Connect with us

Komentar

Zvonimir Despot: Što mislite, zašto toliko divljaju nikolići, vučići, vulini?

Published

on

Čitam jutros analize u povodu stogodišnjice osnivanja Jugoslavije. I kao jedna od glavnih teza provlači se ona da je osnivanjem Jugoslavije spriječeno osnivanje Velike Srbije.

Sad ne znam tko je tu lud, i tko mulja i podvaljuje, ali zar nije neosporna činjenica da je Jugoslavija bila drugo ime za Veliku Srbiju?

Pa velikosrbima nije bilo važno kako ce se zvati ta državna tvorevina nego da samo njome vladaju. Zar tome nisu svjedočili mnogi dogadjaji u obje propale Jugoslavije?

Na kraju, zašto se druga Jugoslavija u krvi raspala? Velikosrbi nisu dopustili da ostanu bez nje! Hrvati su se, to je istina, oba puta nasli u povijesnim okolnostima u kojima nisu mogli nista drugo nego biti dio obje Jugoslavije i u njoj težiti ostvarenju svojih nacionalnih i drugih prava.

Ali čim su se okolnosti poklopile, čim je krenuo raspad komunizma, Hrvati su jasno dali do znanja da žele svoju drzavu kao i svi drugi narodi na svijetu, komentirao je na svome fb profilu Zvonimir Despot

Pogotovo zato jer je povijest pokazala da Hrvati i Srbi ne mogu živjeti u zajednickoj državi. I zato je bilo najsmislenije da se rastanu.

No sve bi bilo dobro da su velikosrbi htjeli mirni rastanak. Trebalo ih je poraziti u ratu, trebali su sve izgubiti, na kraju i Kosovo, da ih se riješimo jednom za svagda!

Što mislite, zašto toliko divljaju nikolići, vučići, vulini? Pa pretijesan im je beogradski pasaluk, žale oni što Milosevic nije ostvario svoje velikosrpske planove!

Zato s njima ništa labavo! Jednom četnik, uvijek četnik!

Zvonimir Despot

facebook komentari

Advertisement
Comments

Komentar

Poljski veleposlanik štiti ugled i interes Poljske i kao čitatelj Večernjeg lista!

Published

on

Andrzej Jasionowski

Zanimljiv doprinos aktualnim temama, a to su, među ostalima, i Poljska i diplomacija, objavljen je u Večernjem listu 21. veljače. Dok se, barem u Večernjaku, na koji sam pretplaćen, o Poljskoj pišu veliki članci i komentira stanje, poljska diplomacija reagira, moglo bi se reći – drugim sredstvima na objave u našim medijima. Ali, kako?

Ne uobičajenim diplomatskim, kao što su primjerice demarši ili note i sl., koja stoje na raspolaganju svakoj diplomaciji na svijetu. U, pazi sad, rubrici reagiranja, nekad poznatoj kao – pisma čitatelja – demokratski otvorenoj u svakoj tiskovini, od malih do mainstream medija, svim čitateljima za izražavanje njihovih mišljenja, razmišljanja, stavova glede Večernjakova pisanja o Poljskoj javio se, kao čitatelj, veleposlanik Poljske u RH Njegova Ekselencija Andrzej Jasionowski, upozorivši na nepreciznost u jednom članku, objavljenom u Obzoru, koja nije u interesu ni činjenično, a može nepovoljno utjecati na čitatelje i glede imidža Poljske.

Da bi se shvatilo o čemu se radi citirat ćemo reagiranje. Evo citata: „ Sa zanimanjem sam pročitao članak „Lažna nada iz Poljske: povijest se ne može modelirati za potrebe politike“, autora Milana Galića, koji smatram kao polemički glas u vezi s izmjenom poljskog zakona o Institutu narodnog sjećanja. Jedan od temeljnih zadataka ove izmjene je eliminacija iz javnih prostora izraza tipa „poljski logori“, ili „poljski logori smrti“ koji se zapravo odnose na koncentracijske logore i logore smrti koje je stvorila nacistička Njemačka na okupiranim područjima“ (kraj citata).

Poljski veleposlanik je također naveo i da se o tomu izjasnila i njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdeći 10. veljače ove godine da „odgovornost za koncentracijske logore leži na Njemačkoj“. Ovo smo uočili i naveli kao primjer kako i NJ. E. Andrzej Jasionowski, veleposlanik Poljske u RH, u zaštiti ugleda i interesa zemlje koju zastupa reagira i kao čitatelj Večernjeg lista.

Reakcija, odnosno reagiranje, pa i kao odjek čitanja novina i objavljivanja ostalih vrsta medija u stvari je, ili bi trebao biti, normalan diplomatski posao, što bI trebali svi ostali diplomati u svim zemljama pogotovo stoga što u većini veleposlanstava djeluju PR odjeli za odnose s novinarima i javnosti uopće, za što primaju plaću, da bi upozoravali što i kako se u medijima piše o, u spomenutom slučaju, o Poljskoj.

To bi se trebalo učiti, i vjerojatno se uči i u školama za profesionalne diplomate, ako, moguće, u svojem habitusu nemaju taj gen da bi zaštitili interese i ugled zemlje koju zastupaju bilo gdje.

Antun Drndelić

 

facebook komentari

Continue Reading

Komentar

Plenković: Odluka o nabavi borbenih zrakoplova za nekoliko tjedana

Published

on

By

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak se u Bruxellesu sastao s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

“Činjenica je da je Hrvatska počela povećavati svoja izdavanja kao što smo se svi dogovorili 2015. Cijenimo ono što Hrvatska čini kad je riječ o pomaganju svim nejzinim susjedima na Balkanu na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama”, rekao je nakon sastanka Stoltenberg.

Plenković je kazao kako je ovo bio plodan i konstruktivan razgovor te još jednom naglasio koliko Hrvatska želi sudjelovati u Savezu.

“Pokazali smo jasnu solidarsnost, prisutni smo u misijama Saveza već niz godina. Moramo se složiti oko načina kako postići cilj od 2 posto izdvajanja BDP-a na obranu. U godinu i četiri, pet mjeseci vlasti jasno smo pokazali proračunima za 2017. i 2018. da je Hrvatska povećala svoja izdvajanja. Želimo povećati svoju sposobnost”, rekao je Plenković.

Plenković je kazao da će odluka o nabavi borbenih zrakoplova biti objavljena u narednih nekoliko tjedana.

facebook komentari

Continue Reading