Connect with us

Povijesnice

Zrin – Slomljeno srce Banovine i Hrvatske – 77 godina od zločina bez kazne

Objavljeno

on

Na današnji dan, 20.8.1944. godine partizani su zapalili cijeli gradić Zrin koji je gorio dva dana.

Nakon toga su zgarišta sravnjena sa zemljom (strategija primjenjivana i 90-ih od strane ‘naroda i narodne vojske’). Prije uništenja srednjovjekovnog grada partizani su se po običaju iskazali otimačinom i pljačkom zrinskih seljaka. Polovica stanovnika je brutalno ubijena, a ostatak je protjeran. Kako već to ide po njihovom receptu.

Inače, protjerani Hrvati i njihovi nasljednici ni dan danas ne mogu do (od presude suda ‘u ime naroda’) oduzete im imovine. I to je najbolji indikator koliko je Hrvatska slobodna i neovisna država.

Na slici je Zrin, nekad lijepi srednjovjekovni gradić sa velikom utvrdom protiv Osmanlija, rodno mjesto slavnog junaka Nikole Šubića Zrinskog, mjesto sa preko 850 stanovnika, mahom Hrvata. I to je bila nesreća Zrina, jer je bio okružen sve selima u kojima su većina bili Srbi koji su dugo vrebali kako ga se dočepati.

Danas pak je grad Zrin ‘u ime (srpskog) naroda’ postao ‘mračno selo na kraju svemira sa par kasnije doseljenih duša u njemu’, zarastao u koprive, trnje, šikare i druge korove.
Zrin oživi nakratko kad se skupe u njemu Hrvati da bi obilježili nekadašnji progon sa Sv. Misom u obnovljenoj crkvi (Bogu hvala bar za to; i sam sam dao skromni prilog).

Prije 10-ak godina bio bih završio ovakav tekst u stilu : ‘Opet će se u hrvatskom Zrinu čuti hrvatske pjesme i veseli smijeh hrvatske dječice’.

Kako vrijeme prolazi, sve manje sam siguran u to.  Osobito ove godine kad je još i potres učinio svoje.

Možda nas Nebo ugodno iznenadi nakon svega toga. Ili neke buduće generacije koje će doći iza nas.

Dao Bog.

Zdenko Golubić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR