Skupština Zagreba konstituirana, Bandić sklopio savez s HDZ-om, Esih i Hasanbegovićem

4

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uspio je u trećem pokušaju oformiti većinu u Gradskoj skupštini, i to sa HDZ-om te strankom Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. No, nije sve išlo glatko.

Za predsjednika Gradske skupštine izabran je HDZ-ovac Andrija Mikulić sa 26 glasova čime je Skupština konstituirana. Protiv je bilo 20 zastupnika, a pet se suzdržalo.

Andrija Mikulić, koji je bio predsjednik Skupštine i u dijelu njezina prošlog mandata, zahvalio je na povjerenju, javlja dnevnik.hr

“Čovjek nije savršen pa tako ni ja. Radio sam najbolje što sam znao i umio. Ovaj je saziv bitno drugačiji, u ovom trenutku tri stranke čine vladajuću većinu. Puno je veća demokratičnost nego da je samo jedna”, kazao je Mikulić.

Njegovom izboru prethodila je burna rasprava u kojoj su se već davali udarci ispod pojasa.

SDP je najavio da Mikulića neće podržati.

“Žalosno je kad politika postane trgovina i ucjena. Ovo svima nama ne bi trebalo služiti na čast. ja za njega ne mogu glasati jer kako je vodio Gradsku skupštinu u prošlom mandatu nijemu služilo na čast”, kazao je Zvane Brumnić iz SDP-a.

 

Tomislav Tomašević iz platforme “Zagreb je naš” nazvao je formiranje skupštinske većine “odvratnom političkom trgovinom”.

“Bit će to odvratna politička trgovina između stranke rada i solidarnosti, HDZ-a i stranke Brune Esih. Gospodine Bandić, rekli ste da se ime Trga maršala Tita neće mijenjati, a vi gospođo Esih ste rekli da nećete s nikim koalirati. Gospodina Lustiga nema, očito je odbio sudjelovati u političkoj trgovini. Ova skupština neće dugo trajati”, poručio je Tomašević.

Nakon svega, javio se i gradonačelnik Bandić.

“Nisam se mislio javiti, svima sam javno čestitao, ali sada ću ponoviti da im opet čestitam. Najviše onima koji su bili moji najveći oponenti. Jer da nisu, ja ne bih dobo šesti mandat. Neka samo i dalje ustraju na tome. Moja dva strica su poginula na Sutjesci, dvojica na Bleiburgu. Neću dalje. Sve drugo je plod špekulacija. Rekao sam da se taj trg nazove Trg Republike Hrvatske. Zašto to netko do sada nije napravio? Još 1993. Tuđman je stopirao prijedlog Odbora da se promijeni ime trgu. Povijesne okolnosti bile su takve. Danas su drugačije. Svatko tko je protiv preimenovanja ima problem, ali to nije moj problem”, poručio je Bandić.

Svojim kolegama u Skupštini još je rekao: “Čuvajte se oštre retorike i poprijekih, ostrašćenih rješenja. Kada bismo išli gledati što je tko rekao prije izbora, mnogi bi se posramili. Prošlo je vrijeme u Hrvatskoj da svi mislimo isto.”

facebook komentari

 • Pingback: Skupština Zagreba konstituirana, Bandić sklopio savez s HDZ-om, Esih i Hasanbegovićem - Hrvatska udruga Benedikt()

 • Dusko Besenic

  Gledao sam vijesti, u 15h, na ,,Studio4″ HRT-a, nakon izborne skupštine grada Zagreba, a gledao sam, na istom kanalu neposredno ranije, prijenos sa te izborne skupštine i imao prilike usporediti izvorna događanja sa onim što je HRT odlučio prezentirati gledateljima i mogu opet reći da je to svinjarija….POLITIČKI TENDENCIOZNA SVINJARIJA!!! Prikazali su samo napade komunjara, a bez primjerenih odgovora s druge strane, kojima ih je, istini za volju, Bandić sasjekao do korijena! I takav ,,javni servis” MI PLAĆAMO?!! A onaj ekstremista Kapović iz tzv ,,Radničke fronte” ( koji u životu nije ni susreo radnika!) došao je neprimjereno obučen u nekakvu zgužvanu i prljavu majicu kratkih rukava, valjda tako pokušavajući na anarhističan način omalovažiti instituciju i događaj, ali uspio je samo još jednom oslikati stanje svoga duha i ,,politiku” koju prakticira!

  • Omnes Omnibus

   Smante Kapovic je sa svojom izjavom o Bleiburgu dokazao da je medicinski fenomen, takozvano dupe-glava. Sasvim svejedno da li progovara iz glave ili guzice, na isto mu dode.

  • Argus Panoptes

   Pa takvi doktori znanosti se rađaju na filozofskom fakultetu,koljevci nadobudnih anarhista.