Connect with us

Kolumne

ZVONIMIR HODAK: Građanin Gotovina nije dorastao ulozi, do danas nije objasnio onih 30 000 mrtvih u Kninu tijekom zloglasne Oluje

Objavljeno

on

Dok u našoj svetoj EU vlada histerični lov na pušače, u Lijepoj Našoj za njih je pravi Eldorado.

U svim sferama. Osobito u sferi vanjske politike koja pomalo podsjeća na ulogu koju je Hrvatska imala u “spoljnoj“ politici neprežaljene Juge. Gaf za gafom.

Najprije je Predsjednica RH s Premijerom Srbije “nasred Dunava“, kako to slikovito opisuje Davor Ivanković, potpisala Deklaraciju o unapređenju odnosa između dvije zemlje.

To je bilo valjda u cilju daljnjeg “relaksiranja“ odnosa među susjedima.“ Moš’ mislit’“, rekla bi Tanja Torbarina. Daljnja “relaksacija“ je nastupila prilikom prijema Vučićeve Srpske napredne stranke u pridruženo članstvo EPP-a, tj. Euro-pučana. Sad bi RH mogla uputiti demarš Euro-pučanima jer jedan njihov član misli da za jednog Srbina treba ubiti sto muslimana.

Mogli bi upitati Euro-pučane i zašto Glina, mjesto u blizini Zagreba, nikada više neće biti u sastavu hrvatske države. Kažem mogla bi da je njezina diplomacija “riječ rekla“ prilikom glasovanja o ulasku balkanskog agresora u salone EU. Po tradicionalnom običaju hrvatska je ”čkomila” ili mučala i popušila. A pušenje navodno ubija. Ministar Davor Stier ovih se dana uputio u “radni“ posjet Sloveniji. Sve je odisalo srdačnošću i smijehom.

Osobito se kidao od smijeha ministar Erjavec, “stručnjak“ za proricanje ishoda u arbitražnim postupcima. Od Davora Stiera je navodno prvi put čuo kako RH više ne sudjeluje u “kontaminiranoj“ arbitraži oko Savudrijske vale.

”Kad arbitraža jednog dana završi, neki će se zasramiti…“. Naravno, mislio je na Hrvate kad popuše jer je fant Erjavec sve već jednom sredio. Ili barem misli da je sredio. Postavljanje bodljikave žice na dio hrvatskog teritorija Erjavec je objasnio jasno, kompetentno i suvereno: “Čija je zemlja na kojoj je žica znat će se tek kada završi arbitraža“.

Kao da je Zagorec. Ako je do svjedoka, krava je naša. Ako je do arbitraže, zemlja je naša.

I Sveta Gera je naša. Svete mi Gere, prisnaži Erjavec. Bez obzira na to što je slovenska kasarna na hrvatskoj zemlji. Čisti pušing!!!

Nakon deklaracije “ni na nebu ni na zemlji“, kako ju je nazvao Večernjak, dolazi nam posjet premijera Plenkovića Ukrajini. Snažna podrška izuzetno “važne“ članice EU-a Ukrajini u času kad Europa nastoji spasiti što se još spasiti dade i okreće se što čvršćim vezama s Rusijom. Naravno, ne zbog simpatija prema Putinu nego zbog isključivo pragmatičnih gospodarskih razloga. Ogromno tržište. Svi trpe zbog proturuskog embarga.

Proruski kandidati pobjeđuju na izborima u Bugarskoj i Moldaviji. Trude se Česi, Slovaci i Mađari. Putin postaje simbol borbe protiv terorizma, Islamske države pa i protiv tvrdog i nemilosrdnog kapitalizma. Trump mu otvoreno nudi ruku… a naš Premijer na ukrajinskom jeziku nudi pomoć pri mirnoj reintegraciji Krima, Donjecka i Luhanska Ukrajini. Krima kojeg je Nikita Hrušćov, i sam Ukrajinac, 1954.g.daraovao Ukrajini i gdje su dvije trećine stanovnika Rusi. Na tom poluotoku nalazi se već 230 godina ruska pomorska baza u Simferopolju.

Ugovor između Rusije i Ukrajine o ruskom boravku u bazi vrijedio je do 2042.g. No, oduševljeni Rusi su odmah reagirali preko Ureda za informiranje ruskog Ministarstva vanjskih poslova jednim “diplomatskim“ priopćenjem: “Pozivamo Zagreb da se umjesto bez perspektivnih prijedloga o iskustvima “mirne reintegracije“ koju predlažu Ukrajincima više pozabave rješenjem vezanim za prava Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj“.

Tako će najveću korist od Premijerovog posjeta Ukrajini imati – Srbija! A što reći nego još jedna pušionaIII Ići protiv Rusije za račun službene politike EU-a koja i sama traži način da se vrati na ogromno rusko tržište to je doista neoboriv dokaz hrvatskog političkog kmetstva i poltronstva. Velikani kao što su Njemačka, Francuska i Engleska već će, uz pomoć Trumpa, zaplesati trgovački kazačok, a mi ćemo po tko zna koji put ostati u povijesnom zapećku tipa ”ante murale Christianitatis”.

Prevrtljiva EU će već odavno trgovati s one strane “predziđa kršćanstva“, a mi ćemo u vanjskoj politici i dalje pušiti fore o našoj prevažnoj ulozi oko ulaska Srbije i BiH u EU. Sve to, naravno, pod uvjetom da ta divna tvorevina u međuvremenu ne nestane kao što je nestala još jedna “divna“ tvorevina – Jugoslavija. No, to su samo teorije jednog neizlječivog skeptika. Za nas je bitno i na to Hrvatska mora dati jasan odgovor: što smo mi dobili potpisivanjem deklaracije sa Srbijom, posjetom Premijera Ukrajini i radnim posjetom Ministra vanjskih poslova Sloveniji? Po mojoj procjeni ništa, osim pušione! Kao da nam vanjsku politiku vodi Mate Granić. A ne bi se usudio prisegnut da ne vodi…

U dogovoru s gradskim vlastima u danima eventa Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je, čim padne snijeg, podignut na Zrinjevcu ogromnog osam metarskog snjegovića. On bi po, mišljenju dužnosnika iz Ministarstva, imao postati trajna umjetnička vrijednost Zagreba.

U Lijepoj Našoj skoro je sve idealno. Tlak i vladajućim i oporbi na 300 diže Ivan Pernar. Komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel misli da “Pernar samo želi šok, oteo se kontroli kao Trump“. Nema dana da se barem netko u tzv. masovnim medijima ne očeše o Donalda Trumpa. Čak i oni koji prezime Trump i izgovaraju kao Trump.

No ni sam Trump, koji se eto oteo kontroli, nije baš miran i siguran. Hoće li ga “legendarna“ ljevica opozvati prije nego što uđe u “Ovalnu dvoranu“ ili će ga netko od liberalnih i tolerantnih napucati pa tako spasiti svijet od lika koji je četiri puta bankrotirao i pritom zaradio blizu četiri milijarde dolara. Tko normalan može zaradit četiri milijarde dolara? Osim možda George Soros.

Zabrinjavajući niz pobjeda desnice na izborima u Europi i svijetu bit će zaustavljen.Gdje drugdje nego u Hrvatskoj. Točnije u tvrđavi samoupravnog socijalizma Filozofskom faksu u Zagrebu. ”Samoupravni” predstavnik napredne omladine Dean Duda uputio je, kako i nalažu dobri samoupravni običaji, Otvoreno pismo mada se još ne zna kome.

Možda zadnjem predsjedniku Saveza komunista na Faksu ili možda budućem – Nevenu Budaku. V.d. dekan Željko Holjevac drži se zakona “k’o pijan plota“ kako je to rekao 1972.g.favorit za novog predsjednika SDP-a maršal Tito. Dekan, naivan k’o francuska sobarica, misli da samo on može po zakonu sazvati sjednicu Fakultetskog vijeća. Umišlja čak i da ga je imenovao Senat, pa da se stoga mora očitovati Rektor.

Međutim, za vrijeme dok Dekan lamentira i pokušava objasniti svoj legitimitet, na Filozofskom faksu revolucija teče… Nezaustavljivo. Sve dok zadnji partijski sekretar ne zasjedne u rektorovu fotelju. Filozofski faks treba spasiti iz ”ralja povampirene desnice”. Kako će se dovršiti epohalni projekt cjelovita kurikularna reforma koji, kao i ulazak u EU, “nema alternative“ ako na čelu Faksa ne bude zdravi progresivni kadar.

Uz Nevena, svoje ne male kapacitete razvijat će i budući Nevenovi nasljednici Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Mate Kapović. Gledajući sve ovo kroz oblake Mladen Zvonarević i Milan Kangrga mogu biti zadovoljni. Visoki intelektualni doseg našeg Mate koji je beskompromisno uputio desničarima i neoustašama vizionarsku poruku “serem vam se na Bleiburg“ zasigurno je oduševio članove Radničke fronte kojoj je na čelu radnik partije – Mate Kapović. Zrno po zrno – partija.

Treba spasiti Filozofski fakultet, a treba i učvrstiti narodnu vlast na Fakultetu političkih znanosti. Treba ODBRANITI trg Maršala Tita. Drugovi na Upravnom sudu poništili su odluku “zloglasnog“ ministra Hasanbegovića o ne potvrđivanju Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajeca. Sad ćemo još godinama gledati vrhunsku predstavu talentiranog tandema Frljić-Blažević i to vrlo intrigantnog sadržaja kao što je “Trilogija o hrvatskom fašizmu“, “Naše nasilje i vaše nasilje“. U ovoj zadnjoj predstavi, estetski najčišćoj, glumica iz vagine izvlači hrvatsku zastavu, a Isus s križa silazi da je siluje.

Zbog progresivne estetike u toj predstavi Oli je morao napustiti Poljsku malo brže nego je mislio. Svojevremeno je mjuzikl “Evita“ igrao na Broadway 14 godina za redom svaki dan. Zamislite sada da Frljić i Blažević odluče sa svojom famoznom predstavom oboriti taj buržoaski rekord. Što bi ostalo od te zastave?

Gotovina ante portas misli Nada Turina-Đurić, gradonačelnica Kraljevice. Ista, zajedno s Androm Vlahušićem, ima najveću plaću od svih gradonačelnika, čak 21 000 kn mjesečno. Očito su HNS-ovi ljudi posebno cijenjeni. Možda zbog svoje dokazane sposobnosti i objektivnosti. O Gotovini progresivna Gradonačelnica nema neko mišljenje.

Kao ni Premijer Srbije Vučić. U obitelji Turina mjesto gradonačelnika je mala “nasljedna dinastija“. Prije Nade Kraljevicom je stolovao njezin suprug Josip Turina. Nada se digla na zadnje noge jer je Ministar obrane RH imenovao navedenog građanina Antu Gotovinu svojim savjetnikom. Građanin Gotovina po stručnom, hladno objektivnom mišljenju “nema za to obrazovanje, a ni moralnih vrijednosti“. Za obrazovanje se slažem.

Opće poznato je da građanin Gotovina nije završio ni jednu partijsku školu, pa čak ni onu u Kumrovcu. Što se moralnih vrijednosti tiče, građanin Gotovina ni tu ne stoji osobito dobro. Još do danas nije objasnio onih 30 000 mrtvih u Kninu za vrijeme zloglasne Oluje.

Naime Andrew Leslie, kanadski pukovnik i zamjenik zapovjednika UNCRO-a u sektoru jug, poslao je izvještaj po kojem su “ustaše“ pobile između 20 do 30 tisuća nevinih Srba za vrijeme Operacije Oluja. Ako Nada misli da Gotovina nema zbog toga “moralnih vrijednosti“ onda ju moram “informisati“ da kad se naš “Lesi vratio kući“ popušio je mjesto kanadskog ministra obrane. Baš zbog te laži. Dobro, srećom Hrvatska nije Kanada.

Ovdje svatko može slobodno, demokratski i bez straha od posljedica bubnuti bilo kakvu glupost. I zbog toga mu neće umaći mjesto ministra obrane – u Kanadi. Nada je uvjerena da je Ministarstvo obrane tražilo za sebe povećanje proračuna upravo zato jer im je građanin Gotovina došao za savjetnika. Nema veze što je volonter.

Zna ona kako se to radi. Na taj skandalozni podatak odmah je reagirao i Centar za mirovne studije. Ma što da taj naziv znači. Oni su žestoko protiv militarizacije društva. Da je pravde (Bože pravde) ta je lova trebala biti dodijeljena njima. Kako bi mogli u miru studirati i musti ustašoidne kune od militantne RH. Kad čitate ove ljevičarske mudrosti morate se zapitati jesu li oni, osim za lovu, sposobni imati ikakve osjećaje? Ma jesu, jesu, recimo, osjećaju glad….

U međuvremenu se u Lijepoj Našoj događaji odvijaju filmskom brzinom. Kao da opet gledamo filmske žurnale u mračnim sindikalnim dvoranama prije projekcije partizanskih filmova. Dva se slučaja izdvajaju. Jedan nas vraća u mračna Tuđmanova vremena, a drugi budi kod nekih nadu da svi ponovno upadnemo u Hudu jamu.

Neoprezna Predsjednica se za vrijeme posjeta Kanadi slikala uz zastavu bez koja nije službena zastava RH. Zamislite, čak grb na zastavi počinje bijelim poljem. Sramotno.

Aca Vujin kaže da je to čisti ustašluk. Ista takva zastava s istim grbom vijorila se 30. svibnja na Hrvatskom saboru. Dokaz više da su i Sabor i Tuđman bili ustaški. Naravno tada su to valjda bili i Manolić, Boljkovac, Perković, Mustač, pa i Mesić… sve stari pripadnici ustaške bojne. Taj ustaški grb s prvim bijelim poljem su, po nalogu Pavelića, postavili ustaše još u XIV stoljeću na crvu Sv. Marka pa je još dan danas glavna atrakcija za fotiće korejskih i japanskih turističkih nomada.

Tako razmišljaju hrvatske antife koji strepe da se na taj način uspješno širi ustaška ideologija svijetom, čak do Japana i Južne Koreje. Sreća da je još Sjeverna Koreja ostala ideološki čista. Aleksandar Vulin, srpski ministar rada i socijalne skrbi, koji uglavnom skrbi o ustašama u RH, odmah je skužio diverziju protiv Srbije te je izjavio: “nije nepoznata naklonost hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ustaštvu…“.

Četnički ministar, u državi koju RH snažno podržava da “što pre“ uđe u EU. Pravilno drugovi, rekao bi novi predsjednik SDP-a Davor Bernadić. Portali javljaju da je svoj govor započeo s “drugarice i drugovi.“ Razdragani “socijaldemokrati“ počeli su odmah klicati “Tito, partija, omladina, akcija“. Novi komunistički manifest s modernijim kurikulumom.

Dobro jutro djeco, vjerujte bez šale, otvara se škola za antife male! Sve antife došle, k’o pačići stoje, a komunjare stare uče ih da broje od srijede do petka, ali se nisu makli dalje od početka…“ Dragi drugovi i drugarice, možda bi vas netko morao upozoriti da živite u XXI stoljeću i odvesti vas kolektivno pred crkvu Sv. Marka. Možda napokon shvatite, iako sumnjam. I pokojni Fidel je shvatio prije vas.

Radi istrage o novčanim transakcijama bivše Vlade osnovano je Državno istražno pronevjerenstvo.

Zvonimir Hodak / Dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR