom od više od 14 milijardi eura, Europska je unija još jedanput potvrdila da je posvećena pružanju potpore zemljama zapadnog Balkan u provođenju reformi i napretku na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji,” rekla je hrvatska eurozastupnica Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i suizvjestiteljica za pretpristupni instrument IPA III (Instrument pretpristupne pomoći)

Ona je istaknula kako ta sredstva imaju veliku važnost za prekograničnu suradnju Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom.

Konferenciji u Splitu, osim čelnika Splita i Splitsko-dalmatinske županije, nazočili su i predsjednici vlada triju pograničnih županija u susjednoj Bosni i Hercegovini: Nevenko Herceg (Hercegovačko-neretvanska županija), Zdenko Ćosić (Zapadno-hercegovačka županija) i Ivan Vukadin (Herceg-bosanska županija).

“Novci iz IPA III će se moći koristiti i za pogranična područja Splitsko-dalmatinske županije u Hrvatskoj i za pogranična područja susjednih triju županija u BiH i sad nam se pruža prilika da iskoristimo ova sredstva. Na nama je kako ćemo se pripremiti pa zato i organiziramo ovu današnju konferenciju u Splitu,” objasnila je Zovko.

Najveći dio ovih sredstava predviđen je za ekonomski i investicijski plan koji je osmišljen za otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje infrastrukture, osnaživanje ljudskih i socijalnih kapaciteta i razvoj gospodarstva u regiji, rekla je Zovko.

“Iz IPA-e III će se financirati projekti koji ulažu u obrazovanje i mogućnost zapošljavanja za mlade, sa ciljem sprječavanja daljnjeg odljeva mozgova,” istaknula je Zovko.

Objasnila je kako se novost IPA-e III odnosi na ukidanje dosadašnjih omotnica s fiksnim sredstvima za države i uvođenje raspodjele sredstava po tematskim projektima.

To znači kako će najviše sredstava iz IPA-e III dobiti oni koji su spremniji u kreiranju prekograničnih projekata.

Na novinarski upit postoji li program koliko će novca od ovih više od 14 milijardi kuna koristiti za neke projekte, Zovko je podsjetila kakao je predsjednica Europske komisiji Ursula von der Leyen nedavno rekla da će sedam milijardi eura iz ovog paketa biti usmjereno na izgradnju puteva a ostala sredstva će se raspoređivati po tematskim cjelinama.

Ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju u hrvatskom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Stella Arneri je rekla kako se prvi poziv za sredstava u sjedećoj financijskoj perspektivi, u kojima su i ona iz IPA-e III, očekuje iduće godine.

“Prema trenutnom vremenskom rasporedu u procesu programiranja/odobrenja budućeg programa od strane Europske komisije, prvi poziv u sljedećoj financijskoj perspektivi očekuje se tijekom 2022. godine,” kazala je Arneri. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari