Pratite nas

Zanimljivosti

11 razloga zbog kojih je Android bolji od iPhonea

Objavljeno

na

Apple bilježi rekordne prodaje svojih iPhonea. No, iako se iPhonei prodaju kao ludi, postoji mnogo razloga radi kojih su Android mobiteli bolji.

1. Pohrana podataka na microSD kartice

Kada kupite iPhone količina prostora za pohranu podataka koju kupite s njim ne može se nadograditi. S druge pak strane, većina Androida ima utore za microSD karticu s kojom vrlo lako i jeftino možete povećati kapacitet memorije telefona.

2. Izmjena baterije

Ako vam baterija vašeg Android smartphonea pokazuje znakove da je pri kraju jer je već iscrpila ograničeni broj ciklusa punjenja i pražnjenja, sve što trebate napraviti jest ukloniti je i zamijeniti novom. To s iPhoneom ne možete napraviti.

3. Mobitel kao daljinski upravljač

Mnoštvo Android telefona (uključujući HTC One, LG G3 i Galaxy S5) možete koristiti kao daljinski upravljač zbog toga jer su opremljeni s infracrvenom vezom. iPhonei nisu.

4. Intuitivno rukovanje podacima

Fotografije, slike koje ste skinuli s interneta i sl., Android pohranjuje u zasebne datoteke. Ukratko, Android ima odlično riješen sustav manipulacije podacima, sličan načinu rada kada nešto tražite na vašem računalu. Taj sustav je intuitivan i jednostavan za korištenje. Apple vam ne dopušta tu vrstu pristupa svim datotekama.

4. Za ljubitelje glazbe

Android nije briga odakle dolazi glazba koju slušate preko mobitela. Na Android možete bez ograničenja stavljati glazbu iz kojeg god izvore želite. Apple i iOS 8 zahtjevaju iTunes ako želite opremiti vaš iPhon s pjesmama ili pak iPhoto ako ikad poželite prebaciti svoje slike na računalo.

5. Punjenje baterije

Za punjenje vašeg Android telefona možete koristiti bilokoji micro-USB kabel. Ako želite napuniti svoj iPhone, to možete učiniti isključivo s Appleovim ‘Ligtninig’ punjačem.

6. Instaliranje novih aplikacija

Googleova trgovina apliakcijama omogućava vam da skinete aplikaciju direktno sa web stranice na vaš mobitel. Ako tražite neku iPhone aplikaciju u pregledniku, trebat ćete pokrenuti iTunes ili App Store kako biste tu aplikaciju instalirali na iPhone.

7. Na Android tabletu možete imati više korisničkih računa

Svoj Android tablet možete podijeliti sa članovima svoje obitelji ili kolegama jer vam omogućava da kreirate više korisničkih računa ograničavajući na taj način koje informacije su dostupne određenom korisničkom profilu. Kod iPada te opscije nema.

8. Google Maps je jednostavno bolji

Appleova verzija Googla Mapsa nije toliko kvalitetna kao na Androidu. Osim toga, ne možete postaviti da vam Google Maps bude “default” mapa.

9. Maštovitije otključavanje

Svoj iPhone možete otključati ili upisivanjem lozinke ili pomoću senzora otiska prsta. Na većini Android uređaja na raspolaganju vam stoji nekoliko opcija.

10. Veća fleksibilnost

Početni ekran Androida ima više opcija za podešavanje od iPhonea, primjerice tu je mogućnost dodavanja widgeta. Kod iPhonea imate samo standardni mrežni (grid) izgled.

11. Upravljanje obavijestima

Na Android telefonu obavijesti, podsjetnici i sl. pokazat će se na vrhu zaslona što uvelike pomaže da ih lakše uočite i pravovremeno reagirate.

Što vi kažete, koji je bolji?

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

Objavljeno

na

Objavio

Nikola Tesla (1856-1943) bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Djelovao je na prijelazu u 20. stoljeće, a radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Nikola Tesla je za života ostvario više od tisuću izuma i oko 300 patenata. Izmjenična struja, elektromotor, bežični prijenos energije njegova su životna postignuća.

Nasljeđe Nikole Tesle i danas se koristi svakim danom novim idejama. Još davne 1921. godine Nikola Tesla opisao je kako bi trebao izgledati smartphone.

Tesla je govorio osam jezika i do kraja svog života ostvario na stotine pronalazaka i patenata. Bio je inovator i vizionar, a da je bio genijalac dokazuje i činjenica da je prije gotovo 100 godina predvidio i moderne pametne telefone.

Naime, Tesla je u intervjuu koji je dao Johnu B. Kennedyju, izrekao jednu veoma zanimljivu izjavu.

 Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan ‘veliki mozak’, što u biti ona i jest. Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara; a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon moći nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Zaista je nevjerojatno s kolikom je preciznošću opisao današnju tehnologiju i pametne telefone.

Desetljećima kasnije oni su postali sastavni dio naših života. Nasljeđe Nikole Tesle je vezano uz pogled u budućnost.

Danas pokazujemo kako neke obične stvari na koje nailazimo u urbanom životu poput klupa i telefonskih govornica mogu imati jedan potpuno novi i drugačiji smisao, govori Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Teslino nasljeđe osnova je i za modernu komunikaciju koja je primjerice vezana uz zdravstvenu zaštitu, promet, multimedijsku komunikaciju.

Naša rješenja koja mi stvaramo ovdje su temelj na kojem smo mi izgradili pristup kako ćemo mi pokazati i približiti ljudima što je to Tesla nekad radio, a što mi mislimo ovdje na kreativan način što bi on radio danas, kaže Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti, Ericson Nikola Tesla, piše Zimo.co.

Tesline ideje o tome kako bi trebali izgledati primjerice transformatori ili generatori, ne razlikuju se mnogo od današnjih modela.

U širokom spektoru njegove genijalnosti i važnosti za industriju najbolje govori činjenica da današnji proizvodi grupe Končar su zasnovani na samo nekoliko njegovih tehničkih, znanstvenih rješenja koji se dan danas koriste u proizvodnji transformatora, generatora i motora, ističe dr.sc. Goran Leci iz Končara.

Genijalni um Nikole Tesle, kao i ideje koje su se tek poslije razvile, bit će izložene 25. studenog na izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari