Pratite nas

Komentar

Ante Gugo: Nekoliko kratkih činjenica o Stipi Mesiću koje ne bi trebalo opet zaboraviti.

Objavljeno

na

Na nekoliko kratkih činjenica o Stipi Mesiću koje ne bi trebalo opet zaboraviti, podsjetio je Ante Gugo, koji je proveo i objavio jedno od najopsežnijih istraživanja o razlozima raspada Jugoslavije.

– U svibnju 1991., kad predstavnici tadašnje Europske zajednice dolaze u posjet Borisavu Joviću posredovati za dogovor o novom ustrojstvu Jugoslavije, pitaju ga kakav problem Srbi imaju s Hrvatima. Jović odgovara da je ono što se događa u Hrvatskoj obnova NDH. Priča o negiranju ustaških zločina i kako u tome sudjeluju najviši dužnosnici HDZ-a.

– Povod dolasku europske dvanaestorice bio je odbijanje četvorice članova Predsjedništva SFRJ da Mesića imenuju predsjednikom Predsjedništva. Po diktatu Miloševića, osim Jovića, protiv su bili predstavnici Crne Gore, Vojvodine/Srbije i Kosova/Srbije.

– Nakon propalog Mesićevog imenovanja Jović i Milošević su otišli kod Adžića i Kadijevića, dvojice generala koji su zapovjedali s JNA i pohvalili se kako su blokirali Mesića. Adžić je opsovao Jovića i rekao mu da bi ga sad najrađe strijeljao jer je Mesić njihov čovjek.

– Kad je u svibnju 1992. predsjednik Tuđman izjavio da više ne dolazi u obzir nikakva jugoslavenska konfederacija, Mesić i Manolić su počeli svoj put odlaska iz HDZ-a, što su kasnije opravdavali lažnim optužbama o BiH.

O svemu ovom opširnije sam pisao u svojoj knjizi Oluja koju nismo mogli izbjeći, koja je u Hrvatskoj potpuno rasprodana, a izdanje na engleskom jeziku se dobro prodaje u ostatku svijeta, napisao je Ante Gugo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati