Connect with us

Nebuloze

Zuckerberg ‘preventivno’ blokirao Trumpa ‘do kraja mandata‘

Objavljeno

on

isječak/

‘Vjerujemo da je preriskantno da mu se dopusti daljnje korištenje našeg servisa u periodu od sada do Bidenove inauguracije‘

Čelnik čovjek Facebooka Mark Zuckerberg objavio je u četvrtak na toj platformi izjavu u kojoj je konstatirao da je juriš pristaša predsjednika Sjedinjenih Američkih Država na odlasku Donalda Trumpa u kojem je uništena imovina zastupnika u Kongresu te u kojem su poginule četiri osobe “jasna demonstracija da Trump svoje preostale dane u Bijeloj kući planira koristiti kako bi potkopavao miran i legalan prijenos vlasti na novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

“Njegova odluka da svoju platformu iskoristi za poticanje, a ne osuđivanje poteza svojih pristaša kod i u zgradi Kongresa opravdano je uznemirila građane SAD-a i ostatka svijeta. Jučer smo uklonili te izjave jer smo procijenili da bi uzrokovale još nasilja te su s tom namjerom i objavljene”, napisao je Zuckerberg, donosi Jutarnji.

“Sada kada je Kongres potvrdio rezultate prošlogodišnjih predsjedničkih izbora, prioritet naše zemlje postalo je osiguravanje da 13 dana koliko je ostalo do inauguracije prođe u miru te u skladu s ustaljenim demokratskim normama”, dodao je osnivač i direktor Facebooka.

“Proteklih nekoliko godina predsjedniku Trumpu dopustili smo da našu platformu koristi u skladu s njezinim pravilima. Povremeno smo uklanjali njegov sadržaj i označavali ga kao neprimjerenog. Radili smo to jer smo vjerovali da javnost zaslužuje čuti sve oblike političkog govora, čak i kada je on kontroverzan. Trenutni je kontekst, međutim, potpuno drukčiji jer se naša platforma koristi za poticanje nasilnih izgreda protiv demokratski izabrane vlasti”, nastavio je.

“Vjerujemo da je preriskantno da mu se dopusti daljnje korištenje našeg servisa u periodu od sada do inauguracije izabranog predsjednika Bidena. Odlučili smo na neodređeno vrijeme blokirati njegove profile na Facebooku i Instagramu, odnosno na najmanje dva tjedna i mirnog prijenosa vlasti”, zaključio je čelnik Facebooka, tvrtke u čijem je vlasništvu i društvena mreža Instagram.

Trump priznao da mu je mandat završen i obećao urednu tranziciju

Naknadno i Twitter je objavio kako zaljučavaju Trumpove račune do daljnjega, odnosno barem do Bidenove inauguracije. 

Twitter je danas uklonio i račune istaknutih Trumpovih pristalica, uključujući aktivista Stop the Steal, Michaela Coudreyja, piše Life Site News.

Uvrštavanje predsjednika Trumpa na crnu listu prati pritisak liberalnih trumpovih oponenata. Dolazi i dva tjedna nakon što su protiv Twittera pokrenuti novi pravni procesi zbog uloge u cenzuri vijesti o prijenosnom računalu Huntera Bidena iz New York Posta koja bi ozbiljno oštetila izborne šanse Joea Bidena.

Analiza je pokazala da je Twitter, div Big Techa, 65 puta cenzurirao Trumpa tijekom njegove predizborne kampanje, dok je Bidenovu komunikaciju ostavio potpuno netaknutom.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari