Pratite nas

Istaknuto

Andrija Hebrang: S komunistima nema pomirbe bez istine (VIDEO)

Objavljeno

na

U emisiji ‘Iza zavjese’ kod Tihomira Dujmovića u nedjelju ujutro gostovali su HDZ-ov Andrija Hebrang i povjesničar Tvrtko Jakovina, Teme – Tito, komunistička Jugoslavija, Domovinski rat i drugo.

Komentirao je Hebrang činjenicu da je Ranko Ostojić se nedavno slikao pod petokrakom, dan prije obilježavanja Žrtve Vukovara, prenosi direktno.hr

“Krajnje nekorektno je staviti u istu rečenicu Ostojića i Vukovar. Kada je napao branitelje što su skidali ćirilićne ploče. Izvršen je tamo jedan genocid i sada dan prije Obljetnice držati govor pod petokrakom je krajnje neukusno.

Drago mi je da ga je kaznilo biračko tijelo na državnoj razini, a i stranačko tijelo. Nadam se da odlazi u ropotarnicu povijesti. On je naime nakon odlaska Milanovića ostao stjegonoša te petokrake.

Njega rukovodi mržnja prema svemu što je hrvatsko. Vodi ga petokraka koja je najveće zlo uz onaj fašistički znak”, kaže Hebrang.

Jakovina je komentirao i kako to da se naši lijevi političari ne odmiču od komunizma što je nešto različito od antifašizma, a što je zaključio i Europski parlament. Hebrang je spomenuo i 140 tisuća hrvatskih žrtava u Sloveniji u masovnim grobnicama.

“Ako vi taj pogled temeljite na Leljaku u Sloveniji, onda to možete isključiti. Neugodno se osjećam u emisiji u kojoj napadamo Ostojića kojega možda ponekad postavim na cesti, a on niti nije tu da se ne može braniti.

Spomenut da je Vukovar napadnut s istom zvijezdom 45. i 91. godine nije korektno. To su različita vremena, to nije u redu. Ćirilićne ploče je u Vukovaru postavio HDZ. No to sve skupa ne znači da se 45. godine nisu dogodili zločini. Teze Leljaka su naprosto laži, njegove teze o broju žrtava nisu točne.”

Ali nama su godinama i desetljećima govorili da je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća godina, kaže Dujmović.

“To isto nisu govorili relevantni stručnjaci. Radi se prenapuhanim brojkama, ubijeno je oko 90 tisuća ljudi”, kaže Jakovina.

“Ja sam u čitavom ratnom stažu gledao samo petokratku i četničku kokardu. To se nije promijenilo od 45. pa nadalje. Oni koji su bili u ratu ne razlikuju istu petokratku. Kako onda gledamo na kukasti križ. Je li to isto izblijedilo.

Petokraka je prolila tisuće i tisuće litara krvi. Ključna je rezolucija 1481 Vijeća Europe. Ona jasno kaže da je totalitarni režim i fašistički i komunistički. S komunistima nema pomirbe bez istine, kaže se u rezoluciji. Mi to u Hrvatskoj nismo još naučili”, replicira Hebrang.

“Leljak je tražio istinu, on je vrhunski stručnjak. On je inače radio za kontraobavještajnu službu pa zna što se sve događalo. On je borac za istinu koji je od KOS-ovca postao mučenik koji je istrpio strašne nepravde.

Nije 20 godina mogao ništa raditi, a otkrio je Hudu jamu 1989. godine. On je obilazio masovne grobnice i tako je došao do podatka o ubojstvima 140 tisuća Hrvata. Bez suočavanja s time nema političkog mira među Hrvatima. Gospodine Jakovina istina dolazi”, poručio je Hebrang.

“Naravno da je stradalo jako puno ljudi. Slovenci su već radili istraživanja i podaci se ne poklapaju s Leljakovim podacima. Ne znamo tko je pod zemljom.

Koliko Nijemaca, koliko četnika, koliko ustaša, Čerkeza….Istraživanje se mora nastaviti, a zašto u 25 godina nismo napravili više. ne znam”, kaže Jakovina.

“Nije istina da naši povjesničari nisu tražili istinu. Imamo predivne povjesničare koji su objavili par knjiga, recimo Artukovića i Geigera, koje govore o zločinima.

Arhivi su bili zaključani, a vi ste sa svojim lijevo-liberalnim nazorom trebali to otvarati i tražiti istinu”, dodaje Hebrang.

“Ja se bavim svjetskom poviješću, a ne ovom konkretnom temom”, kaže Jakovina.

Je li Josip Broz Tito zločinac i kako se danas na njega gleda, pitao je Dujmović.

“U svijetu u kojem su mali manje važni, a veliki izlaze na scenu, Titova popularnost će biti još veća”, kaže Jakovina.

“Ti veliki državnici su došli na Titov sprovod su dolazili zbog interesa. Ja ga proučavam čitav život. On je na zločinima gradio svoju karijeru. Svi njegovi zločini imaju tešku karakteristiku psihopatije. To su radili ljudi koji nemaju emocija i suosjećanja”, replicira Hebrang.

“Netko je iza sebe ostavio stotine tisuća leševa, pa zar se mora njega raslojavati. On je protjerao od 45. do 90. iz Hrvatske 20 posto ljudi. Deportirali su političke neistomišljenike. Megaubojica je Tito te je neukusno drugačije ga promatrati”, kaže Hebrang o Josipu Brozu.

facebook komentari

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

5. studenog 1990. – Osnovana 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće.

Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista.

U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”.

Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni).

Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine, dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji.

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali i u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoji s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan ’91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika.

Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine. Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period provela u treningu i opremanju.

Ipak ta godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto ’95” do “Južni potez“. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

 

Ministar Krstičević čestitao obljetnicu Tigrovima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari