Pratite nas

Gospodarstvo

Župan Anušić otvorio Sustav navodnjavanja Baranja i najavio četiri nova!

Objavljeno

na

Podizanjem zapornice i puštanjem vode u lateralni kanal između Zmajevca i Kneževih Vinograda u probni rad je pušten Sustav navodnjavanja Baranja vrijedan 129 milijuna kuna. Najveći je to sustav navodnjavanja u Hrvatskoj koji pokriva 5.000 hektara poljoprivrednih površina. U rad ga je pusti osječko-baranjski župan Ivan Anušić s ministrima poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

Uoči odlaska u Baranju, održali su radni sastanak na kojem je predstavljen cjelokupan program izgradnje sustava navodnjavanja u Hrvatskoj, s naglaskom na 13 sustava navodnjavanja u Osječko-baranjskoj županiji i bespovratna sredstva kojima se preko Ministarstva poljoprivrede omogućava izgradnju tih sustava.

Sustav navodnjavanja Baranja obuhvatio je izgradnju lateralnog kanala u dužini 12,3 kilometra koji je povezan s Dunavom iz kojega crpi vodu za kanalski sustav dug 170 kilometara. Ta mreža kanala ujedno je namijenjena za navodnjavanje, ali i odvodnju prekomjernih oborinskih voda, što znači da ove vrhunske oranice u sušnom razdoblju mogu dobiti vodu, ali je na sličan način može i vratiti u Dunav u slučaju poplava. Voda je tijekom ove godine za korisnike sustava Baranja potpuno besplatna.

„Sustave navodnjavanja isključivo će financirati država, bez troškova lokalne zajednice. Ujedno osiguravamo 70 posto novca za naše krajnje korisnike i poljoprivrednike za daljnje grananje sustava te kako bi ovakvim projektima mogli ostvariti višestruko veće prinose i prihode, a time i opstanak poljoprivrednika na ovom području“ – rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je na ovom području samo 2010. godine šteta od poplava iznosila više od 50 milijuna kuna, pa je svaka kuna uložena u sustav iznimno vrijedna.

„Gradnjom sustava navodnjavanja omogućit ćemo kvalitetniju i sigurniju poljoprivrednu proizvodnju te pri tomu koristiti naše ogromne vodene potencijale jer na području dunavskog rita imamo gotovo neograničene pogodnosti za navodnjavanje.“- rekao je Đuroković.

Nakon ove velike investicije Hrvatska je sa 0,8 došla na 2% navodnjavanih površina. Slavoncima i Baranjcima nedostaje kvalitetna infrastruktura kako bi se uspješno bavili poljoprivrednom. Na što je posljednjih godina upozoravao Ivan Anušić kao saborski zastupnik, a danas je u svojstvu župana otvorio Sustav navodnjavanja i pri tome istaknuo kako neće stati na tome. Poljoprivredna infrastruktura podrazumijeva sustavna ulaganja i sustavnu brigu lokalne vlasti za poljoprivrednu proizvodnju.

„Želimo li se ozbiljno baviti poljoprivredom, moramo povećati postotak navodnjavane površine. Do kraja godine aplicirat ćemo na natječaje s još četiri sustava navodnjavanja gdje su sredstva 100% bespovratna. Aktivirat ćemo i Sustav navodnjavanja Gat koji se 11 godina ne koristi. Provodimo anketiranje korisnika i ubrzo će biti pušten u pogon, odnosno na raspolaganju korisnicima. U isto vrijeme, poduzimamo potrebne predradnje za izgradnju ULO hladnjače i drugih kapaciteta gdje će proizvođači moći skladištiti proizvode i sačekati bolji trenutak za njihov plasman domaćem, ali i europskom tržištu. Time dobivamo  zaokruženu, strateški složenu i konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju.“- zaključio je župan Ivan Anušić.

Nakon pokretanja rada Sustava za navodnjavanje Baranja u Kneževim je vinogradima održan sastanak s poljoprivrednicima gdje su ministri i župan Osječko-baranjske županije odgovorili na pitanja vezana uz nove sustave navodnjavanja, način rada te mogućnost priključka.

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Hrvatska u novu turističku sezonu kreće s 940 milijuna eura investicija

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj se tijekom 2018. godine očekuju investicije u turizmu ukupne vrijednosti gotovo 940 milijuna eura, od čega se 628 milijuna eura odnosi na ulaganja u privatnom sektoru, a 311 milijuna eura na ulaganja u javnom sektoru.

Najavljene investicije u privatnom sektoru uključuju ulaganja u hotele, kampove, nautiku i ostale vrste smještajnih objekata, sadržaje i atrakcije, a investicije u javni sektor uključuju ulaganje u centre za posjetitelje, plaže, šetnice…

Ministarstvo turizma i ove je godine pripremilo anketu investicija u turizmu za narednu godinu. Anketom su obuhvaćene sve županije te turističke tvrtke, a riječ je o anketi s unesenim podacima koji su dostavljeni u Ministarstvo turizma. Prema rezultatima ankete, u 2017. godini iznosile su 817 milijuna eura, dok su 2016. godine iznosile 676 milijuna eura, piše Novi list.

Iduće godine očekuje se početak realizacije nekih od najvećih turističkih investicija u posljednjih nekoliko godina, kao što su izgradnja i rekonstrukcija Hotela Belvedere u Dubrovniku ukupne vrijednosti veće od 900 milijuna kuna te projekt investicijske banke Arqaam Capital i hotelske kompanije Four Seasons Hotels and Resorts u uvali Brizenica na otoku Hvaru, vrijedan oko milijardu kuna.

Maistru očekuje dovršenje te otvorenje Hotela Park 5* u Rovinju vrijednog 539 milijuna kuna. Veliki broj investicija planiran je u Istri gdje tvrtka Valamar u Girandella Resortu u Rapcu ulaže u izgradnju Maro Hotela, te rekonstrukciju postojećih objekata Valamar Argosy u Dubrovniku i Valamar Pinia Suites u Poreču.

Plava laguna će u idućoj godini krenuti u rekonstrukciju hotela i turističkog naselja Laguna Park u Poreču, a tvrtka Istraturist Umag najavila je rekonstrukciju Hotela Sol Umag te kampa AC Stella Maris.

Isto tako, najavljene su i brojne investicije na kontinetu, među kojima su izgradnja Ivanovog doma, rekonstrukcija depadanse Arcadia Sa, te rekonstrukcija Švicarske vile u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice. Spomenuti smještajni kapaciteti bit će u kategoriji 4 zvjezdica.

Osim toga, očekuje se i rekonstrukcija hotela Panorama u Prelogu kroz koju će se napraviti rekategorizacija hotela na 4 zvjezdice te povećati smještajni kapaciteti, piše Novi list.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Željko Glasnović: Mi smo u polusocijalizmu – ‘Croslaviji’

Objavljeno

na

Objavio

Vrijeme je za odmak od gudura Balkana, vrijeme je za stvaranje funkcionalne države.

Umjesto Singapura jugoistočne Europe, pretvorena je u državu nalik propalog društvenog eksperimenta zvanu SFRJ.
Državu vode isti ljudi s istim mentalnim sklopom.

Tranzicija društva od socijalizma ka modernom društvu zaustavljena je zbog rata, a nakon rata je provedena djelomična tranzicija dijela državne uprave.
Mirovinski, zdravstveni i školski sustav je ostao u socijalističkim okvirima (“besplatnog”).

Sloboda tržišta rada zbog državnih namještenika u tim segmentima su ostale u socijalističkim okvirima političke uvjetovanosti (poslušnosti).

Demokracije i slobodnog društva ne može biti. Mi smo u polusocijalizmu – Croslaviji, napisao je Željko Glasnović.

Bog i Hrvati/ce

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari