Pratite nas

Događaji

Zvonku Bušiću – Taiku posthumno dodjeljena velika zlatna plaketa

Objavljeno

na

U petak navečer 20. veljače u prepunom Domu specijalne policije u Zagrebu hrvatskom vitezu Zvonku Bušiću dodjeljena je velika zlatna plaketa. S još dvadesetak braniteljskih udruga Domovinskog rata, organizaciju svečane dodjele plakete organizirali su Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. i Bedem ljubavi 1991.

plaketa BušićO mukotrpnom životu u američkom zatvoru (32 godine) i velikoj žrtvi koju je podnio u borbi za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, vrlo nadahnuto govorili su predsjednik UHBDR91. Mladen Pavković, novinar i publicist Tihomir Dujmović, predsjednica Bedema ljubavi Ljerka Pavić i Dunja Vatovac u ime Hrvatske pozadinske fronte. Iako je u njegovom govoru rekao kako je današnja nema hrvatskih heroja, jer tako hoće oni koji ne vole Hrvatsku, nema nikakve sumnje da će Zvonko Bušić-Taik u hrvatskoj povijesti biti zabilježen kao jedan od njezinih velikih heroja i vitezova.

U glazbenom dijelu nastupili su poznati pjevač Ranko Boban, koji je izveo najomiljeniju Zvonkovu pjesmu «Hercegovina u srcu»» a nastupio je i tenor Ivan Jelić, u pratnji Eve Kirchmayer-Bilić, na klaviru. Na početku programa Lijepu našu otpjevao je Zbor Hrvatska bašćina.

Zlatnu plaketu primila je supruga pokojnog Zvonka Bušića, hrvatska heroina Julienne Eden Bušić. Plaketu su zajedno dodjelili predsjednik UHBDR91 Mladen Pavković,Ljerka Pavić, Dunja Vatovac i predsjednik Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški.

U kratkom obraćanju nazočnima nakon primanja plakete, Julienne Bušić je rekla:

«Hvala svima od srca … ovo priznanje je dragocjeno ne samo meni osobno i Zvonkovoj obitelji, nego svima koji su poštovali, cijenili i voljeli Zvonka Bušića. Priznanje je potvrda, kako me ljudi uvjeravaju, da Zvonko nikada neće biti zaboravljen, da će biti vječan uzor drugima, u svojoj ljubavi za Hrvatsku, svom domoljublju, svojoj spremnosti dati sve, sve što je imao dati, pa i vlastiti život, ako treba, u ime vječnih, časnih ideala…»

photo-3 [ad id=”40551″]

Izvjestitelj/slike: Antun Babić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari