Pratite nas

Kolumne

Zvonimir Hodak: ‘Ljevica ne napušta svoju povijesnu tradiciju: laž i samo laž, iskrivljivanje i napuhavanje’

Objavljeno

na

HRT je donio odluku da se novinarima Dnevno.hr i Direktno.hr zabrani pojavljivanje u “Crvenoj katedrali duha“ jer su bili zločesti i javno pokazivali da ne obožavaju druga Radmana i Stipu Alfiera i ostalu ljevičarsku falangu.

[ad id=”68099″]

Postoji u Lijepoj našoj rašireni sloj desničarskih balvana koji o kulturi pojma nemaju, ali zato uporno po kulturi nekulturno pljuckaju. Šport dobiva aproksimativno od naše demokratski izabrane vlasti godišnje oko 100 milja, a kultura oko 900 milja. Primosi u svom jalu, jadu i zavisti rokću. Za njih jedan korner u HNL-u vrijedi više nego sve predstave Olija Frljića sa svim njegovim šniclima i grandioznim fijaskom na pozornicama Poljske, Austrije i Njemačke.

Još danas primosi sline o trećem mjestu repke na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Parizu. Mucaju o Draženu Petroviću, Ivaniševiću, olimpijskom zlatu rukometaša, vaterpolista, Sandre Perković, obitelji Kostelić i njezinih 10 olimpijskih medalja. Za ognjištare je srebrena medalja košarkaša na Olimpijadi u Barceloni protiv Dream tima SAD-a veći doseg od filma kojeg je te godine legendarni Rade Šerbedžija snimao u “oslobođenom“ Vukovaru. Koji primitivizam! A kultura? Kultura je zdravi duh u tijelu Miljenka Jergovića, Ante Tomića, slavne grupe Let 3, Andreje Violić-Zlatar, Mile Kekina, Slavenke Drakulić, Branimira Pofuka, Bude Lončara (umjetnika u političkom preživljavanju-od OZNE pa do Pantovčaka) itd. Koliko je kultura ostavila iza sebe isprazni i precijenjeni šport dokaz je kultni Oliver Frljić koji je ovih dana izabran u reperezentaciju Srbije koja će na ovogodišnjem praškom Kvadrijenalu istrčati ponosno sa četiri C na prsima. Frlja je redovitim i napornim treninzima došao do te kulturne razine da Srbi “prosto nisu mogli odolit’“da ga ne prigrle u prvih jedanaest. Oli će nastupiti u srpskom dresu u predstavi inspiriranoj Borgesovom pjesmom “Izdajica“. Ma taj Borges! I on je čuo za onu staru hrvatsku: što veća izdaja, to veća nagrada! Ono što je uspjelo svestranom Frljiću vrijedno je divljenja svih gledatelja Žikine dinastije.

U reperezentaciju Srbije pokušalo se ubaciti puno kvalitetnih orjunaša, jugonostalgičara, lažnih i pravih antifašista, ali je to uspjelo samo rijetkima. Frljić, Rade, Mira Furlan, Boris Dežulović, Igor Mandić i još poneki. A Dražen Petrović, Kostelići, Sandra Perković nisu ni blizu srpske repke. Ali bi zato arogantno i nekritički tražili od države još više love nego do sada. Sad dobivaju nešto više od 1 posto proračuna. To je previše! Neka se potrude k’o Oliver Frljić. Možda bi u Borgesovoj pjesmi imala mjesta hrvatska glumica Nina Violić.

Čitam ovih dana dramatičnu vijest: “Zašto se glumici Nini Violić povraća od fašističke države Hrvatske?“ Nini se u RH neprekidno povraća. Naivni pomisliše da Nini treba gastroenterolog. Nina živi s beogradskim glumcem, mlađim od sebe samo 19 godina. Umjesto da uživaju u atraktivnim različitostima, Nini se povraća od hrvatskog fašizma. Ni njoj ni Frljiću ne povraća se od Šešeljevog paljenja hrvatskih zastava, ni od rehabilitacije đenerala Draže, ni od Dražinog obožavatelja Tome grobara koji je uvjeren da su Vukovar, Dubrovnik, Zadar, Virovitica, Karlobag, Karlovac i Knin srpski gradovi. Njima jedino smeta taj neizlječivi hrvatski fašizam. Kad Nina već ne može upasti u srpsku repku, možda bi adekvatan lijek mogla naći u riječkim Ljetnim igrama gdje će Frljić i kompa Blažević praizvesti “Trilogiju o hrvatskom fašizmu“. Nina bi mogla upasti u treću predstavu “Hrvatsko glumište“ i odigrati ulogu notorne fašistkinje Saše Broz. Dobro odigrana uloga mogla bi je lansirati u orbitu. U “Izdajice“ Borgesove. Jednom kad se, nakon sjajne karijere, vrati u Hrvatsku, čeka je uloga o Ruži Tomašić koja je svojom fašizacijom uzrokovala mučna povraćanja legendarne i balkanski poznate Nine.

Ne tako davno, troje Beograđana uhićeno je na Jelačić placu dok su se kraj Bana slikali s portretom, onda zločinca, a danas antifašiste Draže Mihajlovića, čime su razdražili prolaznike. Kako stvari stoje, normalizacija odnosa s komšijama neće biti tako jednostavna jer nam, uz proces razdruživanja i razduživanja, predstoji i proces RAZDRAŽIVANJA. Što ćemo, Vuk bradu mijenja, ali ćud nikada!

Progresivni kenijski odvjetnik Felix Kiprono poslao je ponudu američkom predsjedniku Obami koju ovaj “nije mogao odbiti“. Naime, maštoviti odvjetnik ponudio je Baracku Obami 70 ovaca, 50 krava i 30 koza za ruku njegove kćeri Malije. Sky News prenosi da kenijski fiškal nestrpljivo čeka mjesec srpanj kada Obama dolazi u posjet Keniji i toplo se nada da će Obama povesti sa sobom i sretnicu Maliju. Pošto je svijet već davno postao globalno selo, možda će Feliks, čuvši za hrvatska iskustva, zamoliti Obamu da izmijene brojeve mobitela i da mu Obama za 70 ovaca, 50 krava i 30 koza zaposli kćer u tajnim službama. Koza nostra… Nadam se da ovu, u biti bizarnu vijest, nije pročitao još jedan guru intelektualne ljevice koji nam je ovih dana, u razgovoru s notornom Renatom Rašović, očitao lekciju iz tzv. neposredne demokracije. Ugledni ljevičar zove se Rob Riemen. Renata misli da je on jedan od vodećih intelektualaca. S priličnim zanimanjem pratim isprazne lekcije svakog “vodećeg intelektualca“ koji nam za 70 ovaca, 50 krava i 30 koza spremno otvara horizonte međuljudske solidarnosti. Prilično sam se “izguglao“ tražeći gdje je i kad naš Rob nešto napisao o nizozemskom pedofilskom mjesečniku Paidika i Pan. Je li je kao “vodeći europski intelektualac“ komentirao osnivanje nizozemske Pedofilske stranke koju su Nizozemci na jedvite jade zabranili. Naš Rob je zaista rob! Ljevičarski rob, pa nam servira zanimljivo razmišljanje: “On je duboko zabrinuti europski građanin, uznemiren zbog rastuće ksenofobije, pomankanja tolerancije i uspona ekstremne desnice koju se ne ustručava nazvati fašizmom.“ Njega ne uznemiravaju pedofilski časopisi i pedofilska stranka u njegovoj zemlji. Uznemiren je pomanjkanjem tolerancije, ali ne tolerira ekstremnu desnicu pa vjerojatno smatra da desnicu treba staviti izvan zakona.

Dobro je što je došao u RH da malo podigne moral našoj ljevici prije odlaska na četverogodišnji odmor. Možda “podigne“ moral i onim progresivnim Hrvatima koji su bili pretplaćeni na Paidiku i Pan. Naravno da Robi, onako ljevičarski mudar, a djevičanski čiste Paidiku duše, nije propustio priliku očešat se o Ružu Tomašić pa makar se radilo i o ženskinji. Premudri filozof kaže: “Da govori k’o Ruža Tomašić, američki političar morao bi okončati karijeru.“ Naravno, Robi nema pojma što je Ruža uopće rekla. Radi se o klasičnoj ljevičarskoj podvali Večernjakove Jelene Lovrić i Renate Rašović. Pita Renata Nizozemskog ljevičara: “Hrvatska političarka desnog spektra Ruža Tomašić nedavno je izjavila da bi Hrvatsku trebalo očistiti od Srba. Trebamo li se bojati takvih poruka ili ih tretirati kao jeftini populizam?“ Rašovićka je očito na “vi” s istinom. Već i oni koje politika ne zanima znaju da je neki srpski ministar mudro upozorio Hrvate da što se tiče ratnih zločina najprije pometu svoje dvorište. Pazite nakon Vukovara, Ovčare, Škabrnje, Sertić poljane, Saborskog, Borovog sela, Dubrovnika i ostalih gradova, Ministar – kao da je došao iz Nizozemske – poručuje ustašoidnim zločincima: Kuš!!! Počistite svoje dvorište! Tko mu je odgovorio? Nenad Stazić, Peđa Grbin, Vesna Pusić? Jedino je Ruža Tomašić rekla: ako mi budemo čistili svoje dvorište, mnogi Srbi će morati natrag u Srbiju. Ili tako nekako! Čak i zadnjem debilu je jasno da nije mislila na oko 10 000 Srba koji su se za vrijeme Domovinskoga rata borili na hrvatskoj strani i koji su danas potpuno marginalizirani. U prvom planu su oni koji su izvršili oko 3000 silovanja i od kojih su samo dvojica do sada procesuirani. To su ti na koje je mislila Ruža Tomašić. Vjerujem da je mislila i na razne milicionere SAO Krajine koji su se uvukli u hrvatsku policiju i danas patroliraju Vukovarom. Ako neki srpski ministar, ljubimac Branimira Pofuka, Renate Rašović i Jelene Lovrić, počne s prodajom mutne boze onda je i red da mu netko jasno i glasno odgovori. Ali hrvatska peta kolona odmah skače na noge lagane i rokće: “to je govor mržnje!” Naravno, svi mi znamo da je srpski Ministar samo dobio od Ruže dostojan odgovor. Ali, ljevica ne napušta svoju povijesnu tradiciju: laž i samo laž, iskrivljivanje i napuhavanje! Možda je najbolje sjetiti se samo citata Dobrice Ćosića, izvanrednog književnika i nadasve iskrenog srpskog intelektualca. Rašovićka i njene sitne podvale me podsjećaju na 30 koza, 70 ovaca i 50 krava. Po izboru.

Eshumiranog Jovicu prepoznala rodbina po susjedovom zlatnom satu.

Kolinda je imenovala bivšeg premijera Nikicu Valentića savjetnikom za gospodarstvo. S obzirom na ne baš dobru bilancu u svom poslovnom carstvu, o čemu je Nikica i javno prozborio, očekuje se da predsjednica imenuje Željka Keruma savjetnikom za turizam jer je Željko navodno “popušio“ hotel Marijan. Znači, pravi je!

U cilju još jače podrške RH Srbiji za što hitniji ulazak u EU, srpski Predsjednik poručuje Svetoj stolici: “Nemojte Stepinca proglasiti svetim“. Stepinac i Oluja sve više postaju paradigma svih srpskih neuspjeha u Hrvatskoj. Stepinac je ratni zločinac. Oluja je zločinačka i genocidna akcija s ciljem protjerivanja srpskog življa u Hrvatskoj. Vukovar i Dubrovnik su srpski gradovi. Bolje da ne nabrajam dalje. Međutim, hrvatski, kmetsko-poltronski političari prave se mutavi. I SDP i HDZ. “Ne bi se šteli zameriti” reli bi Zagorci. Ako netko i otvori usta, kao Ruža Tomašić, odmah skaču na zadnje noge svi jugonostalgičari dokazujući da je svaki govor odmah i govor mržnje ako se oni s njim ne slažu. Tako se vrtimo u krug od 2000. godine do danas. Oni nama pljuju po Oluji, Bljesku, Stepincu, Gotovini, svojataju Vukovar i Dubrovnik, pale zastave itd., a mi se javno zalažemo da što prije uđu u EU bez obzira ispunjavaju li kriterije koje smo mi morali ispunjavati. Tu se više ne radi o hrvatskim guskama. Tu se radi o hrvatskim ovcama.

U stara vremena ovce su služile kao novac. Danas ovce služe kao jamci za kredit.

HRT donio odluku da se novinarima Dnevno.hr i Direktno.hr zabrani pojavljivanje u “Crvenoj katedrali duha“ jer su bili zločesti i javno pokazivali da ne obožavaju druga Radmana i Stipu Alfiera i ostalu ljevičarsku falangu. Pošto ja surađujem s portalom dnevno.hr, moram priznati da me je ta zabrana ipak pogodila. Nisam mogao zaspati punih 50 sekundi. Nadam se da nam crveni neće zabraniti plaćanje pretplate za njihov drugoligaški program.

Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski“ obnovila je svoj fundus instrumenata. Sedam starih stradivarijevih violina zamijenjeno je sa sedam novih stradivarijevih violina.

Autor: Zvonimir Hodak

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

HITREC: Ako Vučić i ne dođe, doći će Irinej

Objavljeno

na

Objavio

Vlažno, mokro, sklisko, magla, niski oblaci, niski udarci, mučno, osim toga moje računalo iz vremena pada berlinskoga zida malo se preračunalo pa krepalo iza plota. Zato sada na brzinu improviziram, uklapajući se tako u hrvatsku tradiciju improvizacije, koja nam ide bolje od svake sustavnosti, pa nam sustav zato tako i izgleda.

Neveselo doba godine i inače, od Svih svetih iliti Sisveta nadalje sjećanja na hrvatske tragedije, ali ne samo naša sjećanja nego i srbijanska koja podižu ploču generalu razaratelju Vukovara, a kada mi šaljemo u Beograd lake note onda odgovaraju da je sve bilo legalno, osim toga u Hrvatskoj neke ulice imaju nazive po Mili Budaku.

Tako se farsa ponavlja, uvijek je isto: čim se nađu pod paljbom za devedesete, Srbijanci potegnu četrdesete, nastojeći zabašuriti neospornu činjenicu da su bili poslušni vazali nacističke Njemačke i revni progonitelji Židova. Na ruku im idu krivotvorine koje su nam prodavali za vrijeme komunizma, a radosno opažaju da se u Hrvatskoj i nadalje kupuju jer su strukture uglavnom orjunaški nastrojene pa čuvaju tekovine revolucije.

Glede devedesetih, vide da je u Hrvatskoj došlo do radikalnog prevrata, te se sve više piše u tiskovinama o obrani Vukovara u izvedbi ako ne baš ustaša a onda – hrvatske desnice, a „znamo kakva je“. Ako želite ilustraciju, dajem vam ju: u dnevnim novinama od 6. studenoga, pogodite u kojim novinama, na str. 7 pišu neki likovi o vozaču predsjedničkog kandidata (onoga koji prekida kampanju za Martinje), te se o tom vozaču kaže da je „jedan od junaka desnice zbog činjenice da je bio suborac Blage Zadre.“ Znači, vukovarski branitelji su za desnicu junaci, a što su za srednjicu, ljevicu i stražnjicu? I što su toj klateži hrvatski branitelji uopće? Razaratelji njezinih snova.

Pa kada sam u zadnjoj kolumni pisao da zaplotnjaci usidreni u institucijama koje kontroliraju medije ponekad bivaju konsternirani što ih neoprezni kolumnisti otkrivaju do gola, eto vam dobar primjer koji sam naveo, a ima ih još. U jednim drugim novinama ili istim, a sve su iste, kvazinovinar se doslovce izruguje mladićima koji su pošli u obranu domovine, umjesto da se bave stvarima primjerenim njihovoj dobi, ljubavnim i ostalima.

Takvi i slični komentari objavljuju se obično na drugoj stranici dnevnoga lista, baš kao i u olovnim vremenima kada je stupac na str. 2 bio rezerviran za poruke Centralnog komiteta, posredstvom malo pismenijeg partijskog pisca. Još jedna ilustracija: u dnevnom listu osvrće se partijski pisac na ploču Bratiću, nije mu drago navodno, ali odmah nastavlja u Vučićevu stilu i (u stvari) kaže da četnik u nečemu ima pravo, da je u Hrvatskoj nekakva puzajuća ustašizacija.

Ništa se u Hrvatskoj nije promijenilo, osim njezina naziva. Nije više SRH nego samo RH, orjuna i slične misaone skupine čvrsto su se održale u sedlu, devedesete nastoje zaboraviti kao tužno razdoblje kada nisu mogli posve slobodno raditi protiv Hrvatske, razdoblje koje će se pamtiti, vele oni, po korupciji s Tuđmanom na čelu. Ostalo što je učinio nije važno, ako je još nešto uradio, bolje je o tome ne govoriti, bolje po njega.

Usporedno s orjunom u Hrvatskoj, vide se dostojni napori iz Srbije koja ne bi toliko u Europu koliko bi opet u Hrvatsku. Doduše, Vučić se ukrcao u europske pučane, pa silno želi u Zagreb da razgleda teren, možda kaže koju u Hrvatskom saboru ili barem Areni, s tim da bi sljedeći put rado došao s tenkovima, ruskim i inim.

Četnik čeka priliku da napokon izvrši što je obećao 1995. u Glini. Ako dođe u Zagreb kao što se govori da hoće, a neki da ne će, bit će predstavljen kao dio velike pučke obitelji, doduše kao mlada pučanka koja sjedi na dva stolca.

Ako Vučić i ne dođe, doći će Irinej, kojemu bi trebalo zabraniti da prijeđe nametnutu granicu kod Bajakova, ali tko će mu zabraniti? A zašto dolazi u Hrvatsku? Navodno zato da svečano otvori centar u rodnom selu pokojnog patrijarha Pavla, kamo će onda hrliti hodočasnici. Mjesto se nalazi u Slavoniji, znači ne u Hrvatskoj, po Irineju, koji poštuje granicu Virovitica-Karlobag pa Dalmaciju i Slavoniju amputira gdje stigne. Tako će SPC usred Hrvatske (ipak) odavati počast patrijarhu Pavlu, koji je 1991. munjevito zaposjedao teritorij već okupiran.

Novinari u Hrvatskoj ne pamte tako dugo, pa su stvar prikazali neutralno. Ja pamtim, ali kako se meni ne vjeruje, ispisujem citat iz knjige „Ranjena Hrvatska“, a iz pera biskupa Antuna Škvorčevića koji govori o (jednom, a bilo ih je više) susretu predstavnika Katoličke crkve i SPC-a: „Ovom susretu prethodili su neki mučni događaji koji su vodstvo Srpske pravoslavne crkve stavili u nezgodno svjetlo.

Naime, ta je Crkva osnovala novu eparhiju, osječko-poljsko-baranjsku, sa sjedištem u Dalju, i to neposredno nakon srpskog osvajanja tog prostora i pokolja nesrpskih nedužnih civila u Dalju, a na čelo joj stavila episkopa Lukijana koji je već ranije nakon pokolja u Borovu Selu ondje blagoslivljao naoružane osobe a u Dalju izjavljivao o oslobođenju i pripajanju toga mjesta Srbiji.“ Moram li dalje? Mislim da ne. Sve ste razumjeli. Ali je neugodna činjenica da bi zabrana dolaska sadašnjeg patrijarha u spomen na ondašnjeg patrijarha pod čijim je vodstvom SPC širila svoj teritorij zajedno s jugovojskom i četnicima, izazvao prosvjed pape Franje i novu pljusku hrvatskom narodu. Jer, rimski i srpski patrijarh vole se kak golupčeka dva.

Dobro, napuštam tu temu, za danas. U Hrvatsku, uostalom dolaze svakakvi tipovi, recimo ovih dana hrvatski iseljenici koji mračno pitaju srami li ih se Hrvatska, a strukture im, zatečene, govore da nije točno, da su ponosne na njih. I uopće, čak i na mlade iseljenike koji ponosno odlaze u Irsku, Njemačku i druge zemlje. Sve pršti od ponosa. A gdje je istina? Glede starih iseljenika, odnosno njihovih potomaka, sve je vrlo jednostavno: duboka država koja je isplivala na površinu ne želi da joj se tamo neki Hrvati iz daljina miješaju u posao, ni politički ni gospodarski, o ideološkoj dimenziji da ne govorimo, jer su svi iseljenici za orjunu ustaše, potomci možda u soft formi, i nemaju što tražiti u demokratskoj Hrvatskoj, štoviše ugrožavati oligarhiju mučno stvaranu u nezgodnim okolnostima od druge polovice devedesetih. Osim toga ne plaćaju porez u Hrvatskoj, a htjeli bi glasovati, znači utjecati na izbore njima sklonih, to jest ustaša u samoj Hrvatskoj.

Neka iseljenici ostanu u svojim novim, sada već starim, domovinama, i tamo larmaju. Oni su ondje, gdje god bili, manjina, a tako je lijepo kada su Hrvati manjina kao što su bili u nezaboravnoj Jugoslaviji. Ima pravde. Doduše, mogli bi u manjem opsegu utjecati na izbore za recimo neki kongres, pa ih ne treba previše srditi.

U svezi s tim (opet se vraćam na temu a obećao sam da ne ću) jako ih je rasrdilo, a i mene, kada su čuli da veleposlanik velesile daje šakom i kapom šake dolara za plemeniti centar u Srbu (eto još jedan, da ne bude samo Slavonija) budući da mu u Hrvatskoj nitko nije rastumačio kako financira uspomenu na pokolj Hrvata, to jest zamotali ga pupovčani čim je sišao iz zrakoplova. Srditi mu pišu pisma, spominju Boričevac, obitelj Ivezić, Gračac, Bunić, Rudopolje, Korenicu, Drvar, Bosansko Grahovo, ali molim vas, pa kako bi strani diplomat mogao pohvatati sve te podatke. Na srdita pisma ne odgovara, ni na ona na engleskom, ni na ona na hrvatskom.

Jesam li već podsjetio na zgodnu činjenicu, mislim da nisam: naime, prije nekoliko godina a možda i više, u godišnjem izvješću Sigurnosno obavještajne službe (SOA) stajalo je crno na bijelo da se opažaju pojačane velikosrpske aktivnosti. Vjerojatno je nastala konsternacija, u sljedećim godinama taj je „podatak“ nestao u izvješćima, valjda usporedo s novouspostavljenom koalicijom.

Istodobno, vode se bitke na nekoliko fronta o državnim blagdanima i spomen-danima. Odbor koji je donio odluku da se antifašistički dan pretvori u spomen-dan, dobio je po gubici. Vlast je poslušala oporbu, a bilo joj je lako jer je i inače sve više oporba samoj sebi. Oporba je galamila da je odluka kukavička, domobranska, što je uvrjedljivo za domobrane i njihove potomke, a ima ih puno više od onih drugih. Rečeni odbor suočio se ne s prošlošću nego sa sadašnjošću.

To me je podsjetilo da bi među državne spomen-dane trebalo uvrstiti i jedan koji je spomen na domobrane. Ne će proći, ali neka bude zabilježeno. I obrazloženje: u Hrvatskoj je u vrijeme Drugoga rata bio i „lokalni“ građanski rat. Jedna je strana pobijedila, a znamo i kako, drugu je zatrla, ali je prošlo dovoljno vremena da imamo povijesnu distancu prema vremenu kada je Hrvat išao na Hrvata, pa da se i Hrvata na domobranskoj strani sjećamo na isti način kao i onih drugih. Bio bi to doista civilizacijski iskorak i znak da smo barem malo izašli iz nametnutih hipoteka i jednoumnog tumačenja povijesti.

Kolektivna odgovornost

U svemu, u svakom području života, odgovornost ne može biti kolektivna, treba imati ime i prezime. Da je kolektiv, međutim, zamijenio pojedince (jedinke) pokazuje državni sustav stimuliranja književnih djela (plus prevoditelji). Za one koji ne znaju kako se to radi, objašnjavam: umjesto povjerenstva u kojemu sjede više ili manje dobri poznavatelji književnosti s imenom i prezimenom, o stimulacijama odlučuje cijela kobasica društava, udruga, fakulteta, njih najmanje osamnaest koliko sam uspio pokupiti.

Bilo bi lijepo saznati kako to oni uopće rade, okupljaju li se u Areni i nekom sličnom većem zdanju, imaju li neki kongres s večerom i tulumom ili ubacuju svoje opaske u kutije. Sudjeluju li baš svi iz tih društava, udruga i fakulteta ili delegiraju po dvadesetak umova svaki? Na kraju se proglase dobitnici, a ne zna se tko ih je, kako i zašto izabrao. I jesu li i koliko njih kolektivno ili pojedinačno pročitali odabranu knjigu, naravno da nisu.

Pogledaju, ako uopće i to, korice, naslov i posebno ime autora. I prezime. Ako im se prezime ne sviđa prezime, odmah otpada. U prvom krugu. Imali smo poslije četrdeset pete kolektivizaciju sela, pa je ideja propala i u staljinističkoj Jugoslaviji. Sada imamo kolektivizaciju odlučivanja o dobrim i lošim knjigama. Idemo naprijed.

Lutrija

Ne mogu ne spomenuti, jer mi već dugo ide na živce, naime Lutriju i njezino reklamiranje na televiziji. Jako me zanima „profil kadra“ koji izmišlja priglupe reklame „Volite kuglice“ recimo s nekim ubogim statistom koji stražnjicom odbacuje kuglu a ne kuglicu. Kako vizualno, tako i tekstualno: u reklamu se ubacuju izvanzemaljci, ali ih se naziva – vanzemaljcima. No, kad je novac od reklama u pitanju, televizije ne paze na jezik ni na ostale dijelove. A Lutrija ima novaca. Samo nema ukusa i ne zna hrvatski.

Hrvoje Hitrec/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

HODAK: Kako je krenulo, još će i Šljivančanin dobiti spomen-ploču, a silovatelji svoju kolonu

Objavljeno

na

Objavio

Život u dvije paralelne Hrvatske teče dalje, mirno i idilično. “K’o Sava uzvodno” kako je to ljupko prorekao nezaboravni bravar.

Mentalna “6. lička”, ugrađena u mozgove naše lijeve medijske falange, “prekomjerno” nas granatira svojom ideološkom isključivošću iz sata u sat, iz dana u dan. Uporna je i nadmoćna kako joj to i priliči kao superiornom pobjedniku hrvatske tranzicije.

No naši se Hrvateki ipak mogu utješiti spoznajom kako je riješena četrdesetpetogodišnja dilema (ili kako bi rekli moji Ličani – “delima”) – socijalizam ili kapitalizam? U Lijepoj našoj propao je socijalizam, a propada i kapitalizam. Tko to može platiti? “Oba su pala”. Parafrazirat ću mog prijatelja Bindera: “Teško nam ide u životu, ali se lako zajebemo”.

Umjesto da noviju hrvatsku povijest predaju Lozo, Vukić, Ljeljak, Jurčević, Pilić, Nazor i slični, mlade generacije indoktriniraju Kasapovićka, Goldstein, Klasić, Jakovina, Markovina…

Službena srpska politika s jedne strane te mentalni komunistički recidivisti u Hrvatskoj s druge strane, žalosni i ogorčeni zbog propasti njihove Juge lažiraju povijest gdje god im se pruži prilika. A prilika ima koliko ti srce želi.

Dok se mučim s ovim depresivnim štivom pada mi na pamet da je danas godišnjica pada “Antifašističkog obrambenog zida” kako su komunjare tepale Berlinskom zidu. I dok se pred trideset godina čitav svijet iznenađen i sretan veselio nestanku tog perverznog komunističkog čuda, danas hrvatska politička elita “prosto ne može da veruje” kako se itko usuđuje javno predložiti da se “Dan antifašističke borbe” pretvori iz praznika u spomen dan.

Riječ je, naime, o danu koji se još slavi samo u državama bivše Juge i bivšeg SSSR-a. Cijela Europa slavi “Dan pobjede” mada ostaje otvoreno pitanje kakvu smo mi Hrvati pobjedu dočekali 8. svibnja 1945. Međutim, Odbor za ratne veterane je hitno povukao svoj prijedlog kojim je predložio ukidanje praznika “Dan antifašističke borbe” i uvođenje spomen dana. Odbor je snažno demokratski i hrabro, čim se s tim prijedlogom nije složio premijer Plenković, povukao svoju inicijativu i postao “Odbor za ratne baletane”.

Hrvatska mora jačati vlastitu oružanu silu

U isto vrijeme novinar Večernjeg Davor Ivanković “nediplomatski” je usporedio vojni potencijal RH i Srbije te hrvatskoj političkoj eliti uputio ozbiljno pitanje: “Tko će SAD-u ukazati da za nas nije ‘ravnoteža’ kad smo vojno slabiji od Srbije?”. Naime, nedavno je američka vladina agencija DSCA predložila Kongresu da Hrvatskoj odobri nabavu transportnih helikoptera UH-60 Black Hawk uz obrazloženje da ta prodaja neće narušiti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji. “Regija” u prijevodu znači ravnotežu sa Srbijom.

Ivanković sasvim logično zaključuje: “Sad je jasno zašto Hrvatska već godinama ne može nabaviti jače vojne sustave, a bez problema dobiva kamione, izviđačke helikoptere Kiowa Warriose, rakete kratkog dometa itd. Tko je zaustavio prodaju izraelskih F-16 Baraka Hrvatskoj? SAD… S druge strane “miroljubiva“ Srbija kupuje dalekometne raketne projektile, dobila je od Bjelorusa jednu i pol operativnu eskadrilu MIG-ova 29, najmoderniji protuavionski sustav Pancir S1…” itd.

Netko će reći: “Pa mi smo pod kišobranom NATO-a”. Jesmo, ali francuski predsjednik Macron ovih dana baš upozorava: “NATO  je mrtav i ne štiti više suverenitet Europe”. Sad se već postavlja pitanje: Vrijedi li još uopće u stvarnosti čl. 5. NATO-a o kolektivnoj obrani? Usput, taj čl. 5. nije Francuskoj ni potreban jer je naoružana “do zuba”.

Izgleda da to Plenkovića i njegovu kamarilu u Vladi i HDZ-u uopće ne zanima, ali zanima i zabrinjava Tomislava Karamarka koji je ovih dana javno najavio svoj povratak u aktivnu politiku te je na fejsu podsjetio na jednu pastoralnu poruku najpoznatijeg ideologa srpskog nacionalizma Vase Čubrilovića izgovorenu još davne 1939. u Banja Luci: “Srpska nacionalna manjina u hrvatskim zemljama mora uvijek predano raditi na sprečavanju nastanka bilo kakve hrvatske države, a ako se to, uslijed povijesnih okolnosti i dogodi pa Hrvatska dobije državu, dužnost joj je aktivno raditi na dekonsolidaciji  takve države”.

Na tom valjda tragu i Igor Mandić još uvijek vjeruje kako smo Srbi i mi braća. Kako se takve ideje našeg Vase ostvaruju mogli smo vidjeti 27. srpnja 1941. u epskoj klaonici zvanoj Srb. Stoga bi hrvatska vlast trebala pokazati puno više brige za snaženje hrvatske oružane sile kako bismo mogli u vojnoj ravnoteži barem parirati Srbiji. Smatram to krajnje ozbiljnim zadatkom jer poruka Vase Čubrilovića iz 1939., uz ovakav NATO savez, postaje sve opasnija.

Dobro, moramo uvažiti da se hrvatska vlast bavi i “drugim ozbiljnijim problemima” kao što su proglašenje bivšeg ministra milicije Pavla Gažija počasnim građaninom slobodarske Koprivnice, pa proglašenjem “crvenim svecem” i državnikom legendarnog Mike Špiljka, slikanjem s Jelenom Veljačom, strahom i kažnjavanjem neistomišljenika u vlastitoj stranci itd. Malo smo iznenađeni i uvrijeđeni spomen pločom generalu JNA Mladenu Bratiću, komandantu Novosadskog korpusa koji je 2. studenog 1991. u napadu na Vukovar poginuo (a zbog kojeg Igor Mandić i danas vjeruje da smo braća).

Zahvaljujući tom “heroju” poginulo je 2717 Vukovaraca, ali za njih su danas rezervirane neke druge ploče – one ćirilične. Iako nas ne treba biti previše briga što rade naše komšije kod sebe doma, ipak je zanimljivo spomenuti kako Draža Mihailović nije dobio spomen ploču u Kragujevcu, ali je zato dobio ulicu.

Povodom spomen ploče Mladenu Bratiću dobru je usporedbu povukao premijer Vučić kad je izjavio: “Oni” se kao nešto bune, a Mile Budak ima ulicu u Lepoj njihovoj”. U pravu je kao i inače. Obzirom na to koliko je književnik Budak klao, palio, rušio i ubijao po “vasceloj Srbiji” nije po Vučiću zaslužio ni nadgrobnu ploču. Na našu žalost i nema je. Ali to je druga priča. Priča o poltronskom i sluganskom mentalitetu jednog naroda koji u nacionalnom zanosu nadmaši sam sebe, pobijedi vojno nadmoćnog neprijatelja, stvori nakon 700 godina državu i onda se ritne k’o ćudljiva krava i prolije sve što je izmuzla u četiri godine pobjedonosnog rata.

Usred štrajka prosvjetara navodno se dogodila grozna afera u visokom školstvu: studentica je htjela raskrinkati korupciju na stomatološkom fakultetu, ali joj profesori nisu dali da otvori usta.

Postoje dvije Hrvatske, svjetonazorski i socijalno

Hajmo mi sad malo u kulturu. Sjećate li se vi malo stariji iz komunizma onih parola “kultura narodu”,  “tehnika narodu” pa “svi na dobrovoljne radne akcije” na koje su svi morali ići, valjda opet da bi dali nešto narodu. Kazalište Gavella je hrvatski kulturni brend. Sprema se slavljenička predstava  Krleženih  “Gospoda Glembajevi”.

Zlatko Vitez je, za pedeset godina svog glumljenja, trebao igrati Ignjata Glembaja. Iz nekih razloga Vitez je navodno istegao “masonsku” ložu pa nije mogao istrčati na teren. Miro Međimorac, kao head coach morao je naći rezervnog igrača iliti novog Ignjata. I što mislite gdje? Na lijevom krilu. U žestokoj konkurenciji glumačkih velikana coach se odlučio za mladog i perspektivnog Darka Stazića, brata blizanca legendarnog Nenada Stazića.

Nenad je zastupnik SDP-a u Saboru i ušao je u sve enciklopedije kulturno-političkog života u Lijepoj našoj. Voli Breone, pansion po sedam kuna dnevno, Radu i familiju. Realan i izbalansiran, “doživotni” je borac u Saboru za bolju prošlost. Ušao u “istoriju” izjavom da su “naši ‘falili’ ’45. jer su ‘šlampavo’ odradili posao”. Kao slabo je bilo očišćeno sve što je trebalo nestati s lica zemlje ili tako nekako. Zapravo, malo zamjera bravaru da je zbrisao s lica zemlje samo  568.000 ljudi, a mogao je to odraditi i malo življe i pedantnije…

Brat, “pljunuti” blizanac, Darko bio je višestruko talentiran. Hoćeš glumac, hoćeš direktor. Ali jednog ga je dana smijenilo te je ostao samo glumac. Sad ga je nekim čudom Međimorac uzeo ulogu Ignjata Glembaja. Ako slučajno njemu rikne neka loža brat Nenad, isti Darko, čeka k’o zapeta puška da i on upadne u predstavu. Ionako godinama u Saboru glumi liberalnog demokratu kojem je 568.000 pobijenih ljudi malo. Šlampavo.

Šuška se također da ako zadnja loža zakaže nedajbože Nataši Janjić onda će taktičku prednost pred Anjom Šovagović za ulogu barunice Castelli dobiti opet svestrani Nenad Stazić. Sad mi se čini da će nakon ovakvog izbora glumaca Miro Međimorec sigurno potpisati novi unosni petogodišnji ugovor s Gavellom. Dva brata u prvih 11.  Evo nama Naci-Ignjata Glembaya, Barunice  Castelli, dr. Phil.Leona, sestre Angelike i ostalih u Ligi prvaka.. Kako je napisao Krleža “ni med cvetjem ni pravice…”.

Glumica i režiserka u Gavelli Titova unuka Saša Broz izjavila je da joj ime Saša nije ni malo pomoglo u karijeri.

Gojko Drljača  u Jutarnjem šalje upozorenje koje bi naše političke elite trebale shvatiti krajnje ozbiljno: “Hrvatski bi političari pozorno trebali pratiti prosvjede u Čileu”. Čile je ekonomski i vojno najjača zemlja Latinske Amerike. S druge strane stvoren je veliki broj umirovljenika koji žive gotovo bez ičega. Nejednakost je zamaglila sve dobro što je Čile postigao u tzv. makroekonomiji.

Sad su kao rezultat te nejednakosti tenkovi na ulicama Santiago de Chilea. Sve je planulo jer je javni prijevoz poskupio oko 50 lipa! Naše elite se u pravilu brane statistikom. Ona podsjeća na sarmu. Jedni jedu meso, a drugi samo zelje. Statistički jedni i drugi jedu sarmu.

Postoje dvije Hrvatske. Ne samo svjetonazorski nego i socijalno. I kad oni koji nemaju shvate koliko oni drugi imaju to će biti kraj lažnog mira. Ustaše i partizani postat će drugorazredne teme. Ako se mogu doslovno milijarde izdvajati za parazitske i razne nevladine udruge onda se tu treba tražiti rješenje i za učitelje, profesore, medicinske sestre i liječnike. Tko to prvi shvati taj će iz male bare pune korokodila izaći kao pobjednik. Oni drugi suočit će se s gladnim krokodilima.

I da parafraziram scenarista Enia Flaiania: Politička situacija u Hrvatskoj je teška, ali nije ozbiljna.

Pad Vukovara ne može biti državni praznik

Potpisujem ono što je rekao akademik Davorin Rudolf: “Pad Vukovara ne može biti državni praznik”. Taj dan može biti dan sjećanja, spomendan, a ne praznik. Može se slaviti samo junačka obrana grada, a ne njegov pad. Kome to nije jasno i logično? Iz istih razloga sam uvijek bio protiv obnove legendarnog Vodotornja. Ono što su agresori napravili od njega mora ostati kao vječni spomenik na braću Igora Mandića, jugozombije, orjunaše, senilne partizane koji još danas vjeruju da je 18. studenoga Vukovar oslobodio Veselin Šljivančanin. I njemu će uskoro biti otkrivena neka ploča. Barem šperploča.

Ako je nešto državni praznik onda se tu nešto slavi. Za razliku od naših lijevih i ultralijevih režisera, Ameri su snimili oko dvadeset filmova o bitci za Alamo koja je trajala od 23. veljače do 6. ožujka 1836. godine.  Meksički general Santa Ana je sa 1500 vojnika osvojio grad i pobio svih 200 branitelja. Ostalo je živo desetak žena i djece. Simetrija s Vukovarom je očita, osim što se u Vukovaru nisu štedjeli ni žene ni djeca. I danas na lokaciji San Antonio živi većinsko meksičko stanovništvo. Bez ploča na španjolskom jeziku… Alamo je samo grad sjećanja na hrabre branitelje. A Vukovar?

Dvije kolone, lijeva i desna, još bi i abolirani silovatelji mogli formirati svoju kolonu. Umjesto da gradu u kojem se formirala čvrsta svijest o vlastitoj državi pomognemo da, ponosan na svoju žrtvu, žali za svim poginulim i nestalima, mi bi taj tragični dan pretvorili u blagdan. Usput, mala poduka: blagdani su vjerska, a praznici državna slavlja. Slaviti Ovčaru, Velepromet, Bolnicu…? To se ne slavi. Njih se samo s tugom i suzama u očima možemo sjećati i biti ponosni na njih…

Za vrijeme Domovinskog rata Rade Šerbedžija povukao se na rezervni položaj u Vukovar gdje je snimao film. Danas se čudi što ga primamo s rezervom.

Moj splitski “dopisnik” Tonči Jelavić poslao mi je zanimljivo razmišljanje pape Urbana II. koji je umro 1099. :”Raznolikost je dovela do nemira, milijuna smrtnih slučajeva, silovanja, napada i sveukupni kaos u nekad mirnim društvima. Uništeni su gradovi, naselja, zajednice i nacije. U ovom trenutku, svatko tko proglašava  raznolikost “snagom” je ili zlo ili opasan isprani mozak.”. Amen. Pitanje je da li papa Urban II i papa Franjo pripadaju različitim katoličkim crkvama?

Zvonimir Hodak / direktno.hr

 

HODAK: Pobjednička Tuđmanova Hrvatska oboljela je od Stockholmskog sindroma

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari