Pratite nas

Religija i Vjera

Župljani župe Međugorje osigurali besplatan smještaj za više od 1300 hodočasnika

Objavljeno

na

Međunarodno hodočašće za osobe s invaliditetom pod geslom „U Marijinoj školi“ započelo je predstavljanjem udruga čiji će članovi sudjelovati na hodočašću čiji je program ispunjen radionicama, predavanjima i molitvenim sadržajima. Za sudjelovanje na 3. Međunarodnom hodočašću za osobe s invaliditetom u organizaciji Udruge Susret, Župnog ureda župe Međugorje i Majčinog sela prijavilo se više od 1300 sudionika, a za sve njih žitelji župe Međugorje osigurali su besplatan smještaj. 

Osobama s invaliditetom i njihovim pratiteljima dobrodošlicu u svetište Kraljice Mira u Međugorju zaželio je župnik fra Marinko Šakota, nakon župnika Paola Tomić iz Majčina sela i predstavnici Udruge Susret, a potom su se na vanjskom oltaru crkva sv. Jakova izmjenjivala predstavljanja udruga pristiglih na hodočašće i spontana pjesma veselih sudionika hodočašća.

– Moram reći da vaš dolazak u Međugorje obogaćuje ovo mjesto i vaše domaćine, koji su nesebično otvorili svoje domove i svoja srca i osigurali besplatan smještaj za sve vas. Nije to prvi put da su žitelji župe Međugorje osigurali besplatan smještaj za hodočasnike, činili su to i ranije. Moram reći da su od prvog dana Gospinih ukazanja mještani Međugorja besplatno pružali smještaj mnogim hodočasnicima, a evo to čine i danas. Na tome im iskreno čestitam – kazao je načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić pozdravljajući pristigle hodočasnike iz BiH, Hrvatske, Italije, Slovenije, Poljske, Latvije, Ukrajine i SAD-a.

Obraćajući se okupljenima načelnik Jerkić je također istaknuo veliku ulogu volontera i zahvalio im što su se odlučili i pronašli vremena za pomoć u organizaciji i samom održavanju hodočašća. Također, poseban pozdrav načelnik Jerkić uputio je roditeljima osoba s invaliditetom ističući ovom prilikom kako osobe s invaliditetom zahtijevaju više brige i ljubavi, ali i da osobe s invaliditetom jednako tako daju mnogo više iskrene ljubavi.

Na kraju svog pozdravnog govora načelnik Jerkić uputio je iskrene čestitke organizatorima 3. Međunarodnog hodočašća za osobe s invaliditetom, te je izrazio nadu da će narednih godina biti sve više onih koji će doći na ovakvo hodočašće u svetište Kraljice Mira.

Program 3. Međunarodnog hodočašće za osoba s invaliditetom nastavljen je predavanjem za roditelje i prijatelje osoba s invaliditetom, kao i prigodnim programom za osobe s invaliditetom i volontere, a sutra se očekuje i dolazak hodočasnika iz obližnjih mjesta koji će sudjelovati samo jedan dan u programu hodočašća. Hodočašće završava u nedjelju sv. Misom u 9.30 sati.

citluk.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Crkva ispunjava svoje financijske obveze

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ustvrdio je u petak kao nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši pri tom kako su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Komentirajući novinarima u Sarajevu otvoreno pismo što ga je hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) uputio vladi zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kardinal Puljić je kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer Crkva vraća svoje dugove.

“Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna”, kazao je kratko kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krjanje problematičnim.

Prodajom nekretnina u Dubrovniku dug Vrhbosanske nadbiskupije HBOR-u bi trebao biti smanjen za oko milijun eura.

Iz CMS-a su od vlade i uprave HBOR-a zatražili pojašnjenje zbog čega je ta banka uopće dala kredit pravnoj osobi koja nije registrirana u Hrvatskoj ali i kako je moguće da zalog za vraćanje duga bude nekretnina koja je do 2007. godine bila vlasništvo Hrvatske a potom je prepisana Vrhbosanskoj nadbiskupiji te zašto HBOR tu nekretninu nije ovršio kada Vrhbosanska nadbiskupija više nije bila u stanju vraćati kredit.

Kardinal Puljić: Jednima se u Haagu sudi što su dijelili BiH, a drugi su nagrađeni jer su je podjelili

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Pokrenuta kampanja za obilježavanje 1700 km Zavjetnog hodočašća kroz Marijanska svetišta

Objavljeno

na

Objavio

Marijanski zavjet za Domovinu projekt je istoimene Bratovštine, koja je treću godinu zaredom organizirala zavjetno hodočašće kroz Marijanska svetišta dugo više od 1700 km.

Kako bi ruta hodočašća postala dostupna svima koji tim putem žele proći na svoju nakanu i svrhu tijekom cijele godine, pokrenuta je velika svjetska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za označavanje rute.

Tako bi i Hrvatska dobila svoju dugoočekivanu verziju poznatog španjolskog ”Camina” kojim već godinama prolaze na deseci tisuća hodočasnika, a doprinos tome može dati svatko.

S ciljem da ovo hodočašće postane dostupno, poznato i javno kako hrvatskim hodočasnicima, tako i onima iz cijelog svijeta, jučer, 12.prosinca 2017. pokrenuta je javna kampanja prikupljanja sredstava za označavanje rute hodočašća i to na dva načina: putem crowdfunding platforme dostupne u cijelom svijetu na sljedećem linku: https://www.generosity.com/faith-religion-fundraising/help-us-mark-the-way-of-our-lady-marijanski-zavjet/x/17817488 ili uplate na račun Bratovštine kao donaciju ”Za označavanje Zavjetnog hodočašća”.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite ovu inicijativu objavom sadržaja i linka kampanje kako bi svi zainteresirani dobili informaciju i imali mogućnost dati svoj doprinos označavanju Zavjetnog puta!

Više o Marijanskom zavjetnom hodočašću možete vidjeti u dokumentarnom filmu:

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari