Zvonimir Hodak: Nismo ni namjeravali dobiti, Josipović i Pusić žele pomirbu s komšijama

4

Presuda je truli kompromis i to daleko više na štetu Hrvatske. Srbija nije ni imala šanse da dobije tužbu za nebuloze koje je iznijela. Hrvatska je ta koja je stradala, daleko je više izgubila s obzirom na reparacije i ratnu štetu

Za reakciju na odbacivanje hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid i protutužbu srpske strane, upitali smo pravnika Zvonimira Hodaka. Odvjetnik tvrdi da je riječ o šlampavo odrađenom poslu, a izostala je i stvarna namjera naše strane za dobivanjem tužbe.

Zvonimir Hodak za direktno.hr izrazio je mišljenje da je presuda truli kompromis. “I to daleko više na štetu Hrvatske. Srbija nije ni imala šanse da dobije tužbu za nebuloze koje je iznijela. Hrvatska je ta koja je stradala, daleko je više izgubila s obzirom na reparacije i ratnu štetu”, tvrdi odvjetnik Hodak.

Skandaloznim smatra šlampavo pripremljen posao, za što nudi konkretne dokaze.

“Hrvatska je slala iskaze svjedoka koji nisu bili potpisani, to je transakcija koja je nezakonita. Svjedok čije se ime spominje u iskazu možda nije ni imao pojma o tome. Takvi nepotpisani iskazi mogu značiti da je to rekao netko i umjesto svjedoka”, nastavlja Hodak.

Neprihvatljivim smatra promjenu u timu koji je zastupao Hrvatsku u Haagu.

“Dosta toga bilo je jasno kada je profesor Mirjam Damaška smijenjen bez obrazloženja, dakle ugledni profesor međunarodnog prava s Yalea, a tužbu preuzela ona politička struja predvođena Ivom Josipovićem i Vesnom Pusić koja je smatrala da se ovo pitanje može riješiti mirnim putem. Svi znaju da je razlika ako nas predstavlja Damaška s Yalea i pravnica iz Rijeke (Vesna Crnić-Grotić op.a.). Ništa protiv nje ne mislim, ali ona nema to ime kakvo ima Mirjam Damaška”, nastavlja Hodak.

Naš sugovornik pred Hrvatskim nacionalnim etičkim sudištem prije nekoliko dana dao je izjavu u kojoj je izrazio mišljenje da će doći do trulog kompromisa, a na kraju je do toga i došlo.

“Naša tužba odbijena je iz raznoraznih razloga, poput slanja ovakvih irelevantnih dokaza, a drugi razlog je da je u Hrvatskoj postojala i do dana današnjeg postoji politička intencija da se tužba riješi mirnim putem s našim ‘komšijama’, a to je došlo i do Haaga”.

Na naš upit da prokomentira činjenicu kako je Ivo Josipović pisao tužbu, Hodak odgovara da je tužba pisana segmentarno.

“Prvu su tužbu pisali Zvonimir Šeparović i moja supruga Ljerka Mintas-Hodak. Nakon toga uključili su se Ivo Josipović, Ivan Šimonović i mnogi drugi. Na kraju krajeva, sama činjenica da su predstavnici hrvatske strane odustali od unakrsnog ispitivanja svjedoka je skandalozno. Kada imate argumente, uvijek ćete ići unakrsno ispitivati, jer čega se bojite, a naša strana je odustala od toga”, zaključio je svoj komentar Zvonimir Hodak.

facebook komentari

  • Tocno

    “Presuda je truli kompromis i to daleko više na
    štetu Hrvatske. Srbija nije ni imala šanse da dobije tužbu za nebuloze
    koje je iznijela. Hrvatska je ta koja je stradala, daleko je više
    izgubila s obzirom na reparacije i ratnu štetu…”