Danas Europa i svijet mnogo govore i pišu o Bosni i Hercegovini, a da ne znaju istinu o povijesti i sadašnjosti te zemlje.

Čak i mnogi Hrvati ne znaju povijesnu istinu da u Bosni od stoljeća sedmog žive Hrvati-katolici, te da je islam u Bosnu došao u 15. stoljeću, a pravoslavlje u 17. stoljeću, piše Kamenjar.com

1. Bosna je u povijesti bila sastavni dio i srce hrvatskog etničkog prostora.

Kad su Hrvati u 7. stoljeću došli na tlo današnje Hrvatske, oni su jednako i u isto vrijeme naselili i Bosnu i Srijem i Boku Kotorsku i današnju Crnu Goru (Crvena Hrvatska!), itd.

To je bio JEDAN NAROD i JEDAN TERITORIJ – HRVATSKI POVIJESNI PROSTOR. To dokazuje i današnja najneprirodnija granica između Bosne i Hrvatske. Sam pogled na te neprirodne granice dokazuje da je Bosna srce hrvatskog teritorija te da je ista istrgnuta utroba iz hrvatskog etničkog prostora.

2. Svi vladari srednjovjekovne Bosne, svi bosanski banovi (samo Hrvati imaju banove!) i svi kraljevi Bosne (Kulin ban, ban Pavao I. Šubić, svi Kotromanići, kralj Tvrtko, Hrvoje Vukčić Hrvatinić, bl. Katarina K., kralj Ostoja, Stjepan Tomašević), bili su etnički Hrvati, govorili su hrvatskim jezikom, u njima je tekla hrvatska krv, a bosansko kraljevstvo bilo je nakon pogibije Petra Svačića, posljednjeg hrvatskog narodnog vladara, ustvari nastavak hrvatskog kraljevstva. Niti jedan srednjovjekovni vladar Bosne nije bio ni musliman, a ni Srbin! Stoga je posljednji kralj hrvatske krvi Stjepan Tomašević, ubijen na prijevaru od Osmanlija 1463. godine.

3. U Bosni prije Turskih osvajačkih ratova i uspostave osmanlijske vlasti (1463.) nema Srba. Nema ni pravoslavnih crkvi, niti srpskih manastira, a ne postoji ni pravoslavni vladika na tlu Bosne. Srednjovjekovna Bosna ne zna ni za pravoslavlje, a ni za Srbe. Srednjovjekovna Bosna također ne zna ni za muslimane. Muslimana u Bosni nema prije najezde Osmanlija. Pod Turcima mnogi su Hrvati-katolici i bosanski “krstjani” (bogumili) prešli na islam, neki milom, zbog privilegija ili samoodržanja, a mnogi silom zbog turskog zuluma.

10-07-ksutjeska-24. Današnji muslimani u Bosni potomci su Hrvata-katolika i tzv. “krstjana” (bogumila – također Hrvata) koji su pod pritiskom okolnosti ili na silu prešli na islam. U novoj vjeri njima je nametnut potpuno tuđi i strani arapski jezik. Ne stoji tvrdnja da su današnji muslimani u Bosni potomci Srba iz dva razloga: jer Srba u Bosni nije ni bilo i jer Turci nisu progonili Srbe. (Pećka patrijaršija!). Treba imati na umu da velika većina današnjih muslimana nikako ne žele znati i čuti za svoje hrvatsko podrijetlo. Hrvatska pripadnost Be-Ha muslimana iz vremena Ante Starčevića i NDH (1941-1945) danas je iluzija i nešto čega nema. Istina, i danas se nađe pokoji rijetki musliman-Hrvat, ali bez utjecaja na ostale muslimane.

5. Srpska pravoslavna crkvena vlast u Bosni postoji tek od 1709. Te je godine osnovana Dabrobosanska eparhija. Zato se godina 1709. može uzeti kao godina službene nazočnosti pravoslavnih Vlaha i Srba u Bosni. Pravoslavce su u Bosnu doveli Turci na opustjela hrvatska ognjišta.

I znatan broj katolika-Hrvata je uslijed terora srpske Pećke patrijaršije, a pod patronatom turskih vlasti na silu i prijevaru prešao na pravoslavlje (Trebinjska biskupija, Semberija, itd.). Tek kasnije, u 19. stoljeću pravoslavna crkva provodi poistovjećivanje pravoslavlja sa srpstvom. Bosna nikada u povijesti nije bila “srpska zemlja”.

Današnje priče srpskih političara o Bosni kao “vekovnoj srpskoj zemlji” spadaju u običnu fantaziju i grubi falsifikat povijesti. Srbi su i čiste hrvatske pokrajine proglašavali “vekovnim srpskim zemljama”, te su u ovom stoljeću izazvali tri rata radi sulude ideje da, “gdje je Srbin – tamo je i Srbija”!

6. Pojedinci iz današnjega muslimanskog političkog i vjerskog vodstva zaraženi fundamentalizmom (islamska država, islamski sud, islamsko školstvo, itd.) žele stvoriti od Bosne islamsku džamahiriju, a ne znaju povijesnu istinu da u Bosni od stoljeća sedmog žive Hrvati-katolici, da je islam u Bosnu došao u 15. stoljeću, a pravoslavlje u 17. stoljeću, te da Bosna, iako stara povijesna hrvatska zemlja, danas može opstati samo kao multikonfesionalna i multinacionalna država u znaku najveće moguće vjerske i nacionalne tolerancije. Primjer tolerancije danas u Bosni daju Hrvati-katolici!

7. Za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća (1941 -1945. i dalje) najviše je u Bosni i Hercegovini stradao hrvatski narod. Hrvati su ubijani bez suda i nekoliko godina nakon završetka rata! U Bosni i Hercegovini je bilo hrvatskih sela 1945. u kojima nije bilo muškog Hrvata od 16 do 60 godina – sve je bilo poubijano ili raseljeno. Kasnije su komunisti gradili umjetna jezera u čisto hrvatskim općinama – samo da bi raselili Hrvate iz Bosne (Prozor, Ostrožac, Rama, Buško jezero, itd.).

8. Za cijelo vrijeme komunizma (1945.-1990.) Hrvati Bosne i Hercegovine više od svih drugih morali su poput tihe rijeke stalno seliti i napuštati Bosnu i Hercegovinu zbog terora komunista (uglavnom Srba i muslimana!) koji su kroz 45 godina u ime “bratstva i jedinstva” čistili Bosnu i Hercegovinu od Hrvata. Bosanski Hrvati nisu išli u Komunističku Partiju, držali su se Katoličke Crkve i zato Hrvat u Bosni nije mogao dobiti ni stan, ni posao, a ni položaj.

Zbog ovoga tihog etničkog čišćenja od 1945. do 1990. u Bosni je smanjen broj Hrvata za oko 750 tisuća računajući iseljenike kao i njihove potomke. Samo u daleku Australiju je u tom razdoblju useljeno oko 200 tisuća Hrvata, najviše iz Bosne i Hercegovine, dok mi je nepoznat slučaj da je bilo koji Srbin ili musliman iz Bosne išao tražiti kruha u daleku Australiju!
Godine 1945. Sarajevo ima oko 33% Hrvata, a (1999.) oko 3%. Pitaju li se Srbi i muslimani zašto Hrvati moraju seliti iz stare povjesne hrvatske zemlje Bosne i Hercegovine?

9. Muslimanska nacija ne postoji, ona je paradoks i povijesni besmisao. Muslimansku naciju izmislili su komunisti da bi muslimane odvojili od hrvatskog etničkog korpusa. To je uvidjela i službena muslimanska politika i džamija pa su se odlučili da po sedmi put u ovom stoljeću mijenjaju naciju i sada nisu više po nacionalnosti Muslimani već Bošnjaci.

Također je danas besmisao govoriti o izmišljenoj bošnjačkoj naciji i nepostojećem bošnjačkom jeziku. Bosansko-hercegovačko-sandžački muslimani etnogenetski su potomci Hrvata, koji govore lijepim hrvatskim jezikom, te čija put, oči, krv, književnost i povijest dokazuju hrvatsko podrijetlo.

Nažalost, današnje muslimanske mase pod utjecajem svojih vođa ne znaju istinu o svojoj vjerskoj i nacionalnoj prošlosti. Tko će i kad će reći današnjim muslimanima Bosne i Hercegovine istinu o njihovoj nacionalnoj hrvatskoj i vjerskoj kršćanskoj prošlosti?

10. Najveće poniženje u 14 stoljeća nazočnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini doživljavaju današnji Hrvati od Srba i muslimana koji uz očitu antihrvatsku politiku Ujedinjenih naroda i Europe, kao i odviše popustljivu politiku Hrvatske Države svakodnevno etnički čiste Bosnu i Hercegovinu od starosjedilaca Hrvata.

Prije ovoga posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini je živjelo oko 850 tisuća Hrvata. Danas  je u Bosni i Hercegovini ostalo oko 380 tisuća Hrvata, piše Kamenjar.com

To znači da je oko 470 tisuća (od 850 tisuća!!) starosjedilaca Hrvata protjerano, iseljeno, raseljeno ili ubijeno na tlu Bosne i Hercegovine. Hrvati su istjerani od Srba iz Bosanske Posavine i mnogih župa Banjalučke biskupije, a od muslimana iz prastarih “tvrđava hrvatstva i katoličanstva” u Bosni: Kraljeve Sutjeske, Vareša, Travnika, Bugojna, Konjica, itd. Podatak koji optužuje SFOR kaže da je BiH izgubila više Hrvata nakon Daytona i prestanka rata i uspostave Federacije nego li za vrijeme ratnih sukoba!?”

hrvati bosnaGelibolulu Mustafa Âlî bin Ahmed bin Abdülmevlâ Çelebi (born 1541 Gallipoli; died 1600 in Jeddah), djelo “Künhü’l-Ahbâr” (pravi naziv, pisano oko 1592-1598.)

“Što se tiče plemena Hrvata, koji se pripisuje rijeci Bosni, njihov se značaj odrazuje u veseloj naravi; oni su po Bosni poznati i po tekućoj rijeci prozvati. Duša im je čista, a lice svijetlo; većinom su stasiti i prostodušni; njihovi likovi kao značajevi naginju pravednosti. Golobradi mladići i lijepi momci poznati su (na daleko) po pokrajinama radi naočitosti i ponositosti, a daroviti spisatelji kao umni i misaoni ljudi. Uzrok je ovo, što je Bog – koji se uzvisuje i uzdiže – u osmanlijskoj drzavi podigao vrijednost tomu hvaljenom narodu dostojanstvom i čast njihove sreće uzvisio kao visoki uzrast i poletnu dusu, jer se medju njima nasilnika malo nalazi. Većina onih, koji su došli do visokih položaja (u drzavi) odlikuje se velikodušjem to jest čašću i ponosom; malo ih je, koji su tjesnogrudni, zavidni i pohlepni.

Neustrašivi su u boju i na mejdanu, a u društvu, gdje se uživa i pije, prostodušni. Obično su prijazni, dobroćudni i ljubazni. Osobito se odlikuje ovo odlično pleme vanrednom ljepotom i iznimnim uzrastom… Bez sumnje Bošnjaci, koji se pribrajaju hrvatskom narodu, odlikuju se kao prosti vojnici dobrotom i pobožnosti, kao age i zapovjednici obrazovanošću i vrlinom; ako dođu do časti velikih vezira u upravi su dobroćudni, ponosni i pravedni, da ih velikaši hvale i odlični umnici slave” (Tarihi Aali, sv. IV., knj. I., str. 12; prijevod Dr. Safetbega Basagica u Gl. Zem. Muzeja 1912., 6-7.).

Kresimir.K.Kamenjar.com

facebook komentari

 • Konačno imamo nešto oko čega ćemo se natezati. Natezati ćemo se zato što nećemo znali ili neznamo našu vlastitu povijest. Ja sam već pisao na ovim stranicama o dvijema stvarima koje Hrvati najmanje zanju, a to je POVIJEST I NAŠA HRVATSKA HIMNA!

  • Alan B’Stard

   Neki znaju, neki ne.. slažem se da treba ponavljati

 • vivana

  Nit tebe Turčin bratom zvaše nit meni Latin bratom bi.Silnici vjeru u krvi gaze I naša krv je njemu staze.Oh,ne gazimo po toj krvi,mi lavovi smo a ne crvi.

 • Zvonimir Kralj

  Svaka čast autoru članka, to je povijest koju su od 45. počeli zataškavati i podmetali laži, ali na lažima se ne može graditi budućnost.

 • lol

  drage moje velikohrvatice i velikohrvati od stolječa sedmog——-šta ćemo sa Hrvatima i Bošnjacima u BiH koji su genetski ,pogotovo Hercegovci ,gdje je 75 % stanovništva puni genetike Dinarskog čovjeka koji ove predjele naseljva vec 15 000 godina..

  • Zvonimir Kralj

   i što ti je tu “problem”?

   • lol

    to znači da 75 % hrvatske populacije u Hercegovini, a u Dalmaciji i otocima ide i do 85% nije uopšte Slavenskog porijekla,nego predslavenskog,starosjedčkog ,ilirskog……znači li to da su hercegovački Hrvati samo slavenizirani i kroatizirani poraženi ilirski starosjedioci,a ne etnički , Hrvati jer su Hrvati slavenskog porijekla i tu su “od stoljeća sedmog”…

    • Zvonimir Kralj

     pa upravo tako, tu smo bili i prije stoljeća sedmog, guglaj povijest i porijeklo hrvata, aruvati itd, prouči malo građu https://www.youtube.com/watch?v=oaw59lxaEf0

     • Zvonimir Kralj

     • Zvonimir Kralj

     • lol

      jasno je meni da ste tu bili prije stoljeća sedmog,…ja cijelo vrijeme o tome pišem,ali to onda znači da niste etnički Hrvati nego ste slavenizirani i kroatizirani…poraženo domicilno ilirsko stanovništvo ostalo iz raspadnute rimske imperije,sa daleko jačom kulturom od Slavena,(rimska kultura nasuprot barbarskih slavena)..to stanovništvo je vec bilo kriscansko od samog nastanka kriscanstva,za razliku od Hrvata(Slavena) koji su jos vjerovali u slavenske bogove…itditd

     • Zvonimir Kralj

      https://www.youtube.com/watch?v=EjAJs5wNT5E lesi se uvijek vraća kući

     • Zvonimir Kralj

     • Ljuta Trava

      Mi Hrvati jako dobro znamo tko smo i što smo .
      A vi ,,bošnjaci,, znate li vi što ste i tko ste .
      Gledajući samo povijest zadnjih 100 godina čak 7 puta vam nije bilo jasno tko ste ni što ste .
      Imate gore uz tekst presliku izvornog osmanskig dokumenta koje Sarajevo skriva čak više nego Bakir Izetbegović zapovijed Alije Izetbegovića o povlačenju tzv.Armije BiH iz Srebrenice

     • srka

      oprost…te pomirenje je jedini i pravi…prvi korak…ovako vi ono…mi ovo te iz mitoloske skrinje Ljuti…nisto ne donosi.

      by Srka®

     • lol

      procitaj pazljivo ovu hrvatsku pjesmu

      104. KLIŠKI VITEZOVI

      Soko sidi na stini studenoj,
      kolje zmije po gori zelenoj,
      iznad sinja mora latinskoga,
      više Splita, grada bijeloga.

      Ne da zmijam blizu pristupiti
      ni na tiće svoje udariti,
      već ih tira gori u planine,
      dino im je misto od starine.

      Nije ono soko, tica siva,
      koji zmaja proždiraše živa,
      većno tvrdi grade na kamenu,
      Klis bijeli zazvan po imenu,

      koji brani bijele gradove,
      oko mora kule i dvorove
      od Turaka, carevih junaka,
      a najveće od silnih Bošnjaka…..

      ………i t d

     • Ljuta Trava

      Hahahahahahahahahaaa

      Imaš gore autentičan dokument koji sve pokazuje .

      Pa ovi ,,bošnjaci,, su postali veći mitomani i od Srba.
      Može li koji deseterac o armijskom oslobađanju Kupresa .
      Kada sam to čuo ,valjao sam se od smijeha.

      Argumenti su bitni u raspravi a u laži su kratke noge.

     • srka

      SVEHRVATSTVO- sloga, zajednistvo i jedinstvo svih Hrvata u Domovini i izbjeglistvu (iszeljenistvu) je osnovni preduvjet napretka i opstanka Hrvatske.”

      by Srka®

     • Zvonimir Kralj

      točno, al nikako nam ne daju mira, stlno nas napadaju, proganjaju još uvijek, lažu i mažu, stalno nam neki žele i rade nesreću, i to rade mnogim narodima, da vlada kaos, stalno proizvode kaos umjesto života dostojna čovjeka. Bacaju čovječanstvo unazad u cijelom svijetu. Mi kao nacija uvijek smo spremni na zajednički suživot i poštivanje, a moćnici žele upravljati putem kaosa.

 • Edin Hastor

  Svi ćemo mi u budućnosti, po vjeroispovjesti, biti muslimani, a po narodnosti nije ni važno, jer musliman može biti i srbin i hrvat i bošnjak i bilo koja narodnost da je u pitanju jer je na prvom mjestu vjera, a narodnost uopšte nije bitna. Musliman je muslimanu brat bio on cigan ili crnac ili kinez itd…
  Prihvatite islam da bi ste bili spašeni od pakla bolje vam je nego što raspravljate o teritoriji čija je i ko je prvi na nju stigao.
  Ja svjedočim da je Bog jedan i da je Muhammed NJegov rob-sluga i posljednji poslanik u nizu poslanika, od Adama-Adema pa do Muhammeda kao posljednjeg poslanika, nakon kojeg više neće biti poslanika, osim što će pred sudnji dan Bog spustiti Isaa-Isusa na zemlju.
  Pročitajte malo o islamu i biće vam jasnije, a ja molim Boga da nas uputi na pravi put jer budućnost pripada islamu.
  Ja sam spreman da prizovem Allahovo-Božije prokletstvo na onoga ko neistinu govori, a jeste li vi spremni na to.
  Toliko od mene i možete da prihvatite ili odbijete, kako god hoćete, ja sam skinuo odgovornost sa sebe, a ako ne prihvatite, što je vaša slobodna volja, na sudnjem danu ćete žaliti 100%.
  Esselamu alejkum ili neka je Božiji mir i spas na vas.

  • Daran F.Bašić

   Slabo ti islam tumačiš

   “A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio. Međutim, oni će se uvijek u vjerovanju razilaziti osim onih kojima se Gospodar tvoj smiluje, a zato ih je i stvorio. I ispuniće se riječ Gospodara tvoga: “Napuniću, zaista, džehennem džinima i ljudima –
   zajedno!”

   (Hud, 118-119.)

  • Alan B’Stard

   Ti si ‘svoje rekao’, tko ne posluša ode mu glava valjda. jel tako? i šta još piše u ahdnami?

  • Zvonimir Kralj

  • Zvonimir Kralj

  • Zvonimir Kralj

   muhamed u paklu

   • Zvonimir Kralj

  • Zvonimir Kralj

   Isto vrijedi i obratno, nitko ne dolazi Ocu osim po Isusu. A što se tiče nacionalnosti, Isusu nisu bitne, spasenje dolazi po vjeri u Isusa, on je jedini Spasitelj i Otkupitelj i “Nitko ne dolazi Ocu osim po meni”

 • DESET (10) TOČAKA NIKAD ZADOVOLJNIH ILI UVIJEK NEZADOVOLJNIH HRVATA

  PRVA TOČKA:

  Iako su Hrvati uvijek željeli biti svoj na svome, imati svoje ime i
  svoju Državu Hrvatsku, nikoga napadati, ničije otimati i imati
  prijateljske i dobre odnosi sa susjedima, uvijek su se morali braniti od
  napadača i taznih osvojača.

  DRUGA TOČKA:

  Iako su Hrvati kroz svoju dugu i burnu povijest živjeli u odrazima
  raznih vremena, raznih sistema, raznih običaja, raznih feudalnih i
  političkih mišljenja, uvijek su kroz isticanje hrvatskih nacionalalnih
  obilježja uspjeli sačuvati hrvatsko narodno ime HRVAT.

  TREĆA TOČKA:

  Iako su Hrvati u prošlosti pod utjecajem tuđinca često puta bili skloni
  prilagoditi se stranim – uvijek nama Hrvatima neprijateljskim –
  političkim i ideološkim stremljenjima, uvijek je i u svakim prilikama
  prevladavala hrvatska državotvorna ideja za Hrvatskom Državom.

  ČETVRTA TOČKA:

  Iako je u prošlosti bilo Hrvata koji su iz svojeg malodušja posumnjali
  ponajprije sami u sebe i kroz sebe i u budućnost Države Hrvatske, u tim i
  takovim slučajevima je uvijek bilo državotvornih Hrvata koji su kroz
  isticanje hrvatskih obilježja pronosili baklju hrvatskog državotvorstva.

  PETA TOČKA:

  Iako su Hrvati u prošlosti i u raznim političkim okolnostima isticali
  razna i ponekada kontroverzna hrvatska nacionalna obilježja, ipak,
  zahvaljujući onim svijestnim državotvornim Hrvatima koji su uvijek i u
  svakim prilikama, smjelo i odvažno, isticali i branili istinska i prava
  nacionalna hrvatska obilježja: zastavu, grb, predaju, jezik, običaje,
  pozdrav(e) i sve ono čime se jedan narod divi i ponosi i što ga
  predstavlja, uspjeli su se Hrvati održati do dana današnjega.

  ŠESTA TOČKA:

  Iako su Hrvati u prošlosti znali biti dobre sluge loših tuđih i stranih
  gospodara, isticanje hrvatskih nacionalnih obilježja uvijek su smetali
  neprijateljima Države Hrvatske. To svjedoči naša hrvatska povijest, to
  svjedoče razna hapšenja, razna streljanja, razni progoni, razne muke i
  razni zatvori.

  SEDMA TOČKA:

  Iako su Hrvati u prošlosti lutali kroz magle u maglu, hrvatska
  nacionalna obilježja su bila ta koja su im bila vodič kojim putem treba
  krenuti da se ne izgube i da ne skrenu s pravog puta prema Državi
  Hrvatskoj.

  OSMA TOČKA:

  Iako su Hrvati bili prevareni stupiti u državnu zajednicu s drugim
  narodima poslije prvog svijetskog rata 1918. godine, hrvatska nacionalna
  obilježja: zastava, grb, predaja, jezik, pozdravi i hrvatski narodni
  osjećaji su bili ti koji su progovorili u hrvatskom čovjeku da je došlo
  vrijeme da se Hrvati ujedine u borbi za oslobođenje Hrvatske i uspostavu

  Hrvatske Države.

  DEVETA TOČKA:

  Iako su Hrvati poznati kao vrlo miroljubiv narod, iako Hrvati ne vole
  rat niti vole ratovati, ali, da bi se Hrvati očuvali i zaštitili od
  podpunog uništenja, bili su primorani u siječnju 1929. godine osnovati
  jedan pokret koji će se suprostaviti stranim nasiljima da se tisućljetno
  ime hrvatskog naroda ne iskorijene i narod ne uništi. Tada se od svih
  državotvornih Hrvata izdiže jedan po imenu dr. Ante Pavelić i osniva
  organizaciju Hrvatski Revolucionarni Ustaški Pokret i kojim je i kroz
  koji je istakao sva hrvatska nacionalna obilježja bez ikakovih cenzura.
  Tako je došlo do osnutka Ustaškog Pokreta.

  DESETA TOČKA:

  Iako su mnogi današnji Hrvati upoznati o Hrvatskoj i Hrvatskom Ustaškom
  Pokretu, Poglavniku, Ustašama, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, NDH, kroz
  ovu gore priloženu sliku spomenika Žrtava Fašizma u Jasenovcu, kojeg je
  projektirao beogradski srpski arhitekt Bogdan Bogdanović, ipak ovaj
  spomenik je taj koji je hrvatskim komunistima otvorio oči da taj
  spomenik predstavlja srpske, četničke i jugoslavenske laži. Dr. Franjo
  Tuđman je bio taj koji je prvi upro prstom u srpskojugoslavenske laži
  koje se promiču protiv hrvatskog naroda upravo kroz ovaj spomenik u
  Jasenovcu. Zato je Maks Luburić pisao svojem suradniku u Pariz dru.
  Miljenki Dabi Peraniću 1968. godine da je taj spomenik napravljen kao po
  njegovu, Maksa Luburića, planu. Jer, kako Maks piše u pismu, doći će
  vrijeme da će se na tom i oko tog spomenika hrvatski komunisti najprije
  posvaditi sa srpskim komunistima i na kraju potući zbog uveličavanja
  žrtava u Jasenovcu, a mnogi i ne znaju šta je sve tamo bilo. Eto, tako
  je i prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman uzeo taj spomenik kao pravac
  za rušenje Jugoslavije. Otporaš.

 • Senad Semiz

  Pa vi ste totalni idioti… samo ne mogu da dokucim da li ste zaista retardirani ili ste samo losi falsifikatori istorije srednjovjekovne Bosne. SAmo u prvih par tacak vaseg izlaganja “povijesnih cinjenica koje niko ne moze osporiti” (LOOOL) naisao sam ne masu neistina. A nije tacno ni ono sto pisete pod tackom 3. Doduse, moze se reci da do 1463. nije bilo Srba u Bosni, ali bilo je i pravoslavaca, i pravoslvnih crkvi i manastira. NIsu mi dragi, ali ne pada mi na pamet da zbog toga lazem, izmisljam i falsifikujem istoriju, pardon poviest (imate J viska u svom izgovoru te rieci, mislim ako ste prave Rvatine)

 • Senad Semiz

  Pa vi ste totalni idioti… samo ne mogu da dokucim da li ste zaista retardirani ili ste samo losi falsifikatori istorije srednjovjekovne Bosne. SAmo u prvih par tacak vaseg izlaganja “povijesnih cinjenica koje niko ne moze osporiti” (LOOOL) naisao sam ne masu neistina. A nije tacno ni ono sto pisete pod tackom 3. Doduse, moze se reci da do 1463. nije bilo Srba u Bosni, ali bilo je i pravoslavaca, i pravoslvnih manastira (mozda i pokoja crkva, nisam upucen). Uglavnom na prostoru Huma i Podhumlja. Ne nisu mi dragi, ali mi ne pada na pamet da zbog toga lazem, izmisljam i falsifikujem istoriju, pardon poviest (imate J viska u svom izgovoru te rieci, mislim ako ste prave Rvatine)

 • Senad Semiz

  Toliko o tome da je Trtko bio Hrvat. (hrvatski poviesnicar dr.sc. Neven Budak)