Pratite nas

Događaji

Zajednička strateška vizija Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru (VIDEO)

Objavljeno

na

U Zagrebu je održan regionalni sastanak procesa Brdo-Brijuni na kojemu su se okupili čelnici zemalja jugoistočne Europe. Sastanku, koji su organizirali predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor, prisustvovali su svi čelnici zemalja jugoistočne Europe. Počasni su gosti bili američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

[ad id=”93788″]

Biti dio procesa Brdo-Brijuni pomoći će ostvarenju zajedničke strateške vizije Europe, istaknula je Grabar Kitarović, pozdravljajući prisutne na hrvatskom jeziku.

Navela je nekoliko točaka na koje se proces treba usredotočiti. Proširenje Unije sredstvo je transformacije država kandidatkinja, a predanost tom procesu koji je i politički i tehnički, valja održati. Regionalnim pitanjima treba se baviti konstruktivno i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Treba raditi i na povezivanju i jačoj gospodarskoj suradnji, uz pozornost na ka energetskoj sigurnosti, rekla je predsjednica.

Istaknula je sinergiju procesa Brdo-Brijuni i berlinskog procesa. Nužan je dijalog između SAD-a, EU-a i jugoistočne Europe. Združeni u jedinstvu solidarnosti i zgroženi činima u Parizu, Libanonu, ili Bamaku, pozvani smo na rješavanje nasilnog ekstremizma koji djeluje na sve nas. Nužna je bolja obavještajna i policijska suradnja. Ohrabrila me predanost podupiranju – vjerujem da smo se obavezali na zajedničku i stratešku viziju Europe koja nije potpuna bez svog jugoistoka, rekla je Grabar-Kitarović.

Zatražila je da se prestane rabiti termin Zapadni Balkan. Iako je to tehnički termin, držim da bismo trebali jasno početi ovaj dio Europe oslovljavati onako kakav on jest – jugoistočna Europa, a ne zapadni Balkan, istaknula je.

Zbog suočavanja s s terorizmom usredotočili smo se na nužnost europske i transatlantske suradnje. Šaljemo poruku da možemo učiniti više nadograđujući tu suradnju. Hrvatska i Slovenija i dalje će snažno zagovarati države procesa Brdo-Brijuni, završila je svoj govor predsjednica RH.

Biden: Predani smo integraciji regije

Čvrsto smo predani cilju Daytonskog sporazuma: integraciji ove regije u institucionalne strukture Europe, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Granice EU-a trebaju objediniti zemlje ovog dijela Europe. SAD je dodijelio više od 130 milijuna dolara državama u regiji za pristupanje NATO-u. Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenije pokazale su da je moguće. Podržavamo članstvo svih zemalja regije u NATO savezu. Pozdravljamo korake Srbije i Kosova prema konstruktivnom dijalogu. EU tu pomaže i to je povijesni korak. Bosna i Hercegovina je primjer zaostajanja u procesu, reforme traju predugo. Narod je zaustavljen jer su vođe prespore. Nadamo se da će napretka biti i u Makedoniji te da će riješiti s Grčkom spor oko imena, kazao je Biden.

Istaknuo je važnost suradnje u pitanjima energetske sigurnosti: EU treba ujediniti izvore energije i otvoriti mogućnost pristupa. Ni jedna država ne smije koristiti energiju da bi manipulirala drugima.

Biden je govorio i o izbjegličkoj krizi koja je veliko opterećenje za regiju. EU organizira sastanak u Turskoj, a SAD se mora više uključiti. Dali smo više od 4 milijarde dolara za pomoć izbjeglicama iz Sirije. Važna je suradnja o tome kao i o borbi protiv terorizma. Pomagat ćemo EU i nastojati spriječiti ulazak terorista. Radit ćemo provjere bioloških podataka izbjeglica. Vi se žrtvujete u izbjegličkoj krizi više nego mi. Proživjeli ste rat i želite drugima olakšati takve patnje, istaknuo je Biden.

Izjave Donalda Tuska i Boruta Pahora

Ovaj proces je ključan za pomirbu u cijeloj europi. Budućnost zapadnog Balkana je unutar EU-a i ako ostanete predani proširenju EU-a to je bitno za mir i stabilnost cijele regije. U borbi protiv terorizma potrebna je i predanost Turske, SAD-a i afričkih država. Pristup terorizmu mora uključivati borbu protiv ektremizma. EU će borbu nastaviti zajedno s JI Europom i SAD-om. Rušenje ruskog zrakoplova je opasna situacija i svi kanali komunikacije moraju biti otvoreni. Svi se resursi moraju angažirati u borbi protiv takozvane Islamske države, rekao je Donald Tusk.

Živimo u svijetu koji treba dobre i poticajne priče kao što je proces Brijuni Brdo. Upravo u vrijeme povećanih sigurnosnih rizika poručujemo – učinit ćeno sve kako bismo ojačali suradnju prema miru, sigurnosti i blagostanju u svjetlu euroatoantskih integracija, izjavio je Borut Pahor.

Zajednička izjava

Za postizanje zajedničkih ciljeva u jugoistočnoj Europi, među kojima su jačanje stabilnosti i sigurnosti, moramo nastaviti jačati transatlantsko partnerstvo SAD-a i EU te unijeti novu energiju u proces proširenja EU za države kandidatkinje te za one koje žele ući u NATO, jedan je od zaključaka izvanrednog sastanka Brdo-Brijuni procesa kojem je kao glavni gost prisustvovao američki potpredsjednik Joe Biden.

Čelnici šest zemalja europskoga jugoistoka te Hrvatske, Slovenije i Austrije složili su se da se otvorenim bilateralnim i regionalnim pitanjima treba baviti konstruktivno, u skladu s međunarodnim pravom i njegovim načelima. Obvezali su se poboljšati gospodarsku suradnju i povezsnost kroz regionalne infrastrukturne projekte, uz posebnu pozornost posvećenoj energetskoj sigurnosti.

Dogovoreno je da je nužan redoviti dijalog na operativnoj razini između SAD-a, EU i država jugoistočne Europe u borbi protiv globalnih sigurnosnih ugroza.

Sadašnja dramatična migrantska kriza predstavlja dosad nezabilježen izazov i s humanitarnig i sa sigurnosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile vanjske granice EU te znatno ublažio migracijski pritisak na države koje su njome pogođene, zaključeno je na sastanku s kojeg je pozvano i na učinkovitija rješenja usmjerena prema rješavanju uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma koji utječu na sve države.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Svečano predstavljena jubilarna poštanska marka 7. gardijske brigade “Puma”

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvatska pošta

Udruga veterana 7. gardijske brigade “Puma“, u suorganizaciji s Hrvatskom poštom i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka te proslavljene brigade Hrvatske vojske svečano predstavila jubilarnu poštansku marku 7. gardijske brigade “Puma”.

Tijekom svečanog programa okupljenima su se obratili predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Robert Puja, ratni zapovjednik 7. gardijske brigade stožerni brigadir Željko Dvekar, član Uprave Hrvatske pošte Hrvoje Parlov koji je ujedno i predstavio jubilarnu poštansku marku, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Anđelko Stričak te izaslanik predsjednice RH Ante Deur.

U ime udruge veterana 7. GB Pume, Puja je istaknuo kako je ovo prigoda kakvu nemamo često – predstavljanje prve jubilarne marke hrvatske postrojbe iz Domovinskog rata. Ponosan je jer je to jubilarna marka 7 GB Puma, prva u ediciji hrvatski Domovinski rat koji će Hrvatska pošta i ubuduće nadograđivati markama hrvatskih postrojba iz Domovinskog rata.

Dvekar je kazao da je vrlo teško reći nešto o ratnom putu ‘Puma’ koje je osnovao bivši predsjednik Franjo Tuđman. Istaknuo je da su ‘Pume’ tijekom rata ostvarile iznimne uspjehe i sudjelovale u najvažnijim operacijama i akcijama HV-a.

Parlov je rekao kako je iznimno zadovoljstvo što je Hrvatska pošta izdavanjem prigodne poštanske marke dala svoj doprinos u obilježavanju ove važne
obljetnice gardijske brigade. Dodao je da je motiv ove prigodne markice amblem ‘Puma’, nominalne vrijednosti 7,69 kn, a namijenjena je za korištenje i u domaćem i u međunarodnom poštanskom prometu.

Ministar Medved zahvalio je autoru i suradnicima jer smo danas svjedoci u spomen na legendarne ‘Pume’ koje su svojim herojskim sposobnostim i znanjem dokazali da su bili i ostali jedna od elitnih postrojba hrvatskih Oružanih snaga. Hrvatskim braniteljima je poručio da svjedoče o ljudskj hrabrosti, odlučnosti i neizmjernoj ljubavi prema domovini. Vaša odanost domovini, 90 poginulih i 1 nestali pripadnik, te više od 500 ranjenih, svjedoče o veličini jedne generacije odgovornosti i odanosti prema svojoj zemlji i narodu, rekao je ministar.

Jakop je ‘Pumama’ poručio da mogu biti ponosni na svoju ulogu u Domovinskom ratu, na sve doprinose i zasluge u obrani i oslobađanju domovine, na sve žrtve na ratnom putu kojima svi dugujemo trajnu  zahvalnost. Ovaj događaj to i dokazuje – da možete i trebate biti ponosni, dodao je.

Stričak je naglasio golem doprinos sjevera Hrvatske u obrani, naoružavanju i oslobađanju zemlje. Istaknuo je da su varaždinski policajci među prvima priskočili obrani Vukovara.

Deur je rekao da je današnji dan veličanstven za svakoga hrvatskog vojnika, gardista, ratnog zapovjednika. Ovdje svi zajedno pokazujemo snagu iz koje se stvara hrvatska država, a to je zajedništvo koje prikazujemo, dodao je.

Sedma gardijska brigada ‘Puma’ slavi 25. obljetnicu

facebook komentari

Nastavi čitati