Connect with us

Komentar

Zvonimir Hodak: Policija i DORH već su morali reagirati na vrijeđanje nacionalnih simbola

Objavljeno

on

Odvjetnik Zvonimir Hodak smatra da je postupak prema tjedniku Novosti i SNV-u određen člankom Kaznenog zakona RH u kome se govori o sankcijama za porugu hrvatske himne, zastave i drugih nacionalnih simbola.

[ad id=”68099″]

  -Nema se ovdje mnogo za komentirati. Postoji nešto što se zove Kazneni zakon RH, nisam siguran, ali mislim da je član 349, u kojem se govori o sankcijama za porugu hrvatske himne, simbola, zastave i sličnoga. To bi značilo da su Novosti, njihov glavni urednik, ali i tekstopisac načinili kazneno djelo – istaknuo je odvjetnik Hodak u izjavi za Direktno.hr.

zvonimir hodakSmatra da su policija i DORH dužni reagirati po službenoj dužnosti.

-To se kazneno djelo goni prema službenoj dužnosti, tako da bi policija i DORH na to morali promptno reagirati čim se za to dozna. Pitanje je jednostavno, ako smo pravna država – pojasnio je pravnu regulativu.

Podsjeća da nigdje u svijetu sloboda govora nije iznad zakona.

-Nigdje na svijetu se ne tolerira njihova ideja kako bi sloboda govora bila iznad zakona, ona je moguća samo u okviru zakona, osim ukoliko smo pravno retardirana država – zaključio je Hodak.

Podsjetimo, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u ponedjeljak da svatko ima pravo biti uvrijeđen komentarom tjednika “Novosti” koji izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), u kojem je satirično izmijenjen tekst hrvatske himne, pa i tužiti autora ili nakladnika, ali i istaknulo da su satirički komentari legitiman oblik slobode govora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari