Connect with us

Politika

Zvonko Pongrac: U samo tri godine Beljak je uspio ne samo marginalizirati nego i posve eutanazirati HSS

Objavljeno

-

Suspendirani predsjednik HSS-a Osječko-baranjske županije Zvonko Pongrac u priopćenju je oštro kritizirao rad predsjednika HSS-a Krešu Beljaka i njegovu kandidaturu na izborima za EP na listi Amsterdamske koalicije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poslije europarlamentarnih, a potom i parlamentarnih izbora, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jedno od najvećih priznanja za političku suradnju trebao bi dodijeliti upravo Kreši Beljaku, aktualnom predsjedniku HSS-a.

Svakako značajnije od onoga koje mu je dodijelilo Srpsko narodno vijeće. U samo tri godine koliko je na čelu HSS-a, Beljak je uspio ne samo marginalizirati nego i posve eutanazirati HSS ali i različitim političkim makinacijama i utjecati na znatno slabljenje SDP-a koji je trebao biti najjača oporbena stranka. Dakako, sve ‘zasluge’ ne mogu se za potonuće pripisati samo Beljaku, no ipak njegovo nedosljedno ponašanje ostavilo je traga.

Svojevremeno, Plenković je pri formiranju Vlade izjavio kako su ‘HSS-u vrata otvorena’. Je li Beljak, poskrivećki, ipak ušao kroz ta vrata, ali u jednoj sasvim drugoj ulozi? Činjenica da Beljak sve vrijeme vrlo grubim rječnikom, dojmljivom ustrajnošću napada HDZ nije nešto što bi ozbiljno trebalo shvatiti jer istovremeno čini sve da HDZ bez puno muke ostane na vlasti. I sasvim se dobro uklapa u model rada HDZ-a jer Plenković itekako tolerira ne samo manguparije nego i vrlo ozbiljna kršenja zakona među visokopozicioniranim hadezeovcima. Među takvima sasvim dobro se uklapaju i ‘honorarci’.

Da Hrvatska nije bremenita različitim problemima na svim razinama, zanimljivo bi bilo analizirati ponašanje čovjeka koji je, usavršio pokoravanje članstva i savladao svojevrsnu vještinu tiranije.

Zapravo, kako je uspio ‘preveslati’ prosječno i iznadprosječno obrazovane članove Amsterdamske koalicije za koje se ne može reći da su politički amateri. Beljak, samo prozvani lider Amsterdamske koalicije dođe im kao svojevrsni politički ‘agent provokator’ i fascinantno je kako ga nisu ‘pročitali’ iako i tu ima logike jer ‘sličan se sličnom raduje’.

Kako se zahuktava kampanja za europarlamentarne izbore pomalo otužno i smiješno je ponašanje Kreše Beljaka koji i ono malo preostalog članstva HSS-a pokušava privoljeti da upravo njemu daju preferencijski glas kako na „amsterdamskoj listi” ne bi završio posve marginaliziran i postao društveno drugorazredna pojava koju više nitko neće trebati i na koju će biti otvoren lov.

Iako se ponekad ponaša kao simpatični ulični mangup čiji stil komunikacije nekima i odgovara, Beljak se s pravom pribojava da bi ga dvostruka igra i loši rezultati za europarlamentarne izbore kao i mizerni preferencijski glasovi mogli koštati ne samo političke karijere.

Budući da su razne ankete s prognozama u ovome trenutku samo motivacijske, istina je da je Amsterdamsku koaliciju Beljak na širem području Slavonije zapravo pokopao i oduzeo im sve šanse za kakav takav uspjeh. Većina i ono malo preostalih haesesovaca se pasivizirala i pitanje je hoće li uopće izaći na EU-izbore.

U Istri je situacija ponešto drugačija i ako Amsterdamsku koaliciju i kojom slučajnošću i dopadne jedan mandat bit će to samo stoga što aktualni vlastodršci računaju na onu staru da je narod kao malo dijete. Što im više lažeš, više će glasovati za tebe.

Ipak, europarlamentarni izbori odlučit će ne o budućnosti nego o kraju nekih političkih karijera.”

 

Beljak kritizirao Vladu zbog Kine, ministar Horvat mu dobro ‘spustio’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari