Pratite nas

BiH

Županije zapele na izaslanicima

Objavljeno

na

Iako je prošlo gotovo mjesec dana nakon isteka zakonskog roka za izbor izaslanika u Dom naroda bh. entiteta Parlamenta Federacije BiH procedura još uvijek nije završena.

Kako prenosi Anadolija, rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom BiH do kojeg su županijske skupštine u FBiH trebale okončati proceduru izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je 10. prosinca.

Od Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti – predsjednik i potpredsjednici koji treba predložiti mandatara za sastav nove entitetske vlade.

Procedura izbora naime, nije okončana u Kantonu Sarajevo odakle se bira najveći broj izaslanika, njih 11.

Na sjednici pred Novu godinu, 29. prosinca nakon što u ostavljenom roku nije otklonilo nedostatke na kandidatskoj listi, Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerila je jednog kandidata na kandidatskoj listi Naše stranke za izbor izaslanika iz ostalih iz Skupštine Kantona Sarajevo u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. S iste liste odbijena je ovjera kandidatkinje Sabine Čudić jer je na lokalnim izborima 2012. godine imala drugačije nacionalno izjašnjenje.

U državnom izbornom povjerenstvu nisu imali informacija je li Naša stranka uložila žalbu Prizivnom odjelu Suda BiH niti kada će u Skupštini Kantona Sarajevo biti provedeno glasovanje za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH je 30. prosinca donijelo zaključak kojim obavještava i nalaže Skupštini Bosansko-podrinjske županije Goražde da do 8. siječnja 2015. godine izabere izaslanike u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naime, državno izborno povjerenstvo u skladu s odredbama iz člana 2.9 točka 11 Izbornog zakona BiH ima obvezu obavijestiti izborno povjerenstvo ili birački odbor ili bilo koje drugo tijelo nadležno za provođenje izbora da ne postupa u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH ili da ih krši, i nadležnom organu nalaže poduzimanje odgovarajućih mjera.

Prema informacijama Povjerenstva, Skupština Bosansko-podrinjske županije je dan kasnije, 31. prosinca 2014. održala sjednicu na kojoj je izvršila izbor izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH, ali rezultati još uvijek nisu utvrđeni s obzirom na novogodišnje praznike.

Središnje izborno povjerenstvo BiH do sada je utvrdilo rezultate izbora za izaslanike Doma naroda u osam od deset županija u Federaciji BiH.

Anadolija navodi kako je do sada je u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta FBiH izabrano 36 od ukupno 58 izaslanika.

U Klub Hrvata od 17 izabrano je do sada 14 izaslanika, Klub Bošnjaka 12, a najmanje Klub Srba osam izaslanika. Od sedam izaslanika iz reda ostalih izabrana su do sada samo dva predstavnika.

Nakon što se okonča izbor izaslanika iz svih županija, uslijedit će drugi krug popune Doma naroda, koji podrazumijeva da Središnje izborno povjerenstvo BiH preraspodjelom mandata izvrši izbor nedostajućih izaslanika iz određenog konstitutivnog naroda i ostalih u županijama u kojim taj izbor nije bilo moguće izvršiti u prvom krugu koji je u tijeku.

Bit će, navodi Anadolija, nužno izvršiti i treći krug, s obzirom da u Klub srpskog naroda neće biti moguće izabrati čak četiri od 17 izaslanika Srba, jer među izabranim kandidatima u skupštinama županija u FBiH nema dovoljan broj zastupnika iz tog naroda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bakir Izetbegović: BiH je pred najvećom krizom nakon Daytona

Objavljeno

na

Objavio

Bosni i Hercegovini prijeti “najteža poratna kriza”, komentirao je predsjednik vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u četvrtak najavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će radikalnim mjerama odgovoriti na deklaraciju kojom je najveća bošnjačka stranka prošli tjedan pozvala na uspostavu republike BiH kao građanske države sastavljene od regija.

Dodik je u srijedu najavio da bi odgovor Republike Srpske na deklaraciju kongresa SDA moglo biti “afirmiranje prava na samoopredjeljenje Srba”.

Konkretno to znači odcjepljenje RS od BiH. Zaprijetio je i da će vlasti tog entiteta u svakom slučaju posegnuti za stavljanjem izvan snage svih zakona kojima su od 1996. godine do danas definirane politike i ovlasti različitih tijela vlasti na državnoj razini, uključujući jedinstvenu vojsku, Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA), Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) te prikupljanje prihoda od carina.

“Oni (RS) kane dovesti u pitanje odluke koje su izglasane u parlamentu BiH i za koje su glasovali i zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Bonnske ovlasti i odluke Visokog predstavnika (međunarodne zajednice) i samo tumačenje ustava BiH. Vjerojatno nas time kane uvesti u najtežu postratnu krizu”, izjavio je Izetbegović u intervjuu za portal Klix.

Sukob između Izetbegovićeve SDA i Dodikova SNSD-a zaoštrio se nakon propasti koalicijskog sporazuma koji su početkom kolovoza potpisali njih dvojica i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pa BiH ni godinu dana od zadnjih izbora još nema novo Vijeće ministara niti vladu Federacije BiH.

Uspostava Vijeća ministara blokirana je jer se SDA i SNSD ne mogu dogovoriti hoće li biti nastavka puta za članstvo u NATO-u, a federalne vlade nema jer SDA ne želi popustiti zahtjevima HDZ BiH da se prije toga dogovori način promjene Izbornog zakona BiH.

Izetbegović sada krivnju za propast kolovoškog sporazuma o uspostavi Vijeća ministara adresira na Dodika tvrdeći da je on taj koji zapravo ne želi kompromis i rješenje krize.

“Nakon niza sastanaka s Miloradom Dodikom na tu temu stekao sam dojam da njegov cilj nije postići kompromis i riješiti krizu. Prije će biti da je cilj produbljivanje krize, nametanje volje entiteta državi, rušenje ustavnopravnog sistema i principa vladavine zakona u BiH”, kazao je Izetbegović.

Dodik neprestano traži razloge za svađu, a najnoviji je našao u deklaraciji kongresa SDA, smatra Izetbegović.Iako su osim Dodika deklaraciju osudili i HDZ-u BiH te Ured visokog predstavnika (OHR) i veleposlanstvo SAD u BiH uz ocjenu da taj dokument nepotrebno potiče nove sukobe, Izetbegović tvrdi da deklaracija ne može biti sporna.

Republika, tumači Izetbegović, sinonim je za demokraciju odnosno vladavinu naroda i daje pravo svakome sudjelovati u vlasti i javnom životu.

“BiH funkcionira kao republika. Zašto to ne bi bilo i u njezinu imenu?”, pita se bošnjački lider.

Komentirajući odnose s HDZ-om BiH i njegovim dužnosnicima Izetbegović je kazao da na osobnoj razini s njima komunicira “dosta dobro” no tvrdi da mu je problem što najveća hrvatska stranka nastavlja inzistirati na “etničkom načelu” kod izmjena Izbornog zakona.

“SDA kani pratiti europske standarde i pojačavati prevagu građanskog načela i prihvatit će izmjene Izbornog zakona samo ako one omoguće svakom građaninu u BiH da se kandidira za svaku poziciju u strukturi vlasti. Da li je moguće postići kompromis s obzirom na ovako udaljene stavove? Jeste, ali će to tražiti vremena”, zaključio je Izetbegović.

Time je poručio da i dalje odbija zahtjev HDZ-a da se uspostavi izborna jedinica s hrvatskom većinom i tako spriječi preglasavanje Hrvata, primjerice u slučaju izbora člana Predsjedništva BiH. (Hina)

 

OHR i američko veleposlanstvo odbacili poziv bošnjačke SDA na obnovu republike BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Sukob migranata kod Bihaća, ubijen devetnaestogodišnji Pakistanac

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ilustracija

Sinoć oko 22 sata i 30 minuta došlo je do incidenta u Privremenom prihvatnom kampu Vučjak kod Bihaća, u kojem je smrtno stradao devetnaestogodišnji državljanin Pakistana.

– U jednom od šatora koji su postavljeni na ovoj lokaciji, došlo je do međusobnog fizičkog obračuna grupa migranata iz Sirije i Pakistana. Upotrijebljeno je i hladno oružje, te je nažalost devetnaestogodišnjak iz Pakistana smrtno stradao.

Također, dvije osobe iz Pakistana starosti 19 i 20 godina zadobila su lakše, odnosno teže tjelesne ozljede, te im je u Županijskoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ pružena medicinska pomoć – rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije (MUP-a USŽ) Ale Šiljdedić.

Potvrđeno je i da policija intenzivno traga za počiniteljima ovog kaznenog djela, s obzirom na to da su se oni udaljili s mjesta događaja. Obavljeni su informativni razgovori s osobama koje su dovedene u prostorije Policijske uprave Bihać i koje se mogu dovesti u vezu s kaznenim djelom, međutim istražne radnje su u tijeku. (Fena)

 

Alžirac nožem napao policijsku patrolu u Sarajevu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari