Connect with us

Vijesti

Andrej Plenković odgovorio Zoranu Milanoviću vezano uz privremeno imenovanje vd. SOA-e

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću na njegovo pismo od 11. ožujka 2024. vezano uz privremeno imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije. U pismu predsjednika Vlade stoji:

„Poštovani gospodine predsjedniče Republike,

U vezi s Vašim pismom od 11. ožujka 2024. kojim predlažete privremeno rješenje da se sadašnji ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije imenuje vršiteljem dužnosti od 6. svibnja na rok od dva mjeseca, ostajem kod svog javno iznesenog stava te Vam sada, dok još nisu raspisani izbori za Hrvatski sabor, i formalno predlažem, kao trajno rješenje, Daniela Markića za ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije. Smatram da je g. Markić svojim rezultatima i profesionalnošću opravdao ponovljeno povjerenje na čelu SOA‑e.

Taj moj prijedlog Vam je prethodno prenio potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Ivan Anušić, prilikom usuglašavanja o imenovanju generala Tihomira Kundida načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske, kojeg ste predložili i koji smo podržali, kao što smo i 2021. godine podržali Vaš prijedlog imenovanja g. Valentina Franjića za predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

O prijedlogu ponovnog imenovanja g. Markića je prilikom Vašeg razgovora s potpredsjednikom Vlade, Ivanom Anušićem, postignut dogovor, što je on i javno potvrdio. Stoga nije jasno zašto ne poštujete postignut dogovor i sada odbijate ponuđeno trajno rješenje. Nejasno je i zašto dva mjeseca prije isteka mandata predlažete imenovanja vršitelja dužnosti iako se on zakonito može imenovati neposredno prije isteka mandata. Ako Vam je g. Markić iz bilo kojeg razloga sporan, nejasno je zbog čega upravo njega sada predlažete za vršitelja dužnosti Sigurnosno-obavještajne agencije.

Vezano za imenovanje zamjenika ravnatelja SOA-e skrećem pozornost da je propisana procedura nešto drugačija jer je inicijativa predlagatelja na ravnatelju SOA-e, koji stoga prethodno treba biti imenovan i to ne može biti vršitelj dužnosti. Podsjećam da, otkako je na snazi Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske iz 2006. godine, zamjenik ravnatelja nikada dosad nije bio imenovan, pa ni u vrijeme kada je na čelu SOA-e bio Vaš sadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost.

U vezi s imenovanjem g. Ivana Turudića za Glavnog državnog odvjetnika, skrećem pozornost da saznanja koja ste mi predočili datiraju iz 2015. godine, vremena kad ste Vi bili predsjednik Vlade, kad je predstojnik Vašeg ureda bio ministar pravosuđa i kad je Vaš sadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost bio na čelu SOA‑e. Od tada je prošlo devet godina, tijekom kojih je g. Turudić obnašao dužnost predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, suca Odjela za USKOK – Kaznenog odjela prvog stupnja, ponovno predsjednika Županijskog suda u Zagrebu te suca Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske. Osim toga, dosad je prošao tri sigurnosne provjere u mandatu triju različitih ravnatelja SOA-e, od kojih je jedan Vaš sadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost, a posljednja sigurnosna provjera koju je prošao još uvijek je na snazi.

Sve to vrijeme ni jedno nadležno tijelo nije smatralo da postoje razlozi koji bi opravdali pokretanje bilo kakva postupka protiv g. Turudića niti ste Vi sami ni Vaši suradnici išta poduzeli kada ste to bili u mogućnosti učiniti, a imali ste ta ista saznanja koja danas prikazujete problematičnima. Stoga u Vašem komentiranju imenovanja g. Turudića ne mogu vidjeti ništa drugo doli predizborni politički udar i pokušaj uplitanja u dosad najtransparentniji izbor Glavnog državnog odvjetnika u kojemu predsjednik Republike nema nikakve Ustavom ili zakonom predviđene uloge ni ovlasti.

Stoga Vam u prilogu, kao pravovremeno i trajno rješenje, dostavljam prijedlog rješenja o imenovanju g. Markića ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije te Vas molim, ako ste suglasni, da ga supotpišete i vratite mi ga radi provođenja zakonom propisane procedure.“

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari