Connect with us

Analiza

Zvonimir Hodak: I ja sam zlobnik koji misli da je Hrvatska pravno retardirana zemlja

Objavljeno

-

Ispada da je Ivo Sanader do danas jedina osoba u Hrvatskoj osuđena za ratno profiterstvo. A što je s ostalima koji su u pretvorbi omastili brk?

Nakon što je 2010. usvojena odredba o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije unesena u Ustav, a godinu dana poslije donesen i zakon kojim je to oživotvoreno, građani su se nadali da krivci za ta nedjela biti pronađeni i kažnjeni. 

Međutim, iz 26 predmeta u tri i pol godine nastala je samo jedna osuđujuća presuda – ona za bivšeg premijera Ivu Sanadera. Po tome ispada da je Sanader do danas jedini ratni profiter.

Radio se o preuranjenom zakonu i svojevrsnom ekshibicionizmu bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Velik dio pretvorbe dogodio se i prije početka rata. Ako ja znam za barem desetak predmeta iz 1989. godine, onda bi za njih trebao znati i DORH. Ako je samo Sanader osuđen, postavlja se pitanje što je radio DORH sve ove godine”, komentirao je odvjetnik Zvonimir Hodak u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

Pitanje o tome zašto je do sada samo Ivo Sanader osuđen za ratno profiterstvo, smatra Hodak, treba postaviti DORH-u, bivšem i sadašnjem Glavnom državnom odvjetniku te Krunoslavu Olujiću.

Odvjetnik Veljko Miljević, koji uz Hodaka gostovao u emisiji Studio 4 zapitao se zašto od 1989. do 2000 godine, kada na snazi nije bila zastara, nisu gonjeni predmeti zbog pretvorbe i privatizacije.

“Od 2010. opet imamo formalne pretpostavke za gonjenje, ali opet ono nije učinjeno. O razlogu toga trebalo bi priupitati DORH. Ovdje ne smije vrijediti načelo oportuniteta. Netko je zakazao. Hoće li DORH prebaciti lopticu na MUP pa oni natrag DORH-u, to ne znamo”, rekao je Miljević.

Međutim, s Miljevićem se nije složio Hodak koji je napomenuo da MUP mora raditi po zahtjevima DORH-a, a “ako nije tako postupao znači da nije dobio nikakav zahtjev”.

”Zlobnici, među njima sam i ja, smatraju da je Hrvatska pravno retardirana zemlja”, rekao je Hodak.

Miljević je istaknuo kako je Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela nije isključivo Josipovićeva zasluga, već je i HDZ-ov zakon.

“Čini se da se ovaj zakon koristi u predizborne svrhe. Taj zakon je predložio HDZ, a poslije je on bio i Vladin prijedlog, krajem travnja 2011. kada je bila predizborna godina”, zaključio je Miljević i dodao kako se radi o jednoj velikoj tragediji.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari