Pratite nas

BiH

Županija Zapadnohercegovačka dobila novu vlast

Objavljeno

na

zdenko-cosicKonstituirajuća sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) održana je danas u Širokom Brijegu.

Tijekom sjednice donesena je Odluka o određivanju potpisnika platnih transakcija preko transakcijskog računa Proračuna ŽZH-a, kao i Odluka o određivanju potpisnika naloga depozitnog računa javnih prihoda Proračuna ŽZH-a.

Vlada je također donijela Rješenje o razrješenju Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Vlade ŽZH-a, kao i Rješenje o imenovanju Komisije za kadrovska i administrativna pitanja Vlade ŽZH-a.

”Rješenjem o ovlaštenju za potpisivanje akata iz nadležnosti Ureda za zakonodavstvo Vlade ŽZH-a imenovan je stručni savjetnik u Uredu za zakonodavstvo Mario Damjanović, dipl. iur. iz Širokog Brijega”, navodi se u priopćenju Vlade ŽZH-a.

Novi sastav Vlade ŽZH:

Zdenko Ćosić iz Širokog Brijega, predsjednik Vlade,
Toni Kraljević iz Ljubuškog, ministar financija,
Dario Sesar iz Posušja, ministar gospodarstva,
Anita Markić iz Širokog Brijega, ministrica pravosuđa i uprave,
Zdravko Boras iz Ljubuškog, ministar unutarnjih poslova,
Miroslav Ramljak iz Posušja, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša,
Ružica Mikulić iz Gruda, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa,
Stjepan Bogut iz Gruda, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi,
Mladen Begić iz Širokog Brijega, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Odluku o potvrđivanju Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Skupština Županije Zapadnohercegovačke je usvojila uz dva glasa protiv: Velimir Bušić i Tomislav Topić.

Skupština Županije Zapadnohercegovačke je jednoglasno usvojila Odluku o proglašenju 7. veljače danom sjećanja – spomendana – na žrtve komunističkog terora u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te je snažno osudila svaki zločin koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni na prostorima Županije Zapadnohercegovačke, i potaknula na promišljanje o veoma osjetljivim i kompleksnim pitanjima zajedničke povijesti i njezina očuvanja, kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari