Pratite nas

Vijesti

Županije nisu problem, Federacija je najveći gubitaš…

Objavljeno

na

i zato je treba ukinuti!

Kada se s jedinstvenog računa podmire sve potrebe stranih dugova, države i entiteta otvorit će se veliki problemi s financiranjem županija i općina.

Glavni motiv koji je međunarodna zajednica, a najprije američka administracija navela za reformu Federacije bio je ekonomski pokazatelj. I pri donošenju proračuna za 2014. godinu Vlada FBiH je najavila kako će se svjesno zadužiti jer prihodi ne mogu pokriti rastuće rashode. Gotovo nemoguća je misija u sljedećoj godini ispuniti s jedne strane potrebu vraćanja više od pola milijarde maraka dugovanja prema stranim kreditorima, prije svih Međunarodnom monetarnom fondu, te isplatiti sve obveze.

Obmane

Kada se s jedinstvenog računa podmire sve potrebe stranih dugova, države i entiteta otvorit će se veliki problemi s financiranjem županija i općina. I vjerojatno još snažnije stvoriti pritisak da se provode reforma u federalnom entitetu. Kada su uz prijedlog ustavnih amandmana, koji su upućeni u federalni Parlament, obrazložene ustavne promjene, ekonomski stručnjaci su objasnili kako bi se određenim promjenama uštedjelo, kao što je ukidanje Ureda predsjednika Federacije, smanjenjem utjecaja županija i Doma naroda te određenim strukturalnim promjenama provesti uštede od nekoliko desetaka milijuna maraka. A zaduženje za 2014. iznosit će više od pola milijarde! Uštede i to velike mogu se provesti smanjivanjem općenito administracije, broja županija pa i same Federacije BiH. Dosadašnja praksa pokazala je da je Federacija BiH najlošiji vlasnik i poslodavac. Po zabilježenim dugovanjima Porezne uprave FBiH institucije, kompanije, pojedinci su dužni državi milijarde maraka na temelju neplaćenih poreznih obveza, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Saniranje poduzeća

Najviše takvih kompanija je s područja općina Zenice, Sarajeva, Tuzle, Bihaća. A najgori ili top deset su kompanije u nadležnosti vlasti FBiH koja generira i najveće gubitke. Na vrhu ove piramide su Željeznice Federacije BiH koje su u najmanje deset navrata dobivale višemilijunske injekcije kako bi uopće opstale. Dugovanja za neplaćene obveze ove kompanije iznose blizu 150 milijuna maraka i čine desetinu ukupnih dubioza. Slijede po očekivanju rudnici Kreka, Kakanj i Zenica. Zanimljivo je kako su u privatizaciji Željezare Zenice dugovanja ostala državi, a vlasništvo strancima. Hidrogradnja, Fortuna i Borac konfekcija također se nalaze u neslavnom vodstvu. Federacija je time pokazala iznimnu neučinkovitost pa bi se smanjivanjem broja županija i ukidanjem ovoga entiteta mogle provesti uštede daleko veće nego to predlažu stručnjaci.

Z.Krešić/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Ratko Mladić osuđen na DOŽIVOTNI zatvor

Objavljeno

na

Objavio

Mladić je optužen za pet točaka za zločine protiv čovječnosti: progoni, istrebljenje, ubojstvo, deportacija, nehumana djela poput prisilnog premjšetanja.

Među četiri točke za kršenje zakona ili običaja ratovanja su: ubojstva, terorizam, protupravni napadi na civile, uzimanje talaca.

Haški sud je potvrdio genocid u Srebrenici, ali ne i u drugim općinama istočne BiH

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari