Connect with us

Politika

Ante Rašić: Nova era, era Andreja Plenkovića

Objavljeno

on

Jutros u 1.30 sve je bilo jasno, bilo je jasno već nakon objave prvih rezultata ali poučeni prošlogodišnjim iskustvom, s velikom dozom opreza iščekivali smo 95 % obrađenih listića.

Nadmoćna pobjeda Plenkovićevog HDZ-a, iznenađenje je samo za neovisne novinare i tzv političke analitičare lijeve provenijencije, za mene nije i upravo sam 31 kolovoza predvidio ovaj rezultat, istina dao sam NK 3 mandata više i 4 mandata više stranci BM365. Kod stranke BM365 imamo 4 gubitna mandata za nevjerojatnih, ukupnih petstotinjak glasova. No ostavimo se sad onog što je bilo i pokušajmo sagledati što nas čeka u sljedećih mjesec dana.

Za razliku od stručnjaka navedenih u uvodnom dijelu moga teksta, ja tvrdim da MOST neće biti dio izvršne vlasti. Uvijek kod pisanja analiza, pokušavam sagledati blisku prošlost, sadašnjost i blisku budućnost. Ponekad se neke izjave političara trebaju iščitavati na jedan drugačiji način, tumačiti ih na drugačiji način, često si postavljajući pitanje- što ta izjava znači u tom trenutku i što bi mogla značiti u budućnosti. Ja u ovom trenutku ne vidim MOST u izvršnoj vlasti, ali nisam vidoviti Milan da to samo predviđam već to pokušavam utvrditi upravo čitanjem između redova. Pokušati ću to objasniti , secirajući sve ono što će utjecati na to. Bez obzira na to što će me žestoki desničari, žestoko napasti, ali napasti će me i oni koji politiku manje razumiju i kojima srce diktira drugačije razmišljanje.

HDZ će sastaviti vladu s HNS-om, strankom BM365 i nacionalnim manjinama uz tihu saborsku podršku IDS-a.

Zašto HNS, a ne MOST. Politika je izuzetno kompleksna i u njoj nema mjesta ucjenama i oportunizmu, pogotovo ne između partnera, a HDZ s MOST-om-m ima loša iskustva. Nemam namjeru ulaziti u odnose koji su imali HDZ i MOST, a svi znamo da su bili sve samo ne idilični, odnosno onakovi kakvi su trebali biti.

HNS je stranka centra, bar tako se predstavljaju, čak u nekim gospodarskim pogledima, desniji i od najžešće desnice. Po meni klasični liberali. Ne vidim razloga zašto HNS ne bi bio dobar i poželjan partner HDZ-i. Ono što HNS ima, a MOST nema je iskustvo obavljanja izvršne vlasti / Mrak Taritaš je bila odlična ministrica / a znaju se ponašati kao junior partner. Iako je HNS poznat kao klijentelistička stranka, ipak ih smatram kvalitetnijim mogućim, izglednim partnerom od MOST-a.

Naznake da HNS razmišlja dugoročno sežu sve tamo do svađe s Milanovićem kod formiranja listi i ulasku Kreše Beljaka sa svojim iskomadanim i beskorisnim HSS u koaliciju. Već tada je bilo jasno da će Milanović pokušati na štetu HNS dio mandata ponuditi HSS, no to mu Vrdoljak nije dozvolio i opet su pokazali koliko imaju stabilno biračko tijelo, poglavito na sjeverozapadu Hrvatske.

Vrdoljak je tada bio na prekretnici i malo je falilo da on napusti NK i na izbore izađe sam, ali uspio je pobijediti Milanovića i već tada je skovao plan- Ako NK ne osvoji vlast, rušiti MOST i umjesto njega participirati u vladi HDZ.a. Tragom svega toga, uslijedila je žestoka retorika između MOST-a i HNS-a, pojačavajući se kako se približavao 11 rujan. U politici se ništa ne događa slučajno, sve ima svoj cilj i razlog, a dobri političari znaju predvidjeti poteze unaprijed kao vrhunski šahovski velemajstori. Ja u posljednje vrijeme, a pogotovo pred izbore i u izbornoj noći, znam reći i napisati – Tko prvi djevojci, njegova djevojka.

HDZ i stranka BM365, strateški su partneri u gradu Zagrebu, ali i u Saboru. Dok u Zagrebu Bandić pomoću HDZ kontrolira skupštinu, jer bez kontrole skupštine nema odluka, a nema ni proračuna kao ključne točke za vlast u Saboru klub stranke BM365 služi za okupljanje prebjega i neovisnih zastupnika nacionalnih manjina.

Nacionalne manjine se u pravilu priklanjaju pobjedniku jer njima nikako nije u interesu biti oporba, a sudeći po izjavama predstavnika najbrojnije manjinske grupacije, ta odluka donesena je već prije.

Vlast će se vrlo brzo formirati, najduže kroz 30 dana, a dobra stvar je da će većina ministara, poglavito onih ključnih raditi bez prekida i nastaviti to što rade. Vjerujem u Plenkovićevu trezvenost, pragmatizam i moć okupljanja, vjerujem u njega kao premijera nove hrvatske vlade spremne da povede našu domovinu u bolje sutra.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR