Connect with us

Magazin

Predstojnik ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas u posjetu vojvođanskim Hrvatima

Objavljeno

on

Predstojnik ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas najavio je prigodom posjeta Subotici u četvrtak da će odmah po formiranju nove vlade u Srbiji inicirati što skorije održavanje mješovitog međudržavnog povjerenstva za zaštitu hrvatske i srpske manjine.

[ad id=”93788″]

“To nije pitanje želje već naše obveze u Hrvatskoj. Naš je cilj potaknuti ponovno otvaranje dijaloga o neriješenim pitanjima statusa hrvatske manjine“, izjavio je Milas nakon razgovora s čelnicima Hrvatskog nacionalnoga vijeća u njihovu sjedištu u Subotici.

Dodao je kako vodstvo vojvođanskih Hrvata smatra kompetentnim i posvećenim u zastupanju te zajednice pred državnim tijelima Srbije, i dodao kako posebno ohrabruje da je riječ o uglavnom mlađim ljudima.

Istaknuvši kako je upoznat s nizom problema pripadnika ove zajednice u području prije svega političkog zastupanja, informiranja i obrazovanja, Milas je naveo kako mu je cilj ustrojiti sustav pomoći ovoj kao i drugim hrvatskim manjinama izvan matice, u koji bi uključio kako državna tijela, tako i niže razine vlasti u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić izjavio je poslije sastanka kako je zadovoljan stupnjem zanimanja i ishodom razgovora s predstojnikom ureda.

“Ovaj posjet promatramo u kontekstu predstojnikovih vrlo agilnih napora da se upozna i pomogne Hrvatima izvan matice, i vjerujemo u konkretne rezultate ovih razgovora“, rekao je Bačić.

Poslije HNV-a Milas je bio gost Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) u kojemu ga je ravnatelj Tomislav Žigmanov upoznao s kulturnom scenom ovdašnjih Hrvata i s problemima koji prate projekte u području kulture.

U sklopu jednodnevna boravka u Vojvodini Milas je posjetio Novinsko izdavačku ustanovu ‘Hrvatska riječ’, a planirano je da obiđe i Hrvate i njihove udruge u Petrovaradinu, kod Novog Sada.

Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske središnje je tijelo državne uprave za odnose s Hrvatima izvan matice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari