Connect with us

100.000 vjernika na 32. obljetnici Gospinog ukazanja u Međugorju

Objavljeno

-

[quote]Najviše hodočasnika, od kojih je veliki broj tijekom večeri i jutra stigao pješice iz susjednih općina, došlo je iz BiH i Hrvatske. Veće organizirane skupine vjernika stigle su iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovačke, Češke, Mađarske, Švicarske, Francuske, Poljske, Irske, ali i Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i brojnih drugih zemalja.[/quote]

[dropcap]B[/dropcap]lizu 100.000 hodočasnika iz cijeloga svijeta okupilo se u Međugorju, gdje se u utorak obilježava 32. obljetnica Gospinih ukazanja, a što je predmet i višegodišnjeg istraživanja službnog vatikanskog povjerenstva. Najviše hodočasnika, od kojih je veliki broj tijekom večeri i jutra stigao pješice iz susjednih općina, došlo je iz BiH i Hrvatske. Veće organizirane skupine vjernika stigle su iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovačke, Češke, Mađarske, Švicarske, Francuske, Poljske, Irske, ali i Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i brojnih drugih zemalja.

Tijekom dana slave se mise na 20-trak svjetskih jezika, a središnje misno slavlje bit će u utorak u 19.00 sati i predvodit će ga novimenovani provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. I za ovu obljetnicu Gospinih ukazanja organizirana je tradicionalna hodnja mira koja je pokrenuta tijekom rata.

Međugorski župnik fra Marinko Šakota izjavio je za Radio mir iz Međugorja kako Gospa sve vjernike i ljude poziva na promjenu i obraćenje kako bi, kako je rekao, “ljubav tekla našim žilama”.

[quote]”Gospa nas uči: Mijenjaj svoju perpeciju života pa će se mijenjati i tvoja reakcija”, rekao je fra Marinko Šakota.[/quote] Komentirajući trogodišnji rad posebnog međunarodnog povjerenstva kojega je imenovala Sveta Stolica o fenomenu Međugorja, fra Marinko Šakota je ocijenio kako se radi o iznimno pozitivnom događaju.

Gospa“Stvari se trebaju proučavati i hvala Bogu da se pristupilo poslu proučavanja. Po plodovima će se stvari i prepoznavati”, rekao je međugorski župnik.

Po tvrdnjama tada šestero djece, Gospa se u mjestu Podbrdu prvi put ukazala i obratila u predvečerje 24. lipnja 1981. godine. No, kako su tada bili šokirani, pobjegli su i sutradan su se ponovno vratili na isto mjesto. Od trada do danas nekolicini od njih Gospa se stalno ukazuje i šalje poruke.

Mjesni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić oštro se protivi vjerodostojnosti Gospinih ukazanja u Međugorju.Biskupska konferencija bivše Jugoslavije u nekoliko je navrata istraživala ovaj fenomen, a posljednju izjavu o tome biskupi su objavili 10. travnja 1990., kada nisu potvrdili niti posve odbacili nadnaravnost događanja.

U ožujku 2010. godine Kongregacija za nauk vjere uspostavila je posebno 17-člano povjerenstvo, kojemu je na čelu rimski kardinal Camillo Ruini, koje istražuje fenomen Međugorja.

Od pojave fenomena, Međugorjeje po podacima Crkve pohodilo blizu 50 milijuna hodočasnika.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari